Miért nem szakítunk időt magunkra? Egy lagomnyi kényeztetés minden nőnek jár (X)

Énidőt svéd módra

Gondolnád, hogy a magyar nők több mint háromnegyedének nincs napi fél órája magára? A Barnängen svéd szépségmárka Lagom-tesztjéből ráadásul az is kiderült, hogy a kitöltők 61 százaléka havonta többször mutatja a kimerültség jeleit.

Miért csináljuk ezt magunkkal? Pontosabban, miért hagyjuk, hogy a dolgos hétköznapokból kiszoruljon az értékes énidő? Be kell látnunk, hogy nekünk magyaroknak gyakran nehezünkre esik megtalálnunk és fenntartanunk a munka, a magánélet és a kikapcsolódás közötti egyensúlyt. Sok más nemzet viszont életstílust teremtett a harmónia- és boldogság-fókuszú szemléletével, gondoljunk csak a dán hyggére, a török keyifre, a japán ikigaira, vagy akár a svéd lagomra. Hagyd, hogy téged is inspiráljanak!

Egy lagomnyi élvezet

Biztosan te is vágysz rá, hogy a „pont most, pont jó” érzés járjon át egy hosszú nap után. Elvégezted a munkád, jutott időd magadra, a családodra, a hobbidra és a pihenést sem kell feladnod – kell-e ennél több? Nem kis feladatnak tűnik a megvalósítása, de ha a megfelelő elv szerint élsz, például a svéd lagom törvényét követve, ez az egyensúly nem marad távoli álom többé! A fogalom a mértékletességre és az észszerűségre buzdít, jelentése: „nem túl kevés, nem túl sok, éppen elég”. Lagom az, ha hagyjuk, hogy elcsábuljunk napközben egy süti láttán, vacsorára viszont kalóriaszegény fogást választunk. Vagy ha bátran viselünk egy merész színű kabátot, a szettünk többi darabja és a sminkünk viszont a letisztult eleganciát tükrözi. Az élet minden területére vonatkoztatható a skandináv nép tudatossága, lássuk, hogyan ültethetjük át a hétköznapjainkba a lagom stílusú boldogságot.

Laza péntek, ahogy te akarod!

Másra sem vágysz egy hosszú hét után, csak hogy a kanapén fekve Trónok harcát nézz a családdal, és nasival helyettesítsd a vacsorát? Kapd elő a kedvenc otthoni szerelésed és ne szabadkozz: a svédeknél ez bevett szokás, még nevük is van rá, fredagsmys. A kultikus fogalomként emlegetett lazulás a társas kapcsolatok ápolásáról és a hétvégi hangolódásról szól. És hogy hol van ebben a tudatosság? A munkanapok feszes tempóját ellensúlyozzák a fesztelen lustálkodással, elvégre egy csalónap mindenkinek jár!

Ne gondold túl! Takarékoskodás és örömfőzés a konyhában
Ha épp nincs kedved bevásárolni vagy órákig főzőcskézni egy szakácskönyv bonyolult instrukciót követve, akkor lazíts! Az igazi lagom stílusú vacsora rém egyszerű is lehet, a svédek ugyanis tökélyre fejlesztették a maradékok felhasználásának tudományát. Egyik kedvenc fogásuk a pyttipanna, aminek szó szerinti jelentése: „kis darabok serpenyőben”. Nálad mi lapul a hűtőben, és mit tudsz kihozni belőle? Ez nemcsak szuper, kreatív kihívás, de nagy piros pont jár érte környezetvédelmi szempontból is.

Léleksimogató pillanatok munka közben

A svédek a világ három legnagyobb kávéfogyasztó országa közé tartoznak, de nem csupán ezért tartják igazi rituálénak a kávészünetüket, azaz a fikát. Délelőtt és délután is elvonulnak a monitoruktól, és 15 percet szánnak arra, hogy filteres kávéjuk mellett beszélgessenek egy jót a munkatársaikkal. A rövid szünet nemcsak a kedvedre van jó hatással, hanem utána a munkában is hatékonyabb leszel. Tanuld meg félbehagyni a tennivalót, igyál egy feketét és bolondítsd meg a szüneted egy finom sütivel: a svédek sem tudnak ellenállni egy fahéjas tekercsnek a fika ideje alatt.

Élvezd ki a természet ajándékainak ízét!

Közömbösítsd a monoton hétköznapokat! Vágj neki az erdőnek, szívd magadba a friss levegőt, gyűjtögess ehető virágokat, gyógynövényeket, gyümölcsöket. Elképesztő érzés valami szuper finomságot alkotni a természet által felkínált kincsekből: készíts házi bodzaszörp vagy lekvárt bogyós, erdei gyümölcsökből. De az igazi lagom hangulathoz elég egy fikával egybekötött hangulatos piknik is. A lényeg, hogy szabadulj ki a négy fal közül!

Fényűző lagom-kuckó a szabadban

Álmaidban egy nyüzsgéstől távol eső, hangulatos kis szálláson képzeled magad? A svéd életérzés most csak egy karnyújtásnyira van tőled, ugyanis a Barnängen egy varázslatos Lagom-házat alakított ki a Budai-hegyekben, a pilisi Budakeszi Arborétum területén. A kis lakot a „nem túl sok, nem túl kevés elve” alapján tervezték, továbbá a luxuskörülmények és a természet csodáinak harmonikus összhangját biztosítja. A jó hír az, hogy most akár te is kikapcsolódhatsz ezen a remek szálláshelyen, ha a Barnängennel játszol!

Így nyerhetsz egy pihentető hétvégét a Lagom-házban
Játssz a svéd márka Facebook-oldalán 2019.05.06. és 2019.05.17. között. Csak egy kérdésre kell helyesen válaszolnod komment formájában, és akár tiéd lehet a fődíj, ami egy pihentető hétvégi kikapcsolódás a Barnängen Lagom-házban. Ezen felül naponta egy logózott kulacs, hetente pedig 2 darab Barnängen-ajándékcsomag talál gazdára. A sorsolás időpontja: 2019.05.18. 10:00. Bővebb információk a www.barnangen.hu-n, illetve a márka magyar Facebook-oldalán.

Nyugtató minimalizmus és okos tárolás

Rágódsz valamin, és szívesen rendszereznéd a gondolataid? Kezdd a rendrakást a lakásodban! Szerezz be új tárolókat, a választásnál a praktikusság legyen a fő szempont. A nyílt felületek oldják a szorongást, minimalizálják a stresszt – most pedig pont erre van szükséged. A svédek után csatlakozz te is az öko-enteriőr trendhez: ha új berendezési tárgyra van szükséged, nézz szét a használt bútorok között is. Ha pedig új holmikra vágysz, mindenképp olyan brand termékeit válaszd, ami törekszik a fenntarthatóságra. A környezettudatosság igazi lagom-faktor!

Nyitókép: Unsplash

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: