Lakásról lakásra: „Vándormadárként élem az életem, már ha az albérletárak engedik”

Lehet egyedül lakást bérelni a fővárosban?

Négy év, három lakás, rengeteg tapasztalat és egyre növekvő albérletárak. Valahogy így fest a Budapesten töltött pár évem, de nem csüggedek! Rutinos költözőként eddig mindenhol megtaláltam a számításaimat. Keresésre fel!

A fővárosban jó áron albérletet találni olyan, mint tűt keresni a szénakazalban. Az árak az egekben vannak és egy átlagfizetéssel, egyedül lemondhatunk az újépítésű ingatlanokról. Én négy éve élek Budapesten, ez idő alatt most költözöm negyedszerre.

Az első albérletem 2015-ben a Keleti pályaudvar szomszédságában, egy régi bérházban volt. A harmincöt négyzetméteres ingatlan bérleti díja akkor kilencvenezer forint volt, amit a szüleim nehezen tudtak fizetni. A megoldás a munkakeresésben és egy lakótárs személyében érkezett, akivel feleztük a költségeket. Később 2017-ben Óbudára sodort az élet, ahol egy újépítésű, negyvenöt négyzetméteres, erkélyes lakásban laktam másodmagammal. Az albérlet ára százötvenezer forint volt, és erre még jött a rezsi és a közös költség. Miután elköltöztem Óbudáról az albérletárak egyre csak nőttek. Mára egy másfél szobás lakás bérleti díja – és itt nem a legújabb lakásokra gondolok – átlagosan százhatvanezer forint, ami hét százalékkal magasabb a tavaly májusi árnál. Arról nem is beszélve, hogy a belvárosi és a budai ingatlanok kétszázezer forinttól kezdődnek. Felmerül a kérdés: hogyan tud az ember egyedül kivenni egy albérletet? A válasz: sehogy vagy nagyon nehezen. Az ismerőseim közül például nem egy felnőtt ember él lakótársakkal, hiába van az átlagnál magasabb fizetésük.

A nagymamabútoros pecó és a full panorámás otthon esete

Ilyen albérletárak mellett bizony nem kis kihívás megtalálni a negyedik otthonomat. De ezúttal nem vagyok egyedül, mivel a párommal döntöttünk úgy, hogy nagyobb lakásba szeretnénk költözni. Laktam én már azelőtt nagymamabútoros pecóban, de megfordultam gyönyörű panorámás álomkégliben is. És az igazság az, hogy mindenhol jól éreztem magam. Az elmúlt három év alatt rájöttem, hogy nem attól válik egy tér otthonná, hogy a legmodernebb bútorokkal pakolod tele. Mindenkinek más az igénye. Van, aki el sem tudja képzelni az életét világos terek nélkül, míg más a bekuckózós zugokat kedveli. Hiába volt aprócska a lakásunk, rengeteg kedves emléket hordoz. Imádtam a közös főzéseket a folyosós konyhában és jó visszagondolni a barátokkal tartott társasjáték estekre.

3 dolog, amit neked is érdemes szem előtt tartanod, ha albérletet keresel:

  1. Amikor lakást keresel mindig legyen egy pénzügyi terved, főleg a mostani árak mellett. Ha nehezen engedheted meg magadnak a drágább, de jobban kinéző lakást, inkább aludj rá egyet. Lehet, hogy átmenetileg boldoggá tenne a modern konyhabútor, de nem olyan jó érzés a hónap közepén a fizetést várni.
  2. Az is fontos, hogy ne hagyd magad átverni a kedvező ajánlatokkal. A napokban voltunk megnézni egy helyes és viszonylag jó árú albérletet, de néhány kérdés után kiderült, hogy a matracot és a mikrót is nekünk kellene beszereznünk, ami jócskán megdobná a kiadásainkat.
  3. Nem utolsósorban a kapcsolatrendszered is előnyödre válhat. Ki tudja, lehet az egyik ismerősöd kedvező áron kiadná neked a lakását vagy a barátnőd szívesen összeköltözne veled!
Nyitókép: Astrakan Images/Cultura/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: