Gyorsan elkészíthető, egészséges ízesített tejitalok, amiket laktózérzékenyek és vegánok is bátran fogyaszthatnak. Három receptet mutatunk, amiket te is imádni fogsz!
Tinédzserként megőrültem a különböző ízesített tejekért – egy bögre kakaó szinte minden nap elfogyott, de a boltokban kapható madártejes, kókuszos és karamellás változatokat is imádtam. Szerencsére egy idő után leszoktam ezekről a cukor- és kalóriabombákról, de néha-néha azért ma is megkívánom őket. Azonban a vegán étkezés és az enyhe laktózérzékenységem miatt nagyon kevés boltban találok olyan terméket, amit én is elfogyaszthatok. Nem maradt más választásom, mint otthon elkészíteni őket.
Ez a három recept tökéletes minden laktózérzékenynek, vegánnak, sőt azoknak is, akik semmilyen diétát nem követnek, de szeretnék a bolti italokat egészségesebb alternatívára cserélni. A kedvenc növényi tejes receptjeim következnek:
Mogyorós kakaóital
Hozzávalók
- 350 ml mogyorótej (boltban is kapható vagy otthon is elkészíthető)
- 3 evőkanál juharszirup
- fél teáskanál vaníliaaroma
- 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 1 csipet só
- 2-3 jégkocka (opcionális)
Epres kesudiótej
Hozzávalók
- fél csésze kesudió (2-4 óráig vízben áztatva)
- 1,5 csésze víz
- 3 evőkanál juharszirup
- fél teáskanál vaníliaaroma
- 2 teáskanál citromlé
- 1 csésze friss vagy fagyasztott eper
- 2-3 jégkocka (ha friss gyümölcsöt használsz)
Karamelles makadámdió-tej
Hozzávalók
- fél csésze makadámdió (nem kell beáztatni)
- 1,5 csésze víz
- 4 darab datolya
- fél teáskanál vaníliaaroma
- egy csipet só
- 2-3 jégkocka
Elkészítés – mindhárom esetben
A választott ital hozzávalóit öntsd a turmixgépbe és keverd össze. Vigyázz, ne turmixold túl sokáig, mert felmelegedhet és hidegen sokkal finomabb (ezért tartalmaznak a receptek 2-3 darab jégkockát)!
Nyitókép: Fascinadora/Getty Images