Lassan kiégő kapcsolatok: visszafordítható az elhidegülés?

Törvényszerű, elkerülhető, esetleg visszafordítható az elhidegülés egy hosszú távú kapcsolatban? Ennek jártunk utána.

Érezted már azt, hogy minden egyes nappal egyre jobban kiszeretsz valakiből? Hogy az a személy, aki a mindennapjaid része volt hosszú időn keresztül, egyszer csak idegenné válik a szemedben? Az elhidegülés az egyik leggyakoribb szakítóok. Alattomosan, hívatlanul kúszik be az életünkbe és sokáig mélyen elnyomjuk az érzést. Úgy akarunk tenni, mintha nem éreznénk, hogy valami változik és kétségbeesetten kapaszkodunk egy megkopott szerelem maradványaiba. Amikor mi szeretünk ki a párunkból, akkor nyomaszt a bűntudat, fordított esetben pedig a fájdalom elviselhetetlen, hogy a másik ember „elfejlődik” mellettünk. Van még innen visszaút?

Szobanövények és egyéb párkapcsolati katasztrófák

Stefanie Bullock párkapcsolati szakértő szerint többnyire egy kiváltó okra vezethető vissza, ha két ember elhidegül egymástól: az erőfeszítés hiányára. Egy kapcsolat következetes befektetett munkát igényel ahhoz, hogy egészséges és romantikával teli maradjon. Gyakran előfordul, hogy a mindennapi hajtásban az emberek az egyéni életüket helyezik előtérbe a kapcsolatukkal szemben, olyannyira, hogy a másik már nem kapja meg azt a szeretetet és törődést, amire szüksége lenne. Az egészséges egyensúly kulcsfontosságú, és ha egyszer a kapcsolat válik az utolsó prioritássá, a pár mindkét tagja úgy érezheti, hogy a szerelem elmúlt. A kapcsolatot ugyanolyan könnyen elpusztíthatjuk, mint a nem megfelelően gondozott szobanövényeinket. Csak míg a virágoknak fényre, öntözésre és jó minőségű földre van szükségük, hogy túléljenek, addig a kapcsolatoknak kommunikációra, intimitásra és minőségi együtt töltött időre.

3 év vak szerelem, 30 év döntés

A legnagyobb átverés, ami a párkapcsolatokat illeti, hogy elhitetik velünk, hogy a szerelem egyenlő a kémiával. A feni-etil-amin hormon felelős a szerelem érzetéért az agyunkban. Ez a vegyület azonban csak legfeljebb 2-3 évig biztosít elég üzemanyagot egy párkapcsolatban, utána a mi feladatunk megteremteni a vonzalmat és kötődést. Azonban a párkapcsolati dinamika egy nagyon összetett és változékony dolog. Időszakok vannak, amikor hol közel, hol távol érezzük magunkat a párunktól, attól függően, hogy mennyit teszünk bele a kapcsolatba. A lelki eltávolodás törvényszerűen vonzza maga után a fizikait is és ha ezt nem vesszük észre és teszünk ellene, végül megmaradunk lakótársaknak. Amikor pedig úgy érezzük ,a szerelem végleg kicsekkolt, kézenfekvőnek tűnik lezárni a dolgot. Azonban sokszor egy kevés erőfeszítéssel visszacsalogathatjuk az érzelmeket és még jobb szintre emelhetjük a kapcsolatot, mint korábban.

Út vissza, egymáshoz

fotó: g-stockstudio/Getty Images

1. Ne mélyítsd tovább a távolságot!

Egy elhidegedő kapcsolatban az egyik legfontosabb dolog, hogy az egymás között tátongó szakadékot ne mélyítsük tovább. Próbáld meg visszahozni a lelkesedést, nézz új szemmel a párodra. Közben pedig ne keress más opciókat és más emberek társaságát, hanem fókuszálj a kapcsolatra. Nem szerencsés az sem, ha a nehézségek miatt elkezdünk menekülni: munkába, sportba vagy bármibe, ami eltompítja a gondolatainkat. Tudatosan nézz szembe az eddig szőnyeg alá sepert problémákkal és keress megoldásokat.

2. A csapatmunka a prioritás

Egy párkapcsolat a bajtársiasság, az összetartozás és az együttes küzdés által erősödik meg. Emlékeztesd magad, hogy egy csapat vagytok az élet minden területén: a gyereknevelésben, a házimunkában és a nehézségekben is. Vond be a párodat a feladataidba, az érzéseidbe és ő is tegye ugyanezt. Emellett tűzzetek ki közös célokat. Ezek lehetnek egyszerű dolgok, amik javítanak a helyzeteteken: minden héten egy közös programot szerveztek, vagy esténként a telefonon lógás helyett rákényszerítitek magatokat arra, hogy beszélgessetek.

3. Intimitás, intimitás és intimitás!

Fizikai és lelki intimitás nélkül elsivárosodik a kapcsolat. Keresd a lehetőségét az együtt töltött időnek. Ha vissza szeretnéd szerezni a szerelmet, akkor úgy kell viselkednetek, mint a szerelmeseknek. Csókolózzatok, beszélgessetek, érintsétek meg egymást rendszeresen. Lehet, hogy már arra a szintre jutottatok, amikor a másik közelsége kényelmetlen, és legszívesebben csak távol lennél tőle, de pont ekkor van a legnagyobb szükség a közelségre. Egy szerelmes éjszaka, egy átbeszélgetett este és a napi apró figyelmességek olyan gyújtóanyagok a kapcsolatban, amik nem csak visszahozzák, de fenn is tartják a szikrát.

Nyitókép: Jupiterimages/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: