Lassú víz partot mos: evezős túrák a Tiszától a vadregényes horvát tájakig

Vizes kalandok

Mindegy, hogy a lassan hömpölygő Duna vagy a vadregényes, zubogó horvát folyók mellett tesszük le a voksunkat: kétségkívül életre szóló élményben lesz részünk. 5 kedvenc evezős túránkat ajánljuk a figyelmetekbe!

1. Evezz a fák között!

Fotó: Peter Gudella/Shutterstock

A Szekszárd közelében lévő Gemenci erdő 1977-ben került természetvédelmi oltalom alá. A térség a Duna-Dráva Nemzeti Park területén helyezkedik el, a mintegy 180 négyzetkilométernyi területet áradás idején bekebelezi a Duna, ilyenkor a fás rész víz alá kerül, ami remek alkalmat ad egy igazán hangulatos evezésre. A részleteket itt találod!

2. Kenutúra a Tiszán

Fotó: Peter Gudella/Shutterstock

A kacskaringós Tisza a legjobb helyszín, ha egy jó kis evezős túrára vágysz, ráadásul attól függően, hogy a folyó mely szakaszát választod, egészen különböző élményben lehet részed. A folyó felső szakasza ugyanis gyorsabb, míg az alsó, amely már az Alföldet szeli át, lelassul. A folyót sok helyütt mindkét oldalról buja erdő határolja, ahol őzeket, madarakat és más vadon élő állatokat is megfigyelhetünk. A Tiszára rengeteg cég szervez túrát, érdemes feltérképezni a lehetőségeket, mi most ezt ajánljuk.

3. Tiszai madárles

Fotó: Erez Shany/Shutterstock

Még mindig a Tiszánál járunk, ahol a hobbi ornitológusok is remekül szórakozhatnak, ugyanis a számos védett faj mellett itt honos a 2019-ben az év madarának választott gólyatöcs is, amelynek nevét főleg azért osztjuk meg veletek, mert igazán mókás. A mini gólyának tűnő madárka a sekélyebb részeken fészkel, így evezés közben alaposan megfigyelhetjük. Az Albatrosz Kikötő kenutúrát is szervez a Hortobágyi Nemzeti Park részét képző, fokozottan védett madárrezervátumba. 

4. Városnézőknek irány a Duna

Duna
Fotó: halagabor/Shutterstock

Az Esztergom és Visegrád között húzódó útvonal egyszerre impozáns és relaxáló, a túra nem kimondottan nehéz, kezdő evezősök is bátran bevállalhatják. A Dunáról egészen elképesztő látvány az Esztergomi Bazilika, a Dunakanyar pedig sosem volt még ennyire hívogató, mint egy tengeri kajakból a vízről. Kihagyhatatlan élmény. A Baraka ezen kívül egész nyáron szervez különféle evezős túrákat.

5. Bátraké a szerencse, Horvátország a raftingosok mennyországa

rafting
Fotó: Arcansel/Shutterstock

A vadvízi evezés igazi adrenalinfröccs és szuper sport is egyben. Az Ahoj csapata a természet szerelmeseinek ajánlja ezt a túrát, ami, ahogy a honlapjukon is hangsúlyozzák egyáltalán nem veszélyes. Tiszta azúrkék víz és zubogó vízesések várják a kalandlelkűeket. A távolság miatt azonban érdemes rászánni egy teljes hétvégét, hogy legyen időnk kicsit szétnézni a kis horvát településeken.

Nyitókép: g-stockstudio/Shutterstock

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: