Látványos art kollaboráció született – Az Ébred a város alkotóival, Lábas Vikivel, JumoDaddyvel és Bereczki Károllyal beszélgettünk

Fénybe borult a Nemzeti Galéria júliusban, ugyanis Lábas Viki, JumoDaddy, MC Kemon és a Light Positive és a Rockstar Photographers csapata nem mindennapi videoklipet forgattak a dalhoz, amivel a nyári hangulat és a fellépések beindulását ünneplik.

Lábas Viki, JumoDaddy, MC Kemon és a Light Positive és a Rockstar Photographers csapata egy egészen különleges art kollaborációt készített abból az alkalomból, hogy a négy fal között töltött tavaszi hónapok után nyáron végre újra beindult az élet. A Light Positive nevű rendezvénytechnikai cég vezetője, Bereczki Károly álmodta meg, akiben még áprilisban megfogalmazódott egy látványos együttműködés ötlete. „Ekkor jutott eszembe, hogy (amikor biztonsági és egészségügyi szempontból már lehetséges) üzenjünk valamely ikonikus épületre tervezett fényinstallációval a normális kerékvágásba való visszatérésről, illetve a zenei és a rendezvény élet újraindulásáról. Jó alkalom volt arra, hogy mindenfajta kötöttség és szoros határidő nélkül barátokkal, kollégákkal a pandémia alatt is azzal foglalkozzunk, amit szeretünk és ezen keresztül a mindennapi Facebook kenyérsütős képek like-olásán túl is napi kapcsolatban maradjunk” – mesélte Károly, aki több éve munkakapcsolatban áll már az együttműködés résztvevőivel. Horváth Gáspárt, azaz JummoDadyt kérte fel arra, hogy készítse el a zenét a fényinstallációhoz, mert az ő munkái jól passzolnak egy mozgalmas világításhoz.

„Mindenképpen egy karcolós, kompromisszummentes, party-dalt szerettem volna csinálni. Amíg a hangszerelésen dolgoztam, a fejemben már végig a karantén utáni fellépések jártak. A kiszabadulás örömét szerettük volna ezzel a számmal visszaadni. Bereczki Karcsi barátom már egészen korán küldött olyan animált látványterveket, amelyekbe kapaszkodni tudtam. Leginkább az ötlet nagyszabású mivolta jött át ezeken a 3D animációkon. Tehát a látvány és a zene párhuzamosan készült és egyben reflektált is a másikra. A látvány segített kiválasztani azt a zenei ötletet, amely a legjobban passzolt Karcsi eredeti elképzeléséhez. Majd ezt a zenei demót a látvány további tervezése és programozása során véglegesítettem, sőt az utolsó mix-master fázist a forgatás hetére időzítettem. Ekkor már Kálló Petivel és a Rockstar Photographers stábjával bejártuk a végleges felvételi helyszíneket és a tesztvideók alapján is teljesen a szemem előtt volt, hogy mit szeretnénk elérni a kép és a hang kettősével” – mondta JummoDady, aki Lábas Vikit és MC Kemont kérte fel szólistaként illetve szövegírótársnak. „Kemonnal és Vikivel külön-külön már többször is találkoztam munka kapcsán. Mindig nagyon jól ment az alkotás, azt érzem, hogy mindkettejükkel egy húron pendülünk és izzadtságszagmentesen gurultak ki a közös dalaink. Aztán valahogy beugrott, hogy ők még soha nem szerepeltek közös dalban, pedig ismerik és szeretik egymás munkásságát, sokszor zenéltek együtt. Úgy látom, Viki hangja remekül ellenpontozza Kemon karcosságát, és a kettő együtt teszi számomra igazán színessé a dalt.” Lábas Viki elárulta nekünk, hogy megtetszett neki a közös art collab ötlete, amikor Károly felkereste ezzel a projekttel. „A következő gondolatom pedig az volt, hogy a Margaret Island közönsége biztosan meg fog lepődni a dal zenei stílusán – lesznek olyanok, akiknek sok lesz: túl bátor, tőlem szokatlan, de valahol ez is volt a cél. Tudtam, hogy nekem személy szerint hihetetlenül jó közös élményt jelent MC Kemonnal és Gáspárral együtt zenélni! Egyébként pedig nem szeretem, ha beskatulyáznak, úgyhogy belevágtunk.”

Fotó: Rockstar Photographers

A csapat eltöltött együtt egy napot Balatonon, azaz Fonyódon (Vikiék nyaralójában), itt születtek meg a dal énekes részei: a szövegírás a természetben, a teraszon zajlott. „Abszolút szabadnak és tétnélkülinek, önfeledtnek mondható az a flow, amivel dolgoztunk. Kemonnal és Gáspárral könnyen egy hullámhosszra kerültünk” – tudtuk meg Vikitől, aki kiemelte, a Margaret Islandbeli társai, Bálint és Kristóf is végig részt vettek az alkotó folyamatban vele. „Nélkülük nem is érezném már magam komfortosan az ehhez hasonló szituációkban, hiszen adok a véleményükre és az építő jellegű kritikájukra. A szövegen közösen agyaltunk az én ötleteimet felhasználva, a fiúk is besegítettek, illetve MC Kemonnal is végigbeszéltük az egészet, hogy a magyar sorok minél jobban passzoljanak az angol részhez. Szerettünk volna egy olyan ‘90-es 2000-es évekbeli rave hangulatot megidézni, ami szabadon kezelhető, és nem kell túl komolyan vennünk magunkat benne.”

Fotó: Rockstar Photographers

A grandiózus videót viszont már Budapesten, a Magyar Nemzeti Galériában forgatták, a helyszínt a Light Positive csapata 100 darab mozgófejes, zenére programozott intelligens lámpával világította be. Károly azt mondja, azért erre a helyre esett a választásuk, mert ez a főváros egyik szimbolikus épülete, önmagában is a kulturális élet meghatározó helyszíne, nem beszélve az esztétikai élményről, amit nyújt. „Nem utolsósorban pedig remekül látható a város legtöbb pontjáról.” A videó története szerint Viki, MC Kemon és JumoDaddy egy titkos buli miatt érkeznek az üres Galériába, aminek a tetején olyan hatalmas bulit csapnak, amivel az egész várost felrázzák. „Régi vágyam volt már, hogy Budapest egyik leglátványosabb helyszínén énekelhessek. A klipforgatáson dolgozott bennünk az adrenalin rendesen, hiszen rendhagyó módon felmehettünk a Nemzeti Galéria kupolájának legtetejére, ami minden bizonnyal egy megismételhetetlen élmény marad – bár felmászni nehéz volt, ott még bennem is előtört a tériszony! De megérte, örök emlék marad az a perspektíva, ahonnan láthattuk a várost: a kupola teraszán elhelyezett DJ pulton állva megcsodálhattam Budapest fényeit hajnalig! Volt az egésznek egy felszabadító, ünnepi hangulata, főleg, amikor a galériából jövő fényáradatra bulizó fiatalok hangos ujjongással és tapssal reagáltak a Duna túloldaláról” – emlékezett vissza a Margaret Island énekesnője. Viki megosztotta velünk a kedvenc kulisszák mögött készült fotóját is, ahol Kovács Viki sminkessel hajnali 2-kor az egyik teremben éppen próbálják felfrissíteni a sminkjét.

Fotó: Lábas Viki

Nyitókép: Rockstar Photographers

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: