Látványos gifeken rekonstruálják a világörökségeket

Az UNESCO évről évre egyre több romló állapotban lévő épületet jegyez, egy kreatív stúdió ezért úgy döntött, különleges módon rekonstruálja ezeket.

A londoni székhelyű NeoMam stúdió projektje azzal a céllal jött létre, hogy az emberek láthassák, milyenek lennének a világ különböző tájain található, történelmi jelentőséggel bíró épületek, utcák, terek, vagy akár egész városok és szigetrészek, ha az idő vasfoga nem fogott volna rajtuk. Ráadásul ez egy egyedülálló dokumentációs lehetőség arra, hogy a látványosságok eredeti formában megmaradhassanak az utókor számára is. 

Az UNESCO listáján jelenleg 53 veszélyben lévő világörökségi épület, város vagy városrész, szobor, vagy egyéb önmagában álló építmény szerepel, ezek közül választott ki a NeoMam hatot, amelyek aztán fantasztikus átváltozáson mentek keresztül a számítógépeknek köszönhetően. 

világörökség - gif
Leptis Magna, District of Khoms, Libya
világörökség - gif
Palmyra, Tadmur, Homs Governorate, Syria
világörökség - gif
Fort San Lorenzo, Province of Colon, District of Cristobal, Panama
világörökség
Nan Madol, Temwen Island, Federated States of Micronesia

A kiválasztás legfontosabb szempontja az volt, hogy a lehető legtöbb információ álljon rendelkezésre az egyes helyekről és azok eredeti külsejéről. A fotorealisztikus gifeket készítő csapat a végeredmény megszületése előtt hosszas felderítő munkát végzett: alaposan megvizsgálták a régi feljegyzéseket, rajzokat, történelmi részleteket, így végül szinte 100%-os egyezéssel tudták életre kelteni a hanyatló világörökségek listáján található néhány nevet. 

A rekonstruált témák között találunk ókori izraeli, líbiai templomokat, az 1590-es években épült panamai erődöt, líbiai színházépületet, iraki városrészt, de egy egész kis mikronéz szigetvilágot is, amit a feljegyzések szerint valamikor 1200 és 1500 között építettek bazalt és korall sziklák tetejére a Csendes-óceánon élő népek, de sajnos néhány száz évnyi tündöklés után, az 1800-as évek elejére már teljesen használaton kívülivé vált és a természet átvette a hatalmat az épületek felett. 

Forrás: web24.news
Nyitókép és fotók: neomam.com

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: