Ha csak ezt az egy dolgot megteszed lefekvés előtt, jobban alszol majd, állítja a szakértő

A nyári meleg is sokat ronthatott az alvásunk minőségén, de szerencsére van segítség: már azzal is sokat javulhat a pihenésed, ha lefekvés előtt ezt az egy dolgot megteszed, állítja a szakértő.

Épp a minap beszélgettem a barátnőimmel arról, hogy az elmúlt évek mennyire összekuszálták az alvásrutinunkat. Bár mindannyian szeretünk aludni (sőt, szerintem a világ egyik legjobb szépségtrükkje is a 8-9, de inkább 10 óra alvás), a lányoknak és nekem is be kellett látnunk, hogy ez azért manapság nem megy olyan könnyen. Sok mindennel próbálkoztunk lefekvés előtt, mégsem jön álom a szemünkre. Vagy éjjel töltünk ébren órákat, mintha kialudtuk volna magunkat, pedig dehogy. Nem is emlékszünk, mikor történt ilyen utoljára.

A változáshoz nem kellett messzire költözni, (további) gyerekeket vállalni, sem más hasonló tudatos életmódosítást végrehajtani. Egyszerűen bejött a koronavírus, a bezártság, borult az addigi napi rutin. Ezzel egyidőben pedig fokozódott a stressz és a szorongás, amit nap közben nem mindig tudtunk kimozogni magunkból. Az elmúlt hetekben viszont már nem ez, hanem a kánikula szólhatott bele a pihenésünkbe. Vagy az, hogy a nyarat azért is szerettük volna kihasználni, hogy szocializálódjunk, fesztiválozzunk… és bizony, így kevesebb idő maradt az alvásra.

Persze, a hőség és a barátokkal töltött idő olyan dolgok, amiket tudunk kontrollálni (éljen a légkondi, meg a tudatosabb időbeosztás). De mi van akkor, ha úgy érezzük, rajtunk kívülálló dolgok miatt nem jön álom a szemünkre? A New York Postnak nyilatkozó alvásszakértő, Olivia Arezzolo szerint van segítség: ő egy új, nyugodtabb alvásrutin bevezetését javasolja lefekvés előtt, de azt mondja, már az is sokat segít, ha a következő, egyetlen aprócska trükköt beveted.

alváshiány, fáradtság, rossz alvás
Már egyetlen aprócska trükk is sokat segíthet, hogy jobban aludj. Fotó: Kinga Cichewicz, Unsplash

Ezt tedd lefekvés előtt, ha jobban akarsz aludni

A dolog nem ördöngösség: Arezzolo azt javasolja, zuhanyozz le. De arra figyelj, hogy ne forró vízzel, inkább langyossal, hogy lejjebb vidd a testhőmérsékleted. Ez ugyanis segítheti a melatonin termelődését, ami elég fontos tényező, ha jobban akarsz aludni. „Zuhanyzás közben javaslom, hogy nyugtató illatú, például levendulás tusfürdőt használjunk, ami csökkenti a szimpatikus idegrendszer aktivitását” – mondta, hozzátéve, hogy fürdés után a párnádra is fújhatsz egy kis levendulaillatot.

A szakértő további tanácsai

Arezzolo is egyetért azzal, hogy bár a kütyüidnek és a képernyőknek a nap folyamán hasznát veheted, este már jobb neked nélkülük. Ha jól akarsz aludni, akkor egész biztosan. Így hát kapcsold ki, legalább az értesítéseket, és tedd a mobilodat, tabletedet és társaikat az ágyadtól legmesszebbi pontra a hálószobádban. Elalvás előtt közvetlenül pedig ne a tévét nézd, hanem meditálj vagy olvass 20-25 percig. Az is segíthet, ha a szobában nincs túl meleg, 18-19 fok lehet az ideális a hozzáértők szerint. Ha ezt kicsit hűvösnek érzed, akkor is csak egy-két fokkal állíts be többet, hiszen úgyis betakarózol. És nem lesz jobb, ha az éjszaka közepén kimelegedve ébredsz (amikor akár jól is alhatnál).

Végül, de nem utolsósorban az alvásszakértő kiemeli, hogy az sem mindegy, a napod folyamán mit fogyasztasz. Számít például, mikor kávézol: ő azt javasolja, dél múltával már ne igyál kávét, és az alkoholt is kerüld. Mert bár az lehet a benyomásod, hogy egy pohár bor segíthet álomba merülni, a pihenésed nyugtalan és felületes lehet.

Forrás: NYPost.com
Nyitókép: Daly and Newton / Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: