Legendás rúzsok és viselőik: az IT girl-ök diktálta trendek

Minden korszaknak megvannak a maga sajátosságai. Legyen szó zenéről, filmekről, divatról vagy az érát meghatározó ikonokról, akik nemcsak öltözködésünket, de a szépség és a smink kapcsolatáról alkotott képünket is tükrözik.

Ahogy most, úgy a trendeket korábban is az IT girl-ök határozták meg. A fogalmat azokra a nőkre használjuk, akik stílusukban és népszerűségükben is kivételesek, különlegesek. Ezek a hölgyek minden tekintetben diktálták és diktálják a divatot, öltözékükkel gyakran fontos üzenetet közvetítenek. Nem véletlen az sem, hogy a történelemben ismert és elismert nők mindig a személyiségükhöz tökéletesen passzoló rúzst viseltek, ezzel is kifejezve önmagukat. Lássuk kik és hogyan formálták a rúzstrendeket az elmúlt évtizedekben.

Clara Bow az első IT Girl

Az „it girl” kifejezést Elinor Glyn angol írónő alkotta meg, melyet  az 1920-as években publikált „It” című regényében használt először. A regény középpontjában egy vonzó és karizmatikus nő áll, aki nagy népszerűségnek örvend a férfiak körében. A mű alapján azonos címmel készült fekete-fehér némafilmben a főhőst Clara Bow alakította. A 20’-as évek filmsztárja erős sminket viselt a mozivásznon, aminek része voltak a hangsúlyos ajkak is. Utóbbihoz egy igencsak sötét, karmazsin vörös rúzst használtak, mellyel igazi trendet teremtett meg a színésznő.

Az első IT Girl (Fotó: John Kobal Foundation/Getty Images)

Marilyn Monroe nem is vörös ajkai

Minden évtizednek volt saját IT girl-je, ők olyan megjelenéssel és kisugárzással rendelkeztek, melyet minden nő utánozni akart. Az 50’-es évek ilyen meghatározó alakja minden kétséget kizáróan a máig is szexszimbólumként emlegetett Marilyn Monroe volt. Nincs még egy olyan sztár, akivel ennyire azonosítani tudnánk a vörös ajkakat. Viszont arra kevesen gondolnának, hogy az ikonikus piros rúzs igazából nem is piros volt. Erin Parson sminktörténész alapos kutatásokat végezve arra jutott, hogy a sztár legtöbbet a Max Factor Colorfast Lipstick in LS 7-22 N.I színét viselte, ami inkább egy élénk korallos, narancsos árnyalat.

Marilyn Monroe a szexszimbólum (Fotó: Getty/Baron / Stringer)

Jean Shrimpton és azok a fagyos 60’-as évek

Az élénkvörös ajkak után egy egészen más trend indult hódító útjára. Az évtized leginkább irigyelt nője Jean Shrimpton  angol modell volt. Ekkor a női magazinok diktálták trendeket, így az azokban, különböző fotósorozatokon megjelenő modellek igazi ikonoknak számítottak. A ’60-as években a legtöbb róla készült fotón Shrimpton gyöngyházfényű, halvány rózsaszín ajkakkal jelent meg. Nem csoda tehát, hogy a korszakot ez a fagyos árnyalat határozta meg.

Jane Shrimpton a kor szupermodelljeként diktálta a divatot (Fotó: Hulton Archive/Getty Images)

Neutrális árnyalatok Jane Birkin módra

A feminizmus erősödése miatt a ’70-es években a nők többsége hanyagolta a rúzsokat. Akik mégis festették ajkaikat, azok a neutrális, barnás árnyalatokat részesítették előnyben. Az évtized egyik ikonja, a Hermés legendás táskájának névadója, Jane Birkin is így tett. A színésznő legtöbbször csak egy leheletnyi nude rúzzsal festette ki a száját.

Jane Birkin divatba hozta a nude rúzsokat (Fotó: Barham/Mirrorpix/Getty Images)

Cindy Lauper és a csillogó ’80-as évek

A ’70-es évek végétől virágkorát kezdte élni a diszkókorszak. A legendás szórakozóhely, a Studio 54 vendégei és a popsztárok diktálták a divatot. Az 1980-nal kezdődő évtizedben semmi sem volt sok, flitterek, metálos anyagok és messzemenő túlzások határozták meg a trendeket. Természetesen a smink sem volt visszafogottabb a szetteknél. Cindy Lauper pedig igazi trendszetternek számított, merész outfitjeit erőteljes árnyalatú rúzsokkal és az arra felvitt, extrán fénylő szájfényekkel koronázta meg.

Cindy Lauper az erős sminket hozta divatba (Fotó: ABC Photo Archives/Disney General Entertainment Content/Getty Images)

Madonna újrapozícionálja a vörös rúzst

A csodás kilencvenes években a különböző sminkmárkák egyre nagyobb népszerűségnek kezdtek örvendeni. Így a MAC is szárnyra kapott, ehhez pedig az is hozzájárult, hogy az évtized egyik legkiemelkedőbb énekesnője tőlük választotta kedvenc rúzsát: Madonna Blonde Ambition elnevezésű turnéján a márka Russian Red árnyalatát viselte. A ’80-as évek közepén a MAC ugyanis megalkotta első matt formulájú rúzsát, aminek viszont idő kellett, hogy helyet kapjon a legtrendibb sminkek között. Ekkor jött Madonna, aki egyszerűen olyan népszerűvé tette a terméket, hogy az szinte mindig készlethiányos volt. Az ikonikus árnyalat pedig azóta sem vesztett népszerűségéből, az én neszeszeremből például sosem hiányozhat.

Madonna ikonikussá tette a MAC árnyalatát (Fotó: Gie Knaeps/Getty Images)

Pamela Anderson meztelen (ajkai)

Maradjunk még kicsit a ’90-es években, ahol nem csak a vörös ajkak hódítottak. Ugyan napjainkban már a no makeupot” hirdeti, biztosan mindenki emlékszik Pamela Anderson kontúrozott ajkaira, aminek egy nude rúzs adta varázsát. Igen, ez volt a másik véglet, azok, akik kicsit titokzatosabb megjelenésre vágytak, előszeretettel nyúltak ezekhez az árnyalatokhoz. A szexszimbólum mellett még olyan szupermodellek is előszeretettel alkalmazták a trendet, mint Naomi Campbell vagy Linda Evangelista.

Ikonikus páros (Fotó: S. Granitz/WireImage)

Cameron Diaz ragyogása

Az ezredforduló után akadt néhány trend, amit – maradjunk annyiban – jobb lett volna, ha sosem ismerünk meg. Azonban nem ezek közé tartozik a ragyogó ajkak divatja. Cameron Diaz színésznő és a korszak IT girlje, Tinsley Mortimer is az extrán ragyogó, de halvány árnyalatú szájakra esküdtek. Utóbbi neve például olyannyira egybeforrt a trenddel, hogy 2009-ben a Dior az Addict Ultra Gloss-jának egyik árnyalatát Tinsey Pinkre keresztelte.

Charlie angyalai a szájfényre esküdtek (Fotó: Jon Kopaloff/FilmMagic)

Kylie Jenner sminkforradalma

A matt rúzsok trendje a 2010-es évek kezdetén éledt újjá. Rihanna Madonná-hoz hasonlóan egy ikonikus MAC árnyalatot viselve hódította meg a világot. RiRi választása a Ruby Woo-ra esett, amit egyébként 1999-ben álmodtak meg a márka sminkmesterei. Az erőteljes piros színt pedig senki más nem tehette volna népszerűbbé. A matt árnyalatokat azonban Kylie Jenner emelte piedesztálra. A Kardashian-Jenner klán legfiatalabb tagja ugyanis 2015-ben gondolt egy nagyot és sminkmárkát alapított. A celeb nevével fémjelzett brand első termékei pedig a Kylie Lip Knits volt. A szett egy matt rúzst és egy annak árnyalatával megegyező szemceruzát tartalmazott, mellyel nagyon ügyesen megtanulhattuk kicsit túlhúzni ajkainkat. Kylie húzása olyannyira bejött, hogy évekig folytak a viták arról, hogy szája a természet vagy inkább a plasztika műve, s mindannyian az övéhez hasonló ajkakat szerettünk volna. Nem mellesleg a pár rúzzsal indult márkával a Jenner lány igencsak hamar dollármilliárdos lett.

Kylie legendássá tette a matt ajkakat (Fotó: Rick Kern/Getty Images for Ulta Beauty)

Hailey Bieber mindent felforgat

Jelenlegi évtizedünk trendjeit nagyban a TikTok és az Instagram felhasználói között lévő influenszerek diktálják. A divat napjainkban szól leginkább az önkifejezésről, így vezető trendeket is nehéz találni, a gyorsan kapott impulzusok ugyanis napról-napra változtatják meg véleményünket a legújabb irányzatokról. Az abszolút IT Girl státuszban Hailey Bieber foglalta el helyét, aki saját sminkmárkáját is népszerűsítve alkotja meg megjelenését. A híresség a kevesebb több elvet vallja, ajkait gyakran csak a Peptide Lip Treament elnevezésű, színezett ajakápolójával keni be, amit néha világos, lágy árnyalatú, krémes termékekkel egészít ki. 

Hailey Bieber elfeledteti az erőteljes ajkakat (Fotó: Rachpoot/Bauer-Griffin/GC Images)

Nyitókép: Dia Dipasupil/Getty Images for MTV

Ha tetszett a cikkünk, ezek is érdekelhetnek:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: