Leggyakoribb kérdések a családállításról

A családállítás lehetőséget ad arra, hogy mélyebben megértsük családi kapcsolataink dinamikáját, és segít felszínre hozni azokat a rejtett erőforrásokat és blokkokat, amelyek befolyásolják az életünket.

Egy korábbi cikkünkben összeszedtük a családállítás kapcsán a legfontosabb információkat. Most viszont azokra a gyakran felmerülő kérdésekre keressük a választ, melyek megfogalmazódnak a családállítás előtt állókban.

Mennyire kell ismernem a családtörténetemet?

A családállítás egyik legerősebb pontja, hogy képes a család ismert és rejtett történetét egyaránt megjeleníteni. Gyakran történnek olyan traumák, amikről nem szívesen beszélünk még a hozzánk legközelebb állókkal sem. Ezek a történések aztán elfojtás útján elfelejtődnek, a transzgenerációs hatásuk viszont továbbörökítődhet az utódokra. Mivel ezek energetikai lenyomatok, ahhoz, hogy kifejtsék a negatív hatásukat, nincs szükség arra, hogy tudjunk róluk. Tehát sem családfakutatásra, sem előzetes tudásra nincs szükségünk ahhoz, hogy állításban vegyünk részt. Az oldás akkor is megtörténik, ha nem vagyunk pontosan tudatában a múltnak.

Állíthatok másnak?

Gyakori kérdés, hogy állíthatunk-e családtagjainkra, ha például a szüleinknek, a gyermekünknek vagy bármelyik rokonunknak van valamilyen megoldatlan problémája. A válasz a legtöbb esetben nem, a gyerekünk kapcsán pedig korfüggő. Kiskorú gyereknek állíthat a szülő. Más rokoni kapcsolatoknál azt tehetjük, hogy a saját kapcsolódásainkra állítunk az adott illetővel. Mivel a család egy rendszer, ezért ha a mi életünkben, megéléseinkben történik egy felismerés vagy változás, az kihat a másik emberre is. Vagyis az édesanyánk elakadásait nem hozhatjuk helyre, de a vele való kapcsolódásunkat igen.

Csoportos vagy egyéni állítást válasszak?

Az egyéni állítás során az állítást vezető személy van jelen rajtunk kívül, és az állítás tárgyakkal történik. Ezzel szemben a csoportos verzióban élő emberek képviselik az életünk szereplőit. Az egyéni aktívabb, a csoportos passzívabb folyamat, de mindkettő ugyanolyan hatékony lehet. Általában a téma határozza meg, hogy melyiket válasszuk. Ha túl intimnek, kényelmetlennek érezzük a problémát, amire állítanánk, ahhoz, hogy azt csoportban megosszuk, akkor érdemes az egyéni utat választani.

Milyen problémák esetén hatékony a családállítás?

Nem mindenre, de sok problémára jelenthet megoldást a családállítás. Ha hívást érzünk rá, akkor érdemes kipróbálni. Azonban sok esetben nem elég egymagában, jó ha terápiával együtt alkalmazzuk. Ezekkel kapcsolatban érdemes kipróbálni:

 • mindig ugyanazokban az élethelyzetekben találjuk magunkat
 • a szülő-gyerek kapcsolatban elakadás van
 • gyerekkori sebek
 • párkapcsolati problémák, kudarcok
 • funkcionális meddőség
 • életviteli nehézségek
 • depresszió, szorongás
 • ismétlődő betegségek
 • munkahelyi gondok, pénzhez fűződő viszony

Mi a három törvényszerűség, amin a módszer alapszik?

A család egy olyan rendszer, melyben a családtagok kölcsönösen hatnak egymásra. Bert Hellinger, a módszer megalkotója 3 törvényszerűséget fektetett le, amelyek közül, ha valamelyik sérül, az generációkon keresztül negatív hatásokat fejt ki. Mindaddig, amíg valaki fel nem oldja ezt.

 1. Az odatartozás joga. Eszerint minden családtagnak egyenlő joga van, ahhoz, hogy a többiek a család tagjaként ismerjék el. Ha valakit kitagadnak, nem fogadják el a sorsát, vagy az emlékét igyekeznek kitörölni az megsérti ezt a törvényt és elakadás keletkezik. De ide tartoznak a vetélés traumái is.
 2. A hely törvénye. Eszerint minden családtagnak megvan a kijelölt helye és csakis a saját helyén élhet jól. A testvérsorrend, a szülő-gyerek dinamika, de a válás utáni újraházasodás is okozhat itt olyan problémákat, amik megoldásra várnak.
 3. A kiegyenlítődés törvénye. Eszerint a családi rendszer mindig a gyógyulásra törekszik. Vagyis, ha valakivel valami rendkívül fájdalmas dolog történik, egy később született családtag elkezdi képviselni, mintegy átvenni a sorsát. Mindez addig gyűrűzik tovább, amíg valaki ki nem egyenlíti a számlát.

Nyitókép: fizkes/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: