Legkedvesebb barátnőm, Anne Frank: a film, amely két tinédzser történetét mutatja be a holokauszt árnyékában

Anne Frank naplóját emberek milliói olvasták, neve az elveszett remény szimbólumává vált. A Netflix filmje a népirtás borzalmai mögé, abba a világba enged bepillantani, ahol Anne és legjobb barátnője még pillanatokra gyermekek lehettek.

Anne Frank naplóját milliók olvasták és olvassák világszerte. A tizenhat évesen elhunyt zsidó lány története iskolai tananyaggá vált többezer általános- és középiskolában. Naplójából készült könyv egyike a legismertebb nem szépirodalmi műveknek. Az örökérvényű olvasmány figyelmeztet bennünket: soha többé nem fordulhat elő olyan, hogy valakit a származása vagy a meggyőződése miatt üldözzenek.

Fiatal szív és a felnőttek bölcsessége

Anne Frank 13 évesen kezdte írni a történetét, amellyel a hozzá hasonló gondokkal küzdő tinédzsereket, és azt az idősebb korosztályt akik szeretnék megérteni a fiatalokat egyaránt megszólítja. Értekezéseiben hangvétele, a világról, a vallásról és a rasszizmusról alkotott véleménye meghökkentő komolysággal bír. Soraiból a bezártság és bújkálás ellenére is átsejlik az életben való hit és optimizmus. Meglátásai egy olyan érában, amikor a gyerekeknek nagyon hamar fel kellett nőni pontos képet adnak arról, hogy a legnagyobb bölcsesség a szívünkben kell lakozzon. Naplójának soraiban félelmei, reményei kelnek életre a holokauszt szörnyűségei közepette. A Netflix nemrégiben új filmet készített, amely Anne-t és korosztályát egészen új perspektívából mutatja be.

A legkedvesebb barátnőm, Anne Frank 

A film Hanneli Goslar és Anne Frank igaz barátságának történetén alapszik. Ben Sombogart holland film- és tévérendező Izraelben kereste fel a 90-es éveiben járó Goslart, hogy történetéből ihletet merítsen a drámához. A két tizenéves lány barátsága a javában zajló deportálások fojtogató légkörében, melankólikus teadélutánokon, otthonaik biztonságosnak tűnő ablakai mögött vált egyre szorosabbá.

Tinédzsernek lenni még békeidőben is embertpróbáló, hiszen számtalan változással, kérdések sokaságával, rendkívüli érzelmekkel találja szembe magát a serdülő.

Az ő tizenéves lényük – testi változásaik és romantikus bimbózásaik mellett – vészjósló természetességgel fogadják el a körülöttük kialakulóban lévő kegyetlen világot. Reményteli gyermeki ártatlanságuk és az a felfoghatatlan lelkierő, amellyel a helyzeteket átélik, teszi végtelenül baljóssá a két síkon futó történetet. A sülve-főve együttlévő bakfisok útja a deportálások miatt egy ponton elválik, a Frank család korántsem váratlan elhurcolása miatt. Bár a Goslart család az édesanya terhessége miatt biztonságban reméli magát, néhány nappal később a reményből fújt üvegbuborék számukra is ripityára törik. Hanneli a koncentrációs táborban barátságuk emlékfoszlányaiból merít erőt és ad mindannyiunknak életreszóló leckét bátorságról, barátságról és hitről.

Mindenek ellenére, még mindig hiszem, hogy a lelkük mélyén jók az emberek.

Egy pillanatra újra együtt

Az élet sokszor bizonyította már, hogy nincs nála furmányosabb forgatókönyvíró a világon. A barátnők sorsa a sok hányattatás után a bergen-belseni táborban újra összefonódik, amikor egy véletlen füttyjelnek köszönhetően felfedezik, hogy a haláltáborban mindössze egy fal választja el őket egymástól. Egy röpke pillanatra, a hidegben ismét összeér a két meggyötört lélek, és álmaikat felelevenítve reménykednek a viszontlátásban…Ahogy Anne Frank életrajzából megismertük, ő a tábor britek általi felszabadítása előtt egy-két héttel tífuszban meghalt. A tábort csak édesapja, Otto élte túl.  Anne naplója Miep Giesnek köszönhetően – aki a Frank családot élete kockáztatásával éveken át élelemmel látta el – került vissza Otto Frankhoz.

Két héttel a lányok  bergen-belseni találkozása után a nácik menekülőre fogták. A táborból mindenkit, aki még járni tudott, szabadon elengedtek. Hannali Goslar kistestvérével, Gabival együtt túlélte a borzalmakat. Álmát, hogy kórházi ápolónő legyen, valóra váltotta. Munkája során rengeteg emberen segített Palesztínában. De gondolataiban a mai napig Anne-nal együtt utazik a világ minden tájára. 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Henneman Agency (@hennemanagency) által megosztott bejegyzés

Anne Frank túlságosan rövid élete

Anneliese Marie Frank 1929. június 12-én született Frankfurtban, asszimilálódott, liberális német zsidó. Szüleivel és nővérével Margot-val itt élt egészen addig, amíg a nácik hatalomra jutottak. Ekkor a család a hollandiai Amszterdamba volt kénytelen elmenekülni. Hollandia elfoglalása után nem sokkal a német hatóságok megkezdték az ország zsidó lakosságának haláltáborokba történő deportálását. 1942 júliusában ezért a Frank család, más zsidó családokkal együtt rejtekhelyre menekült, és két évig a Prinsengracht utca 263. szám alatti családi vállalkozás szekrénnyel elrejtett titkos emeleti szobáiban éltek. Anne 15 éves volt, amikor a naplójában „hátsó traktusként” emlegetett rejtekhelyüket lerohanták a Gestapo emberei. Először a Westerbork tranzittáborba, majd Auschwitzba deportálták őket. 1944 októberében Anne-t és Margo-t Bergen-Belsenbe küldték, ahol néhány héttel a tábor felszabadítása előtt mindketten meghaltak tífuszban.

Nyitókép: Netflix

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: