Légtisztító festékekkel díszítették egy varsói ház falát 

A speciális színezőanyag ökotudatos, ráadásul egészségmegőrző hatással bír. 

A népszerű cipőmárka, a Converse létrehozott egy különleges projektet Converse City Forests néven, amelynek lényege, hogy művészek környezetbarát, légtisztító tulajdonsággal rendelkező festékek segítségével díszítik fel a világ nagyvárosainak házfalait. A program keretén belül eddig Bangkokban festettek az ökotudatos színezőkkel, illetve legutóbb Lengyelország fővárosában, Varsóban. Itt Dawid Ryski és Maciek Polak lengyel művészek fogtak össze, hogy egy különleges street art gyöngyszemet hozzanak létre a város számára, annak érdekében, hogy a segítségükkel ne csak vizuális élményt élhessenek át az ott élők, hanem a levegőt is tisztábbá tegyék.

De hogyan is működik ez a nagyon egyedi pigment, amelynek köszönhetően a falfestmények akár a szmogot is képesek csökkenteni a környezetükben? A festéket a fény aktiválja, amelynek hatására lebontja a szennyeződéseket és azokat azonnal nitrátokká alakítja, ezáltal javítva a levegő minőségét. A Converse City Forests célja, hogy fákat ültessenek ott, ahol azok nem nőnek, természetesen átvitt értelemben, mivel itt a légtisztító hatással bíró műalkotások veszik át a fák szerepét. A varsói falfestmény például 730 darab fa tisztító képességével rendelkezik. 

A Varsóban elkészült mű hatalmas, mosolygó virágokat ábrázol színes háttér előtt, középen egy felirattal, ami így szól: “Alkossunk együtt a holnapnak”. Ha minden igaz, a projekt még számos nagyvárosban felbukkan majd, többek között Sydney-ben, Belgrádban, Bogotában, Jakartában, és Johannesburgban is.

Forrás: mymodernmet.com
Nyitókép: conversecityforests.com

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: