Légy fitt és maradj egészséges az influenzaszezonban is: íme 3 vitamindús, meleg saláta

A hűvös őszi napokon különösen jólesik valami finom, melengető étel, de ez nem azt jelenti, hogy vége a salátaszezonnak. Próbáld ki ezt a 3 ínycsiklandó, egészséges meleg salátát.

Ahogy kint egyre hidegebb van, természetes, hogy jobban vágyunk a meleg, tápláló ételekre, de ez nem azt jelenti, hogy le kell mondani a salátákról. Egy vitamindús meleg saláta, tele sült zöldségekkel, ropogós magvakkal, no meg persze a fogás lelkével, az ízletes öntettel, épp olyan laktató, mint egy tál húsleves.

1. Sült sütőtök saláta krémes feta sajttal és ropogós tökmaggal 

Hozzávalók (2-3 adaghoz)

A salátához

  • 500 gramm sütőtök
  • 1 csomag bébispenót (vagy bármilyen zöld levelű saláta)
  • 1 db alma
  • 40 gramm feta sajt
  • 2 evőkanál gránátalmamag
  • 2 evőkanál pirított tökmag
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • só, bors ízlés szerint 

Az öntethez

  • 1.5 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál citromlé
  • 2 teáskanál mustár
  • fél evőkanál méz
  • só bors ízlés szerint

Elkészítés

  1. Kezdjük a saláta lelkével, a sütőtökkel. Pucold meg, és vágd közepes méretű darabokra, majd tedd egy tepsibe, locsold meg olívaolajjal, ízlés szerint sózd, borsozd, és ha kicsit megbolondítanád, szórj rá egy kevés curryport is. Ezután tedd a 200 fokra előmelegített sütőbe és 35-40 perc alatt süsd puhára. Ha igazán intenzív, édeskés ízekre vágysz, hagyd, hogy a sütőtök egészen barnára süljön, így koncentrálódik benne a cukor, és finom, karamellás íze lesz.
  2. Tedd egy tálba a bébispenótot, majd vágj vékony szeleteket az almából, ezt is keverd hozzá. A gránátalmát vágd ketté, óvatosan ütögesd ki a magjait, és ezt is szórd a salátához. Morzsold bele a feta sajtot, a tökmagot pirítsd pár percig száraz serpenyőben, majd tedd félre tálalásig. 
  3. Az öntet hozzávalóit tedd egy üres befőttes üvegbe, majd zárd le, és alaposan rázd össze.
  4. Ha elkészült a sütőtök, tedd ezt is a salátához, locsold meg az öntettel, és egy alapos keverés után szórd rá a pirított tökmagot.

2. Balzsamecetes céklasaláta grillezett sajttal

Hozzávalók (2-3 adaghoz)

A salátához

  • 2-3 közepes méretű cékla
  • 1 zacskó saláta mix (de használhatsz rukkolát is, vagy jégsalátát)
  • 1 narancs
  • 1 doboz grill sajt
  • 1 evőkanál olívaolaj, vagy egy kis darab vaj
  • 1 marék dió
  • 1 kisebb csokor petrezselyem
  • só bors ízlés szerint

Az öntethez

  • 1 evőkanál olívaolaj
  • fél evőkanál balzsamecet
  • fél evőkanál méz
  • só és bors ízlés szerint

Elkészítés

  1. Mindenek előtt vegyél fel egy kötényt, mert a cékla ugyan gyönyörű ciklámen színű, de mindent összefog. Hámozd meg és vágd közepes darabokra, majd főzd puhára annyi vízben, amennyi ellepi. 
  2. Szórd a salátát egy nagy tálba, pucold meg és vágd vékony szeletekre a narancsot, de ügyelj rá, hogy csak a gyümölcs húsos része kerüljön a salátába, mert a fehér héja keserű. Aprítsd fel a petrezselymet, és tedd félre tálalásig.
  3. Egy száraz serpenyőben pirítsd le a diót, ettől még intenzívebb az íze (de ez a lépés elhagyható), majd ha megfőtt a cékla, szűrd le, és ugyanebbe a serpenyőbe dobj egy darabka vajat, futtasd meg benne a céklát, ízlés szerint fűszerezd, és hagyd, hogy egy kicsit lepiruljon.
  4. Az öntet hozzávalóit keverd simára, és locsold a salátára. Ezután tedd hozzá a céklát, a petrezselymet és a diót. 
  5. A grillsajtot érdemes tálalás előtt frissen elkészíteni, mert így lesz a legfinomabb. Kevés olajon néhány perc alatt süsd meg mindkét oldalát, majd tedd ezt is a salátához. 

3. Meleg quinoa saláta grillezett körtével, aszalt vörösáfonyával és kéksajttal

Hozzávalók (2-4 adaghoz)

A salátához

  • 200 gramm quinoa
  • 2 közepes méretű körte
  • egy kis darab vaj
  • 1-2 szál sárgarépa
  • 2 marék aszalt vörösáfonya
  • 30 gramm kéksajt (ezt bármilyen sajtra lecserélheted, de akár natúr csirkemellet is süthetsz hozzá)
  • só és bors ízlés szerint

Az öntethez

  • fél evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál citromlé
  • só és bors ízlés szerint

Elkészítés

  1. Mosd át a quinoát, egészen addig, amíg teljesen átlátszó lesz a víz. Ez azért fontos, mert különben keserű lehet, majd egy csipet sóval 15-20 perc alatt főzd puhára. 
  2. A sárgarépát pucold meg, majd a hámozóval vágj belőle vékony szeleteket. A körtét szeleteld közepes méretűre és egy serpenyőben olvaszd fel a vajat. Ha felhabzott, dobd bele a körtéket és pár perc alatt pirítsd félpuhára. 
  3. Az öntet hozzávalóit keverd össze, majd önts az elkészült a quinoára. Keverd hozzá a körtét, a vörösáfonyát és ízlés szerint a kéksajtot, vagy a csirkemellet.

Nyitókép: Westend61/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked: