A hűvös őszi napokon különösen jólesik valami finom, melengető étel, de ez nem azt jelenti, hogy vége a salátaszezonnak. Próbáld ki ezt a 3 ínycsiklandó, egészséges meleg salátát.
Ahogy kint egyre hidegebb van, természetes, hogy jobban vágyunk a meleg, tápláló ételekre, de ez nem azt jelenti, hogy le kell mondani a salátákról. Egy vitamindús meleg saláta, tele sült zöldségekkel, ropogós magvakkal, no meg persze a fogás lelkével, az ízletes öntettel, épp olyan laktató, mint egy tál húsleves.
1. Sült sütőtök saláta krémes feta sajttal és ropogós tökmaggal
Hozzávalók (2-3 adaghoz)
A salátához
- 500 gramm sütőtök
- 1 csomag bébispenót (vagy bármilyen zöld levelű saláta)
- 1 db alma
- 40 gramm feta sajt
- 2 evőkanál gránátalmamag
- 2 evőkanál pirított tökmag
- 1 evőkanál olívaolaj
- só, bors ízlés szerint
Az öntethez
- 1.5 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál citromlé
- 2 teáskanál mustár
- fél evőkanál méz
- só bors ízlés szerint
Elkészítés
- Kezdjük a saláta lelkével, a sütőtökkel. Pucold meg, és vágd közepes méretű darabokra, majd tedd egy tepsibe, locsold meg olívaolajjal, ízlés szerint sózd, borsozd, és ha kicsit megbolondítanád, szórj rá egy kevés curryport is. Ezután tedd a 200 fokra előmelegített sütőbe és 35-40 perc alatt süsd puhára. Ha igazán intenzív, édeskés ízekre vágysz, hagyd, hogy a sütőtök egészen barnára süljön, így koncentrálódik benne a cukor, és finom, karamellás íze lesz.
- Tedd egy tálba a bébispenótot, majd vágj vékony szeleteket az almából, ezt is keverd hozzá. A gránátalmát vágd ketté, óvatosan ütögesd ki a magjait, és ezt is szórd a salátához. Morzsold bele a feta sajtot, a tökmagot pirítsd pár percig száraz serpenyőben, majd tedd félre tálalásig.
- Az öntet hozzávalóit tedd egy üres befőttes üvegbe, majd zárd le, és alaposan rázd össze.
- Ha elkészült a sütőtök, tedd ezt is a salátához, locsold meg az öntettel, és egy alapos keverés után szórd rá a pirított tökmagot.
2. Balzsamecetes céklasaláta grillezett sajttal
Hozzávalók (2-3 adaghoz)
A salátához
- 2-3 közepes méretű cékla
- 1 zacskó saláta mix (de használhatsz rukkolát is, vagy jégsalátát)
- 1 narancs
- 1 doboz grill sajt
- 1 evőkanál olívaolaj, vagy egy kis darab vaj
- 1 marék dió
- 1 kisebb csokor petrezselyem
- só bors ízlés szerint
Az öntethez
- 1 evőkanál olívaolaj
- fél evőkanál balzsamecet
- fél evőkanál méz
- só és bors ízlés szerint
Elkészítés
- Mindenek előtt vegyél fel egy kötényt, mert a cékla ugyan gyönyörű ciklámen színű, de mindent összefog. Hámozd meg és vágd közepes darabokra, majd főzd puhára annyi vízben, amennyi ellepi.
- Szórd a salátát egy nagy tálba, pucold meg és vágd vékony szeletekre a narancsot, de ügyelj rá, hogy csak a gyümölcs húsos része kerüljön a salátába, mert a fehér héja keserű. Aprítsd fel a petrezselymet, és tedd félre tálalásig.
- Egy száraz serpenyőben pirítsd le a diót, ettől még intenzívebb az íze (de ez a lépés elhagyható), majd ha megfőtt a cékla, szűrd le, és ugyanebbe a serpenyőbe dobj egy darabka vajat, futtasd meg benne a céklát, ízlés szerint fűszerezd, és hagyd, hogy egy kicsit lepiruljon.
- Az öntet hozzávalóit keverd simára, és locsold a salátára. Ezután tedd hozzá a céklát, a petrezselymet és a diót.
- A grillsajtot érdemes tálalás előtt frissen elkészíteni, mert így lesz a legfinomabb. Kevés olajon néhány perc alatt süsd meg mindkét oldalát, majd tedd ezt is a salátához.
3. Meleg quinoa saláta grillezett körtével, aszalt vörösáfonyával és kéksajttal
Hozzávalók (2-4 adaghoz)
A salátához
- 200 gramm quinoa
- 2 közepes méretű körte
- egy kis darab vaj
- 1-2 szál sárgarépa
- 2 marék aszalt vörösáfonya
- 30 gramm kéksajt (ezt bármilyen sajtra lecserélheted, de akár natúr csirkemellet is süthetsz hozzá)
- só és bors ízlés szerint
Az öntethez
- fél evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál citromlé
- só és bors ízlés szerint
Elkészítés
- Mosd át a quinoát, egészen addig, amíg teljesen átlátszó lesz a víz. Ez azért fontos, mert különben keserű lehet, majd egy csipet sóval 15-20 perc alatt főzd puhára.
- A sárgarépát pucold meg, majd a hámozóval vágj belőle vékony szeleteket. A körtét szeleteld közepes méretűre és egy serpenyőben olvaszd fel a vajat. Ha felhabzott, dobd bele a körtéket és pár perc alatt pirítsd félpuhára.
- Az öntet hozzávalóit keverd össze, majd önts az elkészült a quinoára. Keverd hozzá a körtét, a vörösáfonyát és ízlés szerint a kéksajtot, vagy a csirkemellet.
Nyitókép: Westend61/GettyImages