Lehangolt vagy nyaralás után? Így tudod a szürke hétköznapokat átvészelni

A nyaralás a mentális egészségünk támogatója, azonban az azt követő időszak igenis megtépázhatja a lelkiállapotunkat.

Sokszor hetekig vagy akár hónapokig az éltet minket, hogy várjuk a nyaralást. Aztán elérkezik az a néhány nap, amit valóban pihenéssel és új élményekkel tölthetünk meg, azonban az utazás vége felé közeledve már egyre szorongatóbbá válik a tudat, hogy hamarosan vissza kell térnünk a hétköznapi életbe. A vakáció utáni depresszió – vagy post vacation blues – egy igen gyakori jelenség, ami miatt a nyaralás utáni időszakban levertséget, szomorúságot és motivációhiányt tapasztalhatunk. De miért történik ez, és hogyan lehet sikeresen visszarázódni a szürke hétköznapokba?

Éles kontraszt

Te is úgy érzed, hogy csak fizikailag lépted át a lakásod küszöbét, de lélekben még a tengerparton vagy a vidéki romantika hangulatában ragadtál? Nem csoda, hiszen általában nagyon éles a kontraszt a mindennapi túlhajszolt életünk és a nyaraló üzemmód között. Sőt, rendszerint a nyaraláson szerzett élményeket idealizáljuk is, ami miatt a hétköznapok szürkesége még lehangolóbbnak tűnik. Visszatérve a rutin, a monotónia és a kötelességek, mintha dupla súllyal nehezednének ránk.

Kipihenni a pihenést

A vakáció előtti hét izgalmai, teendői bőven kimerítik az amúgy is lemerült raktárainkat, amit a nyaralás során felfokozott életvitel csak tovább szipolyoz. Ugyan bizonyos szempontból feltöltődünk egy-egy kiruccanás során, de az is nagyon jellemző, hogy fáradtabban térünk haza, mint korábban. A rengeteg új élmény, a kevés alvás és a lábunk alatt fogyó kilométerek a városnézés során az energiaszintünket is megviselik. Éppen ezért okosan csinálja az, aki a szabadság utolsó napjait már otthon, valódi pihenéssel tölti. Ilyenkor időt adhatunk magunknak, hogy akklimatizálódjunk, feldolgozzuk az élményeket és tulajdonképpen kipihenjük a pihenést.

A problémáink a világ végére is követnek minket

Hatalmas tévedés azt hinni, hogy a problémáink elől meg tudunk szökni. Maximum a tartalmas nyaralós napok kissé elfeledtetik őket, de amint lelépünk a repülőgép lépcsőjéről vagy becsukjuk magunk mögött az autó ajtaját, máris megrohamoznak minket. Bármivel küzdessz is éppen, a visszatérés elég apropót szolgáltat, hogy elkezdj foglalkozni ezzel a dologgal. Menj el terápiára, vedd vissza az irányítást, ne halogass tovább és kezd el kipucolni azokat a dolgokat az életedből, amik mérgezik a hétköznapjaidat.

Rázzuk fel a hétköznapokat

Fontos, hogy megengedjük magunknak a gyengéd visszarázódást a hétköznapokba és közben ne ugorjunk fejest a teendőkbe. Ha a visszatérés utáni hetek csak a határidőkről, a mosásról és a takarításról szólnak, akkor nagyon hamar egy sötét burokban találhatjuk magunkat, ahová a motiváció és az életkedv már alig fog beférni. Azonban ha figyelünk arra, hogy ne zárjuk el az élménycsapot, akkor ez elkerülhető. Igyekezzünk a következő időszakba is beiktatni néhány olyan programot, amik kizökkentenek és örömforrásként szolgálnak. A tengerparti nyaralást nem fogod tudni leutánozni, de egy naplementét az otthonod közelében is megnézhetsz vagy egy közeli vízparton is sétálhatsz.

A szociális kapcsolatok segítenek

Találkozz a barátaiddal, családtagjaiddal, és oszd meg velük a nyaralás élményeit. Az interakciók segíthetnek a hangulatod javításában. A nyaralás utáni depressziót a magány ugyanis csak tovább táplálja. A munkát és a teendőket nem tudjuk megúszni, de kicsit könnyebben átvészelhetjük a szürkeséget, ha becsempészünk egy kis színt: baráti találkozót, randit, tesós programot, bármit, amit lehet várni. Legalább addig, amíg újra sor nem kerül a következő nyaralásra.

Nyitókép: martin-dm/ Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: