Lehet-e jó egy kapcsolat, ha nem jó a szex?

A szex kétségkívül rendkívül fontos egy párkapcsolatban, de mi van akkor, ha nem ez az erős oldalatok?

Nemrég egy nagyon elgondolkodtató tanulmányt olvastam, amelyben egy norvég pszichológus azt fejtegette, hogy mennyit változott a világ a szexszel kapcsolatban. Hosszasan ecsetelte, hogy mennyire szomorúnak tartja, hogy amíg évtizedekkel ezelőtt arról szólt a fáma, hogy miképp tiltsák a fiatalokat a házasság előtti szextől, manapság azt kell hangsúlyozni, hogy a házasság után sem kellene hanyagolni az összebújást.

Bizony, bármennyire is hihetetlenül hangzik, több nemzetközi felmérés is foglalkozott az elkeserítő ténnyel, miszerint a párok túlnyomó része egymás helyett inkább a közösségi oldalakkal van elfoglalva lefekvés előtt. Ilyenkor valószínű, hogy egyikük sem igényli már annyira az együttlétet, de az is gyakori, hogy csak az egyik félnek van erre igénye.

Ne hagyd kialudni a lángot!

A szexualitás nagyon fontos része az életnek, amely erősíti és kiegyensúlyozottá teheti két ember kapcsolatát. Egyre gyakrabban fordul elő, hogy egyes párok, akik a szerelmük hajnalán bármire képesek lettek volna egy jó kis lepedőakrobatikáért, az évek múltával szinte szobatársi szintre hagyják „süllyedni” a kapcsolatukat. Természetes, hogy a mennyiségi igény az idővel csökken, de teljesen kiveszni nem szabadna a szexualitásnak egy párkapcsolatból.

Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy az teljesen természetes, ha a feleknek alapvetően mások a szükségleteik. Általában a férfiak gondolnak többet a szexre, emiatt az igényük is nagyobb rá. A nők hamarabb elengedik ezt a témát, és a legapróbb mindennapi történések is képesek nyomást gyakorolni rájuk, aminek következtében a szex sokadrangú kérdéssé válik. De ettől az érzéseik nem változnak, nem érzik boldogtalannak magukat, egyszerűen elfogadják a helyzetet” – fogalmaz Silvia Congost pszichológus, párkapcsolati terapeuta.

Fontos az őszinte kommunikáció

A szakember szerint már az is kisebb mérföldkőnek számít, ha erről a témáról a párok indulatok nélkül egyáltalán beszélni tudnak. Mert az intimitással kapcsolatos kérdéseknek meg kell találni a megfelelő helyét és idejét, ha bármelyik fél ajtóstól ront a másikra egy ilyen felvetéssel, az csak ronthatja a helyzetet. Az is teljesen normális, hogy ha már kimondatlanul is elfogadja egy pár a változást, azaz jelen esetben a kevesebb szexet, akkor „legalább” azt mindketten fontosnak tartsák, hogy a kevés, az jó legyen. Természetesen lehet élni szex nélkül is, és jó szex nélkül is, a kérdés inkább az, hogy érdemes-e. Ez ügyben viszont nagyon fontos a felek között az őszinte kommunikáció.

Kell a szex!

Azt azonban fontos mérlegelni, hogy ha mindkét fél beletörődik a szex hiányába, akkor sokkal nagyobb arányban hatnak rájuk az esetlegesen felbukkanó kísértések. Amennyiben a szeretet és a bizalom kölcsönös, akkor érdemes inkább dolgozni a kapcsolaton, mintsem új utakat keresni. Próbálj egy kis izgalmat, színt vinni a mindennapokba: üzenj rá napközben a párodra, és hívd randizni. Kicsit ki kell mozdulni a komfortzónából és a megszokott környezetből ahhoz, hogy újra felébresszétek a vágyat egymás iránt. Próbáljatok meg beszélgetni a szexualitás témájáról, ha azonban úgy érzitek, hogy bármennyire szeretitek egymást, ebben nem tudtok összhangba kerülni, akkor érdemes szakember segítségét kérni, aki talán kívülről nézve könnyebben látja a probléma okát. „Létfontosságú, hogy az ilyen beszélgetések soha ne csapjanak át támadásba, mindig szeretettel közelíts a párodhoz. A másik fél azt lássa, hogy szereted és tiszteled annyira, hogy képes vagy erről akkor is beszélni, ha neked is kellemetlen a téma” – teszi hozzá a pszichológus.

Mindezek ellenére lesznek, akik nem tudnak vagy akarnak változtatni a helyzeten, esetleg egy idő után ismét a kiindulási pontnál érzik magukat. Ilyenkor gyakran mindkét fél alkalmazkodik, és elfogadják, hogy az élet más területe kárpótolja őket. Ha mindketten így éreztek és ez nem jelent gondot számotokra, akkor szex nélkül is gördülékenyen mehet tovább a legnagyobb békességben az élet. „Hosszútávon azonban nincs jövője a szex nélküli kapcsolatnak, mert a szex erősíti és javítja is a párok viszonyát. Nem érdemes tartósan nélkülözni, mert az már nem egészséges párkapcsolat, hanem „csak” egymás mellett élés” – figyelmeztet a szakember.

Forrás: elle.es

Nyitókép: Cravetiger / Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: