Lehet, hogy nincs is probléma, csak rossz szemüvegen át nézed a világot? Így segíthet az életedben az „átkeretezés”

Csak nézőpont kérdése, hogy egy nehézség mekkora teret kap az életünkben. A berögződéseken sokszor nem könnyű változtatni, de az átkeretezés segít új színben látni a világot.

A boldogság nem a problémák hiánya, hanem éppen az a képességünk, hogy felül tudunk kerekedni a nehézségeken. A külső körülményeinken gyakran nem tudunk változtatni, azon viszont igen, hogy milyen a hozzáállásunk. Az átkeretezés egy olyan képesség, aminek a segítségével képesek vagyunk egy helyzetet reálisan látni úgy, hogy több oldalról is megvizsgáljuk azt. Ez általában azért rettentően nehéz, mert amikor érzelmileg érintettek vagyunk valamiben, akkor hajlamosak vagyunk beleragadni rossz gondolkodási módokba. Olyan sok pillanatot szalasztunk el az életben, mert nem a teljes képet vagy annak egy tiszta változatát nézzük. Az érzékelés valóban megváltoztatja a valóságot, és így vannak olyan események, amiket negatívnak érzékelünk, és pont ezért lemaradunk arról, hogy azt a pillanatot a növekedés sarkalatos pontjaként éljük meg.

Pszichológiai immunrendszer

Miért van az, hogy ugyanaz a nehézség az egyik embert földre teríti, a másikat pedig változásra és arra készteti, hogy a legtöbbet hozza ki a lehetőségeiből, vagyis gazdagítja őt? A kulcs a pszichológiai immunrendszerünkben és az ellenálló képességünkben rejlik. Minél több olyan személyiségjegyet teszünk magunkévá, mint az optimizmus, lelki rugalmasság vagy az önbizalom, annál inkább erősítjük az pszichológiai immunrendszert, ezáltal pedig egyre teherbíróbbak és edzettebbek leszünk a megpróbáltatásokkal szemben. Az ellenálló képességünk fejlesztéséhez pedig az is hozzátartozik, hogy új szemmel tekintünk a problémákra és azt pozitív tartalommal töltjük meg. Vagyis arra törekszünk, hogy értelmet csatoljunk a velünk történtekhez és abból levonjuk a tanulságokat.

Egy kérdés, amit fel kell tenned

Az átkeretezés nem azt jelenti, hogy ami tegnap történt, az nem fontos, hanem azt, hogy bármi is történt tegnap, az lehetőséget ad a növekedésre. Ha pedig úgy döntünk, hogy valamit esélynek látunk a fejlődésre, az lehetővé teszi, hogy a teljes képet megragadjuk, nem pedig csak egy kis szegletét egy homályos lencsén keresztül.

Az átkeretezés egyik fontos kérdése: mi a kreatív lehetőség most, amit kihozhatok ebből a helyzetből? Ez a legegyszerűbb, legerőteljesebb kérdés, amellyel értelmet találhatsz a pillanatban, miközben utat készítesz a jövő felé.

3 tanács, hogyan alkalmazd a napjaidban az átkeretezést:

1. Te döntöd el, hogy milyen töltetet adsz egy eseménynek!

Önmagában a legtöbb történés az életünkben semlegesnek mondható. Valójában mi döntjük el, hogy milyen tartalommal töltjük meg az eseményeket, pozitívan vagy negatívan tekintünk rájuk. Ha pedig a mi kezünkben van az irányítás, akkor miért ne használnánk a legpozitívabb forgatókönyvet?

Lekésted a megbeszélést és ezért bosszankodsz? Ehelyett végiggondolhatod azt, hogy milyen jó, hogy te tudtad iskolába vinni a gyerekeket és lehet, hogy pont az a 10 perc szöszmötölés kellett ahhoz, hogy elkerüljetek egy balesetet.

2. A MOST-ra helyezd a fókuszt!

Rosszul érzed magad a bőrödben, kételkedsz magadban, ráadásul még az idő is rossz. Mit teszel ezután? Jó eséllyel folytatod az önbecsmérlést és dagonyázol az önsajnálatban még jó néhány óráig. Az átkeretezés azonban segít idősíkot váltani. Eddig rosszul éreztem magam, de most ebben a pillanatban mit tudok tenni, ami megállítja ezt a negatív spirált?

3. Ne általánosíts!

Rengetegszer, hibásan, hosszútávú következtetéseket vonunk le egy-egy helyzetből. Például kiborítottak a gyerekek és te kiabáltál velük, ezért kiterjeszted ezt az érzést és azt gondolod, hogy mindig csapnivaló anya vagy. De mi is a valóság? Hát az, hogy attól, mert most nem úgy reagáltál, ahogy szerettél volna, máskor mindent megteszel a gyerekekért. Jó, ha időnként emlékeztetjük magunkat arra, hogy egy-egy ballépésünk csak arra a napra szól, nem egy egész életre. Azzal, hogy módosítjuk a történések értelmezési keretét, megpróbálunk távolabbról és józanabbul ránézni a saját életünkre, ami lassanként azt eredményezi, hogy megszűnnek a problémáink. Hiszen addig probléma valami, amíg problémaként tekintünk rá.

Nyitókép: PatriciaEnciso/ Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

 

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: