Lehet, hogy te is demiszexuális vagy, csak még nem tudsz róla? (18+)

Hátrább az agarakkal, előbb az érzelmek!

Szerencsére mi nők, nagyon különbözőek vagyunk: vannak, akiket a vágyuk vezérel, és vannak, akik mentális, érzelmi kötődés nélkül képtelenek ágyba bújni bárkivel. Te is az utóbbiak táborát erősíted?

Ismeretlen férfi ül a vonaton. Mosolyog, a szemét villogtatja, végigsimítja borostás állát. Sok nő számára már ennyi is elegendő ahhoz, hogy eluralja őket a hirtelen feltörő szexuális feszültség. Nem beszélve a tipikus filmes jelenetekről, amikor a férfi és a nő túl közel kerülnek egymáshoz, a levegő vibrál, és mindkét fél érintésre vágyik. Sokan jól ismerik az azonnali, elsöprő vonzalom erejét, de akadnak olyanok is, akik képtelenek megtapasztalni ezt az instant vágyódást. Ahhoz, hogy kialakuljon bennük a vonzalom, először mentális vagy érzelmi kapcsolatot kell kialakítaniuk a másik féllel, nem pedig fizikai természetűt. Ők a demiszexuálisok.

Mit kell tudni róluk?

Ebbe a kategóriába azok tartoznak, akiknek erős kötődésre és stabil párkapcsolatra van szükségük, még mielőtt a szexualitás egyáltalán szóba kerülhetne. Holly Richmond, szexuálterapeuta szerint egy demiszexuális számára az intimitás plátói, azaz tisztán érzelmi alapú. A szexuális vágy fokozatos tör elő az ilyen nőkből (vagy férfiakból), ahogy idővel a párkapcsolat elmélyül.

„Egy demiszexuálissal nem fordulhat elő, hogy végigsétál az utcán, meglát egy vonzó férfit és azt gondolja, szívesen lefeküdnék ezzel az emberrel” – mondja Richmond. A szerelem vagy a szexuális vágy első látásra, számukra teljesen ismeretlen.

Épp ezért sokszor egy stabil barátságból fejlődik ki náluk a bimbózó románc. Ez nem azt jelenti, hogy a szex nem fontos számukra: nincs semmi gond a libidójukkal. Csak míg a nők többségét egy jóképű férfi látványa is képes felcsigázni, őket a másik fél személyisége hozza lázba. „Igazán ismerniük kell valakit ahhoz, hogy szexuálisan vonzódjanak hozzá” – erősíti meg a terapeuta.

Demiszexuális vs. nehezen megkapható

Felmerül a kérdés, mi a különbség egy demiszexuális és az „inkább várok a szexszel, nem szeretném elsietni” gondolkodású nők között. Ha úgy érzed, igaz lehet rád valamelyik kategória, vedd sorra, hogyan kezdődtek a romantikus és szexuális kapcsolataid. Ha időre volt szükséged ahhoz, hogy tényleges szexuális vágyat érezz mások iránt, illetve sok-sok beszélgetés és érzelmi impulzus vezetett el odáig, hogy egy párt alkossatok, nagy a valószínűsége, hogy demiszexuális vagy. Ha viszont kínzott a vágy, de stratégiai okból vagy elvek hatására vártál a szexszel, az teljesen más tészta.

Miért nem hallottam még soha erről?

A fogalom nemrég került be a köztudatba, éppen ezért egyelőre nehéz felmérni, hogy hányan is vannak a demiszexuálisok valójában. Richmond szerint azonban, az elmúlt 3 évben egyre több ember használja ezt a kifejezést a szexuális irányultsága leírására. Ahogyan az aszexuális (nem érez szexuális vágyat) jelző is egyre elterjedtebb napjainkban, valószínűleg idővel a demiszexualitás is közkeletű fogalommá válik.

Mik a kilátásaim, ha én is ebbe a kategóriába tartozom?

Ha úgy érzed, illik rád a leírás, egyszerűen csak fogadd el, hogy te nem a testi vonzalomra építesz a párkeresésnél és az épülő kapcsolat kezdeti szakaszában. Fontos, hogy a leendő partnered is megértse ennek az okát, és ne arra a következtetésre jusson, hogy kezdetben a vágy hiánya az érdektelenségből adódik. Intsd türelemre, magyarázd el neki, hogy érzel. A fogalom elterjedése is segíthet a félreértések elkerülésében és a nyíltabb kommunikációban.

Nyitókép: Dmytro Kapitonenko/Shutterstock
(health.com)

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: