Kicsit ilyen, kicsit olyan: mit érdemes tudnunk az ambivertáltakról?

Nézzük, milyenek az ambivertált emberek!

Ha remekül érzed magad a barátaiddal egy pörgős estén, de a kedvenc könyveddel is jól elvagy egy forró tea társaságában, akkor ez a cikkünk neked szól!

Az introvertált (befelé forduló) és extrovertált (kifelé forduló) személyiségtípusról már biztosan hallottál. Ha úgy érzed, egyik kategóriába sem tudnád egyértelműen besorolni magad, akkor te valószínűleg ambivertált vagy. Jung, a múlt században elhunyt híres svájci pszichiáter-pszichológus, két alapvető pszichés beállítódást különített el, ez alapján beszélünk napjainkban nyitott és zárkózott személyiségekről. A két jól ismert csoport között azonban van átfedés, hiszen lássuk be, nincsenek tiszta személyiségtípusok. Az emberek 68 százaléka a köztes halmazba sorolható, ők az ambivertáltak. Mielőtt részletesebben leírnánk, hogy ez mit is takar pontosan, nézzük, milyenek az extro-, valamint az introvertált emberek.

Állandóan pörögsz, egy pillanatra sem tudsz megállni? Akkor extrovertált vagy!

Nem a te műfajod az otthon ülés? Imádod, ha emberek vesznek körül, könnyen mozdulsz, és nem félsz új dolgokat kipróbálni? Akkor bizony nagy valószínűséggel az extrovertáltak táborába tartozol, vagyis állandó külső impulzusokra van szükséged. Nyitott vagy a világ felé, szeretsz a középpontban lenni, könnyen barátkozol és általában kerülöd az egyedüllétet. Gyűlölöd a monoton tevékenységeket, és üdvözlöd a multitaskingot, jól kommunikálsz és alkalmanként szétszórt vagy. Előfordulhat, hogy olykor túlzásba viszed a pörgést, és egy idő után sok leszel a körülötted lévőknek. Figyeld a környezeted reakcióit, és vegyél vissza, ha a helyzet úgy kívánja! Hagyd, hogy mások is érvényesüljenek. Ha mindig te állsz a rivaldafényben, egyszer csak azt veheted észre, hogy elfogy a közönség…

A csend a barátod? Helló, introvertált!

Egyedül és/vagy szűk baráti körben érzed magad inkább igazán jól? Kerülöd a tömeget, és zavar, ha egyszerre több impulzus ér? Gyakran csendes megfigyelőként követed az eseményeket, és előbb gondolkodsz, csak utána beszélsz? Minden jel arra utal, hogy introvertált vagy: igyekszel a komfortzónádon belül maradni és kizökkent, ha többféle impulzus ér egyszerre. Nagyszerűen érzed magad egyedül, de ha másokkal találkozol, akkor is inkább szűk körben érzed magad biztonságban. Nehezen kötsz új barátságokat, inkább megtartod magadnak a titkaidat. A munka terén remekül elvagy, ha irányítanak, szívesebben kommunikálsz írásban, precízen végzed a munkád és jó a memóriád. Nincs azzal gond, ha visszahúzódó vagy, de a kiegyensúlyozott emberi kapcsolatok az eredményes kommunikációra épülnek. Ismered a mondást, néma gyereknek az anyja se érti a szavát. Erőltesd meg magad, és igyekezz minél pontosabban kifejezni magad, csak így várhatod el, hogy a környezeted megértsen téged és igazodjon az igényeidhez.

A két halmaz metszéspontjában: az ambivertált típus

Ha előfordul veled, hogy egyik este a társasági élet középpontja vagy, mindenkivel remekül elbeszélgetsz, te szórakoztatod a csapatot, majd másnap egész napra bezárkózol, olvasol, filmet nézel és reménykedsz, hogy senki sem szól hozzád, akkor bizony ambivertált vagy! A hangulatváltozásaid furcsák lehetnek a környezeted számára: napokig csacsogsz a munkahelyeden, majd a következő műszakban már meg sem szólalsz, csak zenét hallgatsz. „Tessék, most épp bal lábbal kelt fel”, „Megint olyan napja van, hogy hozzá sem lehet szólni, hagyni kell ilyenkor” – mondhatják a kollégáid, mert nem tudnak kiigazodni rajtad és valljuk be, ebben van igazság. Nehéz esetnek tűnhetnek az ilyen típusú emberek, de ha az érem másik oldalát nézzük, ami jó, hogy nehéz rájuk unni, személyiségükből adódóan mindig hozzák a változatosságot. Jellemző rád, hogy nincs szükséged állandó pörgésre, de nehezen viseled, ha huzamosabb ideig vagy egyedül. Könnyen kijössz bárkivel, diplomatikus vagy. A hangulatváltozásaidat sokan nehezen kezelik, de rajtad is múlik, hogy a hullámzó kedveddel mások hogyan birkóznak meg. Igyekezz felhívni a környezeted figyelmét arra, ha épp nem vagy beszédes kedvedben. Fontos, hogy tudják, abban a pillanatban egyedüllétre van szükséged.

Nyitókép: WAYHOME studio/Shutterstock

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: