Ez történik a bőröddel, ha lejárt szépségápolási terméket használsz

Milyen következménye lehet a bőrödre nézve, ha lejárt szépségápolási terméket kensz magadra? A szakemberek szerint egy biztos: a lejárati időt komolyan kell venni. Hogy mennyire, az máris kiderül.

Te melyik típusba tartozol: akik soha, semmilyen körülmények közt nem kennének magukra lejárt szépségápolási terméket, vagy akik szerint a lejárati idő inkább csak egyfajta iránymutatás? Persze, elhisszük, hogy bosszantó, ha csak kétszer-háromszor használtad a többezres alapozódat, de a flakonján látható jelzés alapján máris el kellene búcsúznod tőle. Azonban a szakemberek semmiképp sem ajánlják, hogy a szavatossági időre fittyet hányva tovább használd. Mert bár bizonyos lejárt ételekkel ellentétben megbetegíteni valószínűleg nem fog, de jót sem teszel vele a bőrödnek.

szépség
Lejárt szépségápolási terméket kennél fel? A szakemberek szerint inkább ne tedd. Fotó: Kathrin Ziegler/Getty Images

Mi történik a bőröddel, ha lejárt szavatosságú terméket használsz?

Biztosan benned is felmerült a kérdés, hogy mitől járnak le mondjuk a sminkek vagy a krémek, mi változik meg, vagy romlik meg bennük. Megromlik-e egyáltalán bármi is? A szakértők szerint ezek a kencék a bennük lévő aktív hatóanyagok miatt járnak le. Az ilyen típusú összetevők az arcra kenve olyan reakciókat okozhat, mint az irritáció vagy a bőrpír. De a baktériumok akkor is bejuthatnak a termék tégelyébe vagy dobozába, amikor az a levegővel érintkezik. Ez magyarázza, hogy a legtöbb termék szavatossági ideje a felbontás idejétől függ, nem pedig a gyártástól.

Ha most arra gondolsz, hogy a nemrég lejárt, drága krémet vagy alapozót nem nyitogattad olyan gyakran, szóval még biztos jó, hadd tegyünk hozzá még valamit a lejárati időről. A gyártó cégek többsége azért szabja meg éppen azt a bizonyos szavatosságot nem egy hónappal korábbit és nem is későbbit , mert addig tudják garantálni a termék optimális hatását. A feltüntetett időponton túl az adott krém vagy smink majdnem biztosan veszít a hatékonyságából. Szóval a lejárt szépségápolási terméked lehet, hogy nem árt a bőrödnek, de használni se fog.

Honnan tudhatod, mi mikor jár le?

A legtöbb szépségápolási termék csomagolásán találsz egy kis tégelyképet, benne egy számmal. Ez azt jelzi, hogy a készítmény a felbontás után hány hónapon belül jár le. Ez általában 6, 12, 18 vagy 24 hónap. De ha a szépségápolási termékek gyakran érintkeznek az arcbőrrel vagy olyan érzékeny területekkel, mint a szemhéj és az ajkak, a bőrgyógyász szerint inkább ne használd 90 napnál tovább.

A minőséget pedig minden felvitel előtt ellenőrizd. Ha az összetevők elválását, drasztikus színváltozást vagy furcsa szagot észlelsz, az arra mutathat, hogy a termék megromlott.

És amit mindenképp dobj ki, ha lejárt a szavatossági ideje, az nem más, mint a naptej. Hiszen egy naptej, ha már veszített a hatékonyságából, hamis biztonságérzetet adhat, amikor UV-sugárzásnak vagy kitéve, ennek pedig hosszú távon lehetnek kellemetlen következményei a bőrödre és az egészségedre nézve.

Forrás: Wellandgood.com
Nyiókép: Kathrin Ziegler/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: