Lélekvándorlás: lehet benne igazság vagy csak egy kényelmes „menekülőút” a gyász elől?

A lélekvándorlás témáját szerzőnk, Bodrogi Brigitta az Új Akropolisz filozófiai iskola egyik tanárának, Apáti Jánosnak a segítségével járta körül.

November 1-jén a legtöbbünknek belefacsarodik a szíve, ha azokra a szeretteinkre gondolunk, akik nem lehetnek már velünk. Akár gyertyát gyújtunk otthon csendben, akár kisétálunk a varázslatos fényekkel megtelő temetőbe, akár csak pár néma percet szentelünk annak, hogy elhunyt szeretteink arcát magunk elé idézzük, egy közös bennünk: a gyász. Sokakban felvetődhet ilyenkor a reinkarnáció kérdése – vajon van élet a halál után? Vagy csupán egy kényelmes „kapaszkodónak” használják manapság modern nyugati világunkban a több ezer éves lélekvándorlás tanát azok, akik nem tudnak megbirkózni a gyász fájdalmas folyamatával? Ennek a témakörnek próbáltam utánajárni az Új Akropolisz filozófiai iskola egyik tanárának, Apáti Jánosnak a segítségével.

Amiben mindenki egyetért: a lélek halhatatlansága

Az emberek többsége általában az indiai tanokhoz köti a reinkarnáció gondolatát, holott a lélek halhatatlanságával szinte minden nagyobb civilizáció és kultúra egyetért. Az egyes vallási nézetek közötti „vita” csupán abban merül ki, hogy mi is történik a lélekkel.

Számos kultúrában, például a perzsáknál, az aztékoknál, Indiában és Kínában a reinkarnáció tana megkérdőjelezhetetlen alapvetésnek számít – de térben nem kell ilyen messzire mennünk saját magunktól ezekért a meggyőződésekért, legfeljebb csak időben. A nyugati gondolkodás egyik legfőbb megalapozója, Platón is osztotta ugyanis ezeket a tanokat: egyértelműen leírja, hogy a lélek halhatatlan, ami újra és újra testet ölt. Sőt Szókratész védőbeszédében elmondja, hogy a minimum, amit el kell ismernünk, az az, hogy nem tudjuk, mi történik a halál után – így félnünk semmiképp sem kellene tőle. Ezzel pedig, tegyük a szívünkre a kezünket, nehéz vitatkozni.

De mire ez a sok visszatérés? 

Van még egy dolog, amiben minden tanítás egyetért: ez pedig a reinkarnáció lényege, ami nem más, mint hogy a halhatatlan emberi lélek újabb és újabb lehetőségeket kapjon a fejlődésre, tanulásra, tökéletesedésre. Egy élet ugyanis rendkívül kevés lenne ahhoz, hogy az ember megismerje, miről szól valójában a világ. A reinkarnációs tanítások megválaszolják az igazságosság kérdését is: vajon hogy lehet az, hogy míg az egyikünk luxus körülmények közé születik Párizsban, a másikunk Etiópiában hal bele az éhségbe? Ha a lélek életeken átívelő, hosszú távú fejlődését nézzük, ezek a hatalmas különbségek idővel mind kiegyenlítődnek. Ha – az aktuális lehetőségeinkhez képest – jó emberként éljük az életünket, biztosak lehetünk benne, hogy ez a jó előbb-utóbb visszatér hozzánk. Hiszen az ember bizony (ahogy Arisztotelész is mondja) boldogságra van ítélve.

Mi lehet az igazság?

„A mélyebb, komolyabb tanítások, a civilizációs alappillérek hovatovább mindegyike tartalmazza a reinkarnációt – márpedig nálam sokkal-sokkal bölcsebb emberek fektették le a nagy civilizációk alapjait, én pedig hajlamos vagyok nekik hitelt szavazni” – fogalmaz az Új Akropolisz filozófiai iskola tanára, Apáti János, aki immár közel három évtizede osztja meg tudását a filozófia iránt érdeklődő diákokkal. „A legtöbb kérdést, ami az élettel, igazsággal, emberrel, kozmikus mindenséggel kapcsolatos, elegánsan (és logikusan!) megválaszolja az újból és újból testet öltés tana.”

Ha le kellene fordítanom a saját nyelvemre, azt mondanám, bármiben is hiszünk, egy dolog biztos: „az energia nem vész el, csak átalakul”. Márpedig egy emberi lény nagy része energiákból tevődik össze, amelyek így fizikailag egyszerűen nem képesek eltűnni. Ezt úgy vélem, nem lehet tagadni akkor sem, ha valaki esetleg túl romantikusnak vagy/és idealistának tartja a lélekvándorlás gondolatát. Így pedig talán az elengedés folyamata is könnyebb lehet: hiszen szeretteink, higgyünk bármelyik vallási irányzatban is, – valamilyen formában – ténylegesen velünk lesznek örökké.

Szerző: Bodrogi Brigitta
Nyitókép: Tatiana Syrikova/Pexels

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: