Lelki kapcsolódás baba és mama között: ezt érdemes tudni az anya-magzat kapcsolatanalízisről

Tudatos babavárás cikksorozatunk 2. része

Van egy elszakíthatatlan lelki madzag az anyuka és fejlődő kisbabája között, amit érdemes erősíteni már a szülést megelőző időszakban is. Hiszen tudjuk, a várandósság a maga csodáival együtt is tartogat olykor előreláthatatlan kihívásokat.

Az édesanya a köldökzsinórnak köszönhetően testi szinten összekapcsolódik a babával. Azonban létezik egy lelki értelemben vett köldökzsinór is, amin keresztül oda-vissza áramlanak a különböző érzések, gondolatok, félelmek és ki nem mondott elvárások egymás felé. Sajnos a mai modern gondolkodás se segített még át minket azon a berögzült elképzelésen, hogy az igazi kötődés és kapcsolódás csak a szülést követően érhető el baba és mama között. Úgy véljük, hogy az oxitocinnal átitatott mámor segít nekünk kialakítani azt a szinte már szerelemként aposztrofált érzést, ami aztán elkísér minket egy életen keresztül, ha a gyerekünkre nézünk. Csakhogy ez nem teljesen fedi a valóságot.

A kötődés van, hogy jóval később, a gyermekágyi időszak után kezd kialakulni és az is hozzátartozik a történethez, hogy mindez jóval a szülést megelőzően, a várandósság alatt is kialakítható tudatosan.

Igaz, ehhez az szükséges, akárcsak bármely más kapcsolat esetén, hogy munkát fektessünk bele. Arról már korábban írtunk, hogy fontos felkészülni testileg-lelkileg a várandósság idejére, most viszont arra hívnánk fel a figyelmet, hogy hogyan érdemes nekilátni ennek a korántsem könnyű, de annál szebb munkának.

A baba mint aktív résztvevő

Először is nem árt, ha kicsit átformáljuk a szemléletünket a magzati korról. Könnyű azt gondolni, hogy a baba „elvan” a pocakban. Ő mindaddig, amíg meg nem születik csak passzív szereplő, és azután lesz csak feladat vele, ha majd világra jön. Ezzel szemben a tudomány már bebizonyította, hogy az ember lelki élete nem a születés pillanatában kezdődik, hanem a fogantatáséban, ez pedig teljesen megváltoztatja mindazt, amit a világról és a kisbabákról eddig gondoltunk.

Számos kutatás jelenik meg a témában, amik mind arra az eredményre jutottak, hogy sorsfordító már csak az a tény is, hogy tervezett vagy becsúszott terhességről beszélünk.

Mindez mélyen formálja és meghatározza az ember életútját, a korai élmények bevésődnek és tudattalanul vezénylik a későbbi döntéseinket és viszonyulásunkat úgy önmagunkhoz, mint másokhoz. Az érzések azonban oldhatók, feltárhatók és feldolgozhatók, aminek az egyik legjobb eszköze, ha a babára mint aktív résztvevőre tekintünk. Mert ők tényleg azok, ugyanúgy küzdenek a születéssel, ahogyan mi küzdünk a szüléssel és hasonló érzésekkel kell szembenézniük, mint amiket mi élünk át a várandósság alatt.

Jelzések egyenesen a pocakból

Éppen ebből adódóan, hogy a magzat nem egy érzésmentes,  inaktív kis élőlény a hasunkban, már az anyaméhben érdemes erősíteni a kommunikációt, ami nagyban megkönnyíti majd a későbbi közös életünket. Egyrészt szenzitívek leszünk már a terhesség alatt a különböző érzetekre, amiket a baba közvetít, másrészt pedig megértjük azt a fajta kommunikációt, ami már az első magzati mozgástól kezdve információértékkel rendelkezik. Hiszen a babák elsődleges kommunikációs eszköze a születés előtti időszakban, egyértelműen a mozgás. Hányszor érezzük, hogyha apa szól hozzá, máshogy rúg, máshogy mozdul, vagy éppen ha valami kényelmetlen neki, akkor azt azonnal a tudtunkra tudja adni. Emellett álmokkal, ézésekkel is kommunikálhatnak indirekt módon. Ezek mind olyan apró jelzések, amik arról árulkodnak, hogy a maguk módján nagyon is tudatosak ők már odabent. Nem beszélve arról, hogy már a méhben emlékezési és tanulási képességgel rendelkeznek a picik.

Mi is az a baba és mama kapcsolatanalízis?

Két magyar pszichológus, Hidas György és Raffai Jenő dolgozta ki ezt a preventív módszert, ami több aspektusból közelíti meg az anyává válás folyamatát. Egyrészt egy olyan kommunikációs csatornát alakít ki baba és mama között, ami megalapozza az egészséges kötődést és segíti az egymásra hangolódást. Másrészt pedig foglalkozik a hozott mintákkal úgy az apai, mint anyai ágról. 

A várandósság pszichológiai szempontból egy feldolgozási folyamat is. Ilyenkor újraéljük a saját gyermekkori élményeinket, az édesanyánk terhességét és számos transzgenerációs hatást, amikkel nem könnyű szembenézni. Előfordul, hogy olyan mélyről fakadó érzésekkel találjuk magunkat szembe, amiket nem tudunk hova tenni és nem is érezzük sajátunknak.

Fontos, hogy ezek valamilyen formában feldolgozódjanak. Ha ez nem történik meg, csak folytatjuk a sort, és átadjuk mindezt a szorongást, megemésztetlen konfliktust a következő generációnak. A kapcsolatanalízis során gyógyító folyamatok indulnak el, amik segítenek múltbéli, újraéledni készülő problémák megoldását, elengedését is. Ugyanakkor oldja mindazokat a szorongásokat, amik a szülővé válás természetes velejárói.

Mi is az anya-magzat kapcsolatanalízis?
“Az anya-magzat kapcsolatanalízis feladata az, hogy átvilágítsa a leendő anya lelkét, segítse várandósságával kapcsolatos esetleges konfliktusait, problematikus viszonyait rendezni. Segítse felvenni, fejleszteni, harmonizálni születendő gyermekével, méhével meglevő, természetes kapcsolatát és segítse lélektani oldalról felkészíteni mind a magzatot, mind az anyát a születésre-szülésre.” (Hidas, 2000)

Milyen területeken segít?

  • anyasághoz kapcsolódó szorongások, félelmek oldása
  • érzelmek validálása (egyedülálló nevelés, betegségre való felkészülés, gyász, bűntudat stb.)
  • korábbi generációs, családi minták feltérképezése
  • szülésre-születésre való felkészítés
  • családdá válás, párkapcsolati nehézségek
  • harmonikus magzati fejlődés elősegítése
  • kötődés elmélyítése

Mi történik a gyakorlatban baba és mama között?

Mint minden terápiás alkalom esetén, itt is az első szerep az ismerkedésé. A fogantatás, várandósság, családdá válás témák kerülnek megbeszélésre. A későbbiekben a genogrammal foglalkozik a módszer, ami során egy különleges családfát alakítanak ki közösen. Ebből láthatóvá válnak a családi mintázatok, mit hoz az apuka és mit az anyuka és ez hogyan jelenik meg a közös életükben, babavárásukban. Illetve vezetett meditáció során valódi beszélgetés és kapcsolatteremtés indul el az édesanya és a magzat között.

Nyitókép: eclipse_images/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: