Kíváncsi vagy, honnan tudhatod, hogy megtaláltad a lelki társad? A válasz bonyolultabb, mint hinnéd!

A romantikus filmek főszereplői általában pontosan tudják, ki a lelki társuk. Amikor megtalálják, a levegő szinte vibrál körülöttük, vagy felcsendül egy sokatmondó dal a háttérben. A valóságban azonban sokkal nehezebb dolgunk van!

„Lelki társ. Két kis szavacska, és egy nagy gondolat. Azt jelenti, hinni abban, hogy van valahol valaki, aki őrzi a kulcsot a szívünkhöz és álmaink házához. Csak az a dolgunk, hogy megtaláljuk. Hol van hát ez az ember?” – kezdi az egyik cikkét Carrie Bradshaw a Szex és New York című sorozatban. Bár az újságírónő mindössze egy képzeletbeli karakter, a kérdése annál valóságosabb. Hiszen míg a filmekben a szereplők általában egészen különleges módon találkoznak a lelki társukkal, addig az életben a legtöbbször egyáltalán nem olyan egyértelmű, hogy éppen ez a személy került az utadba.

A pszichológusok szerint a lelki társ az a valaki, aki hosszútávon hatással lesz rád, a jövődre. Mélyen kötődsz hozzá – de nem függsz tőle. Tulajdonképpen ő az útitársad az életben, akivel kölcsönösen segítitek és fejlesztitek egymást. Ez az a kapcsolat, ami az önzésből az adás felé terel téged, hiszen mindkettőtök szükségletei ugyanolyan fontosak számodra. De honnan tudhatod, hogy a lelki társaddal találkoztál, ha nem szól a háttérben egy zenekar és nem lőnek fel tűzijátékot sem, mint a filmekben?

Minden az időzítésben rejlik

A család- és párterapeuta, Dr. Michael Tobin úgy gondolja, bárki ráakadhat a lelki társára. „Ám ahhoz, hogy megleld őt, először is meg kell értened, hogy az emberek nem arra születtek, hogy egyedül legyenek. Továbbá azt is, hogy egy kapcsolat célja nem pusztán annyi, hogy az egyéni szükségleteinket kielégítsük, hanem a fejlődés, azaz hogy segítsünk a partnereinkben rejlő potenciált kiaknázni.”

A szakember azt mondja, nincs egyetlen tökéletes kor, vagy élethelyzet arra, hogy rábukkanjunk a lelki társunkra. „Minden az időzítésről szól. Hiszek abban, hogy ez önismeret kérdése. Amikor megérted, hogy egy kapcsolat nem a kontrollról vagy az igények kielégítéséről szól, hanem a pszichológiai és a spirituális növekedés alapvető feltétele, akkor nyitottá válsz arra, hogy megismerhesd a lelki társad” – hangsúlyozza Dr. Michael Tobin.

A lelki társak olyanok, mint a spagettiszálak a tálban

De akkor honnan is tudhatod biztosan, hogy éppen a lelki társaddal találkoztál? Dr. Michael Tobin úgy véli, ez az élmény egyszerre lehet békés, de viharos és felkavaró is. „Néha pont azért érkezik ez a személy az életedbe, hogy felrázzon az önteltségedből. Arra ösztönöz, hogy másképpen viselkedj és gondolkodj, azaz kilépj a komfortzónádból. Ez a folyamat sosem lehet nyugodt és zökkenőmentes. Ami érdekes, hogy ugyanezzel a valakivel mégis számtalan derűs és harmonikus pillanatban lehet részed.” Arról is könnyedén felismerheted a lelki társadat, ahogyan egymás fájdalmára reagáltok. A terapeuta azt vallja, hogy ilyenkor szinte érzed a másik bánatát, hihetetlen empátiát tanúsítasz felé. Dr. Michael Tobin a spagetti tésztához tudja hasonlítani ezt a helyzetet: hiszen azok is annyira összefonódnak, hogy már meg sem lehet állapítani, hol kezdődnek és érnek véget a szálak.

Az örökkön örökké csak a filmekben létezik?

A család- és párterapeuta azonban azt is kiemeli, hogy van két dolog, amit az emberek hajlamosak elfelejteni, ha a lelki társakról van szó:

  1. Ezek a személyek nem feltétlenül maradnak melletted örökké. Van, hogy a kapcsolat hamar véget ér, mert mindössze ennyi szerepük volt az életedben. Ha megtanultad tőlük azt, ami miatt meg kellett ismerned őket, tulajdonképpen „teljesítették a feladatukat”. (Dr. Michael Tobin szerint az is előfordulhat, hogy valaki mindössze egy napra, vagy estére keresztezi az utadat, mégis maradandó hatással lesz rád.)
  2. A lelki társ kifejezést a köztudatban – tévesen – kizárólag a romantikus érzelmekkel és a szenvedéllyel azonosítják, pedig a fogalom nem feltétlenül köthető a szerelemhez. Ide tartoznak azok a régi barátaid is, akikkel ha sok-sok évnyi csend után egyszer újra felveszed a beszélgetés fonalát, úgy érzed, mintha egyetlen perc sem telt volna el az utolsó csevegésetek óta. De a lelki társad lehet az is, akivel egyfajta karmikus küldetés, misszió köt össze: a szeretet és az intimitás helyett a közös cél a kapocs közöttetek, az, hogy változást akartok elhozni a világban. Szerencsére a képességeitek kiegészítik egymásét, így kihozhatjátok a legjobbat mindkettőtökből. Lelki társ az a barát, aki mosolyt csal az arcodra, amikor szomorú vagy és arra ösztönöz, hogy önmagad legyél. Sőt, azokat is ide sorolhatod, akikkel ugyanazokat a dolgokat szeretitek és befejezitek a másik mondatait.

Forrás: Brides
Nyitókép: Emma Bauso/Pexels

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: