Lelkizés a köbön: ezt a gyakorlatot ki kell próbálnod a legjobb barátnőddel!

Remek ugródeszka egy mély beszélgetéshez

Felkészültél arra, hogy olyat kérdezz egy barátnődtől, amit korábban még sosem firtattál? A következő gyakorlattal a kezdeti sokk garantált, ezután viszont a barátságotokról és önmagadról is többet tudhatsz meg. Vágj bele, ha válaszokat keresel!

Simon Sinek Találd meg a miérted! című könyvében egy szuper tesztre bukkantam. Eredetileg azért kezdtem el olvasni ezt az önismereti útmutatót, hogy tisztázzam magamban, mit is akarok kezdeni az életemmel. A barátgyakorlat nevű feladat viszont teljesen elvonta a figyelmem. Eddig sokakkal kipróbáltam már, és hatalmas élményként éltük meg a beszélgetéseket. Nagy meglepetésemre még azok is megnyíltak nekem, akik normál körülmények között nagyon nehezen beszélnek az érzéseikről! Mit mondhatnék, a válaszaikkal igencsak megmelengették a szívem. Lentebb idézek is néhány gondolatot tőlük. Volt, akivel egy egész éjszakás terápiába torkollott a lelkizés, reggel 6-ig tartott az őszinteségi rohamunk. Neked is hasonló beszélgetéseket kívánok!

Találd meg a megfelelő pillanatot!

Személyes találkozó során, nyugodt környezetben érdemes belevágni a gyakorlatba. Arra azért figyelj, hogy ne érezze a barátod, hogy vallatólámpát szegezel az arcába! Ha úgy látod, hajlandó egy komolyabb beszélgetésre, tedd fel neki a következő kérdést:

Miért vagy a barátom?

Nem is olyan könnyű választ adni erre, nem igaz? Ne lepődj meg, ha teljesen hibbantnak tart majd! Még az is elhagyhatja a száját, hogy ez egy hülye kérdés. (Velem megtörtént.) Hiába érzed azt, hogy már a gyakorlat elején megakadtatok, ne add fel! A cél, hogy a veled kapcsolatos érzéseiről kezdjen beszélni, ez viszont beletelhet egy kis időbe.

Miért helyett: mi!

Furcsának tűnhet, de a miért kérdőszóval kezdődő mondatokra sokkal nehezebb válaszolnunk. Így ha nem jutottatok előrébb, fogalmazd át a kérdésed, például erre:

Mi az bennem, ami miatt úgy döntöttél, hogy a barátom leszel?

Általános válaszokra számíts, ugyanis ilyenkor a többség a barátság alapvető definíciójából indul ki. „Bízhatok benned.” „Számíthatok rád.” „Mindig megnevettetsz.” „Megvan közöttünk az összhang.”, és még sorolhatnánk. De most nem ezekre a jóleső közhelyekre vagy kíváncsi! Mondj valami ilyesmit: „Igen, amiket elmondtál, a legtöbb barátságot jellemzik. Én azt szeretném tudni, hogy te pontosan mit látsz bennem, ami ennyire fontos számodra.”

Ezen a ponton végig kell nézned, ahogy az interjúalanyod küzd, mint malac a jégen, arcán a kétségbeeséssel, hogy hát mégis mit lehet mondani ilyenkor. Ne engedd, hogy megfutamodjon, faggasd tovább!

Innen tudhatod, hogy jó nyomon jártok

  1. Ha beáll a csend, nehogy megtörd! A barátod épp átértékeli a hozzád fűződő viszonyát és próbálja megfogalmazni a veled kapcsolatos érzéseit. Ne kérdezz többet, várd, hogy megszólaljon. Egy idő után sajátos válaszokkal rukkol majd elő. Itt van példának az, amit az egyik barátnőm mondott: „Hasonlóan látjuk a világot, ezért sincs közöttünk konfliktus. Nagyrészt egyezik az érdeklődési körünk, de mindig tudunk újat mutatni egymásnak, tanulunk a másiktól.”
  2. Ha már nem rólad vagy rólatok, hanem saját magáról beszél, arról, hogy milyen érzéseket keltesz benne, hogyan hatsz az életére. Így megtudhatod, hogy mi az, amit csak te tudsz nyújtani neki. A saját reakciódból is érzed majd, hogy elég mélyre ástál: meghatódsz, elakad a lélegzeted, elcsodálkozol azon, hogy mennyire fontos vagy neki. Nekem rendkívül sokat jelentett ez a vallomás: „Az életben vannak bizonyos dolgok, amik nélkül nem tudunk élni. Nevezhetjük őket lételemnek is. Ilyen a család, a barátok, a párkapcsolat, a munka stb. A barátság kategória nálam rólad szól.”

Te milyen válaszokat kaptál? Meglepetésként ért, hogy igazán mély hatással vagy a barátodra?

Nyitókép: Dean Drobot/Shutterstock

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: