Lenyűgöző szobrok, amik a természet és az ember különleges kapcsolatára hívják fel a figyelmet

A chicago-i Morton Arborétumban különleges szoborkiállítást nézhetnek meg a látogatók. Egy dél-afrikai művész, Daniel Popper alkotásai a természet és az ember kapcsolatára hívják fel a figyelmet. 

A Human+Nature (Ember+Természet) című kiállítás most három szoborral bővült, így már nyolc alkotást is megcsodálhatnak azok, akik felkeresik az arborétumot. A tárlat 2023-ig látogatható, így, ha nyaralást tervezel az USA-ba, te se hagyd ki! 

Inspiráló természet

„Az anyatermészet az egyik legnagyobb inspiráció.” Közhely, de ha művészeket kérdeznénk, sokan egyetértenének ezzel a mondattal. Természetesen nem kell művésznek lenni, akár mi is megtapasztalhatjuk, hogy mennyire lenyűgöző a naplemente, egy különleges növény, a tenger hullámzása vagy más természeti szépség. A dél-afrikai művész, Daniel Popper igazán különleges oldalról közelíti meg ezt a témát, ugyanis különféle növényeket és emberalakokat köt össze monumentális szobraiban. Legújabb alkotásáival, amiket a Morton Arborétum centenáriumára készített, a park legfőbb célkitűzésére hívja fel a figyelmet, hiszen a kert számára mindennél fontosabb, hogy felhívják a figyelmet a fákra. 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

The Morton Arboretum (@mortonarb) által megosztott bejegyzés

Természeti világ és benne az ember

A látogatói központ előtt kapott helyet a Ginkgo nevű alkotás, mely egy maszkszerű női arcot ábrázol, amit ginkgó (páfrányfenyő) levelek kereteznek. Ez is képviseli a sokféle fafajt, melyek az arborétum területén található, de van még egy ok ami miatt a ginkgó ilyen fontos szerepet kapott: Jay Morton, az arborétum alapítója nagyon kedvelte a páfrányfenyőket, így ezzel neki is állítanak emléket.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

The Morton Arboretum (@mortonarb) által megosztott bejegyzés

A másik két szobor, Mycelia és Ephemera pedig gomba és növényfajokat ábrázolnak, melyeket a látogatók a sétájuk során fel is fedezhetnek. Ezáltal elgondolkodhatnak a természeti világ komplexitásán, és a benne játszott szerepünkön. Az Ephemera egy réten található, míg a Mycelia egy félreeső erdős területen, az elhelyezés is segíti a művek értelmezését. Sőt, egyfajta kincsvadászatra is hívja a látogatót.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

The Morton Arboretum (@mortonarb) által megosztott bejegyzés

Ha személyesen nem is, a képek alapján most mi is gyönyörködhetünk az alkotásokban! Neked melyik a kedvenced?

Forrás: MyModernMet
Nyitókép: Morton Arborétum 

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: