Lépj fel az igazságtalanság ellen! A nap inspiráló története

A változás te magad légy – Rosa Parks is így tett

Inspiráló nők sorozatunkban olyan nőkről írunk, akik példát mutattak, akik utat törtek, akik merték megváltoztatni az addig megváltoztathatatlant.

Rosa Parks 1913-ban született Tuskagee-ben, egy apró alabamai kisvárosban, és mégis kifordította az Egyesült Államokat – és talán a világot is – a sarkából.

1955-ben az akkori törvények szerint a színes bőrű embereknek a fehérektől elkülönülve, az autóbuszok végében  kellett utazniuk. 1955. december 1-jén így tett Rosa Parks is, amikor a munkanap végén megváltotta a jegyét, és leült az afroamerikaiak részére kijelölt rész első sorában. Ahogy az újabb felszállók lassan megtöltötték a buszt, a sofőr hátrament, és felszólította a kijelölt blokk első sorában ülőket, így Rosa Parksot is, hogy adják át a helyeiket a felszálló fehéreknek. Egyedül Rosa nem volt hajlandó erre, akit a helyszínre érkező rendőr le is tartóztatott.

https://www.instagram.com/p/Bq8-ROsnFgB/

December 5-én Rosát a bíróság egy 30 perces tárgyalás után bűnösnek találta a faji elkülönítésről szóló törvény megsértése miatt, és pénzbírsággal sújtotta. A fekete közösség még aznap megszervezte a busztársaság járatainak bojkottját, ami 381 napig, a faji elkülönítési törvény eltörléséig tartott.

https://www.instagram.com/p/Bq3B-S2ngm1/

Rosa Parks egy teljesen más világot hagyott maga mögött 2005-ben bekövetkezett halálakor, mint amiben született, és ebben hatalmas része volt. Igazi inspiráló nő.

nem “haragszomrád” zajlik, csak épp egyedüllétre van szükséged.
Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: