Lépj fel az igazságtalanság ellen! A nap inspiráló története

A változás te magad légy – Rosa Parks is így tett

Inspiráló nők sorozatunkban olyan nőkről írunk, akik példát mutattak, akik utat törtek, akik merték megváltoztatni az addig megváltoztathatatlant.

Rosa Parks 1913-ban született Tuskagee-ben, egy apró alabamai kisvárosban, és mégis kifordította az Egyesült Államokat – és talán a világot is – a sarkából.

1955-ben az akkori törvények szerint a színes bőrű embereknek a fehérektől elkülönülve, az autóbuszok végében  kellett utazniuk. 1955. december 1-jén így tett Rosa Parks is, amikor a munkanap végén megváltotta a jegyét, és leült az afroamerikaiak részére kijelölt rész első sorában. Ahogy az újabb felszállók lassan megtöltötték a buszt, a sofőr hátrament, és felszólította a kijelölt blokk első sorában ülőket, így Rosa Parksot is, hogy adják át a helyeiket a felszálló fehéreknek. Egyedül Rosa nem volt hajlandó erre, akit a helyszínre érkező rendőr le is tartóztatott.

December 5-én Rosát a bíróság egy 30 perces tárgyalás után bűnösnek találta a faji elkülönítésről szóló törvény megsértése miatt, és pénzbírsággal sújtotta. A fekete közösség még aznap megszervezte a busztársaság járatainak bojkottját, ami 381 napig, a faji elkülönítési törvény eltörléséig tartott.

View this post on Instagram

El día que Rosa Parks se negó a ceder su asiento… El 1 de diciembre de 1955 #RosaParks, de 42 años, se niega a ceder el asiento en una autobús público a un blanco. En ese momento, los vehículos estaban señalizados con una línea: los blancos delante y los negros detrás. Así, la gente de raza negra subía al autobús, pagaba al conductor, se bajaba y subía de nuevo por la puerta trasera. Parks se acomodó en los asientos del medio, que podían usar los negros si ningún blanco lo requería. Cuando se llenó esa parte, el conductor le ordenó, junto a otros tres negros, que cedieran sus lugares a un joven blanco que acababa de subir. Los otros se levantaron, pero ella permaneció inmóvil. El conductor trató de disuadirla. Debía ceder su asiento, es lo que marcaba la ley. “Voy a hacer que te arresten”, le dijo el conductor. Fue encarcelada por su conducta, acusada de haber perturbado el orden. Sin embargo, esta fue la chispa que haría empezar todo y a raíz de este incidente, Parks se convirtió en una figura importante del movimiento por los derechos civiles en Estados Unidos.

A post shared by Culturizando (@culturizando) on

Rosa Parks egy teljesen más világot hagyott maga mögött 2005-ben bekövetkezett halálakor, mint amiben született, és ebben hatalmas része volt. Igazi inspiráló nő.

nem “haragszomrád” zajlik, csak épp egyedüllétre van szükséged.
Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: