Lerántjuk a leplet a csicseriborsóról – garantált, hogy többet akarod majd fogyasztani

Előnyös tulajdonságainak köszönhetően az egész szervezeted hálás lesz, ha gyakran kerül a tányérodra.

A csicseriborsó komoly történelemmel rendelkezik, már több ezer éve megtalálható volt a Földközi-tenger egyes térségeiben, valószínűsíthető, hogy onnan került át Indiába is. Hazánkban is egyre jobban elterjedt, különösképpen a húsmentes étrendet folytatók fogyasztják rendszeresen.

Az mindenképpen mellette szól, hogy nagyon sokoldalúan felhasználható, és viszonylag könnyen és gyorsan elkészíthető. De nem csak a praktikus okok miatt érdemes gyakran fogyasztani, ugyanis az apró hüvelyes növényre abszolút igaz a mondás, miszerint kicsi a bors, de erős. Csípni alapból ugyan nem csíp, de bizonyos tekintetben erős: rostokban és növényi fehérjékben gazdag, de ami miatt igazán nagyágyúnak számít, az az, hogy segíthet a testzsír csökkentésében, hozzájárulhat az érzelmi jóléthez, és most tessék megkapaszkodni: az öregedési folyamatokat is lassíthatja!

Dr. Oliver Courtin-Clarins, a Clarins csoport igazgatója, a csicseriborsó jótékony tulajdonságait emeli ki Belle dans mon assiette (Szépség a tányéromon) című bestseller könyvében, amelyben számos tudományos tanulmányra hivatkozik. Különösen két váratlan erényt tár fel ezeknek a hüvelyeseknek az érdekében: hogy elősegíthetik a test zsírvesztését, és késleltethetik az öregedést. A szakember hat klinikai vizsgálat eredményére hivatkozik, amelyek bemutatják, hogy a csicseriborsó és más rokon hüvelyesek, például a lencse fogyasztása hogyan csökkenti a zsír százalékát a szervezetben. „A csicseriborsó rendszeres fogyasztása lehetővé teszi a súly enyhe csökkentését, a kalóriabevitel korlátozása nélkül, mivel a magas rost- és növényi fehérjetartalma kifejezetten jóllakottságérzést biztosít.

Öregedésgátló élelmiszer

A csicseriborsó magas rosttartalma pozitív hatással van az öregedési folyamatra. „Egy több mint tíz éven keresztül végzett tanulmány azt mutatja, hogy a több rostot fogyasztó emberek sokkal kisebb mértékben öregszenek, mint azok, akik nem fogyasztják.

Céklás humusz (Fotó: READ&CO/GettyImages)

A testnek és léleknek is előnyös

A hüvelyesek kiváló fehérje-, kalcium-, kálium-, vas-, foszfor-, magnézium-, B6- és E-vitamin-források. A szakember szerint megvédenek minket a folyadék-visszatartástól, segítik a testnedvek egyensúlyát, ugyanakkor a csicseriborsó is segíthet csökkenteni a koleszterinszintet, szabályozza az emésztést és a vércukorszintet, valamint elősegíti az idegrendszer megfelelő működését. A csicseriborsóval kapcsolatos kutatások azt is alátámasztják, hogy energetizáló tulajdonsággal rendelkezik, és elengedhetetlen az egészséges test és lélek számára.

Hogyan építsd be az étrendedbe a csicseriborsót?

Természetesen a csicseriborsó hatékonyságát illetően nem mindegy, hogy milyen módon készíted, és az sem, hogy milyen más élelmiszerekkel fogyasztod együtt. Gabonafélékkel, például rizzsel kombinálva ideális a teljes fehérjebevitel szempontjából, valamint esszenciális aminosavakkal is ellátja a szervezetet. Főzés előtt mindenképpen ajánlott pár órára beáztatni, hogy elkerüljük a puffadást. A konzerv-csicseriborsó akkor jó alternatíva, ha csak vizet, olajat vagy egy kis sót tartalmaz, de felesleges adalékanyagokat nem. Fontos, hogy főzés előtt alaposan mossuk át, majd jól csepegtessük le.

Legismertebb és legnépszerűbb fogyasztási módja a humusz, amely könnyedén elkészíthető, szezámkrém, só, fokhagyma, citromlé és olívaolaj hozzáadásával. De pikánsabb fűszerezéssel vagy leveles zöldségek hozzáadásával is érdemes kísérletezni. Sütve pedig nagyon jó, ha sós, de egészséges rágcsálnivalóra vágysz, de adhatod a salátádhoz is, vagy a krémlevesbe is nagyon finom.

Forrás: vogue.it

Nyitókép: Natalia Gdovskaia/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: