Leselejtezett mobiltelefonokból kinyert nemesfémekből készítene kiegészítőket az ismert ékszermárka

Az ékszeripar jövője (is) a fenntarthatóságban rejlik

A világ egyik legnagyobb ékszerkészítő vállalata elhatározta, hogy 2025-re teljesen átáll a fenntartható termelésre és csak 100%-ban újrahasznosított ezüstöt, illetve aranyat használ majd.

A divatvilág után egy másik területen is egyre nagyobb szerephez jut a fenntarthatóság. Nemrég egy ismert ékszerkészítő vállalat, a Pandora tett ambiciózus ígéretet. A dán márka azt tervezi, hogy 2025-re felhagy a bányászott arany, illetve ezüst felhasználásával, és csak újrahasznosított nemesfémekből készít ékszereket. Az alapanyagot a jövőben e-hulladékból szeretnék kinyerni, azaz a régi elektronikai eszközök, például mobiltelefonok egyes részeit használnák fel a kiegészítők előállításához.

Így hatszázszor kevesebb széndioxid kerülne a légkörbe

Fotó: Pandora

Ezzel a lépéssel a Pandora célja, hogy tovább csökkentse az ökológiai lábnyomát és közelebb jusson ahhoz, hogy karbonsemlegessé tegye a gyártási folyamatait. Mads Twomey-Madsen, a Pandora fenntarthatósági vezetője szerint ezt 2025-re sikerülhet is elérni. A vállalat még évekkel ezelőtt elkötelezte magát a fenntarthatóság mellett, és már most elmondható, hogy egyre nagyobb mennyiségben található újrahasznosított arany és ezüst a márka ékszereiben. Ezzel a lépéssel pedig még tovább mérsékelnék a szén-dioxid kibocsátást. Az ezüst esetében ez kétharmados csökkenést jelentene, amíg az újrahasznosított arany előállítása hatszázszor kevesebb szén-dioxidot bocsátana ki, mint a nemesfém bányászása. Ráadásul ez a változás egy másik környezeti problémára is megoldást nyújthat: megelőzhető lenne a bányászattal járó cián- és higanyszennyezés is.

Fenntartható ékszerek e-hulladékból

Szuper hír, hogy az újrahasznosított alapanyag minősége tökéletesen megegyezik az újonnan bányászott nemesfémekével, ezért a vásárlók semmilyen változást nem vennének észre az ékszerekben. A cégnek nem a minőség okoz fejtörést, inkább a mennyiség. Tavaly a Pandora több mint 96 millió darab ékszert értékesített, amihez majdnem 350 tonna ezüstre volt szükség. Ahhoz, hogy fenntartsák ezt a hihetetlenül magas keresletet és kiszolgálják a vásárlóik igényét, nagy mennyiségű nyersanyagra lesz szükség, amit egyelőre a beszállítók nem tudnak kizárólag újrahasznosított alapanyagokkal fedezni, ezért van szükség a fentebb már említett 5 évre a teljes átálláshoz.

A világ legnagyobb e-hulladéklerakója, a ghánai Agbogbloshie (fotó: Per-Anders Pettersson/Getty Images)

A megoldást az e-hulladék (okostelefonoktól, számítógépek…) felhasználása jelentheti és jelentős forrássá válhat az ékszeripar számára. A szakértők évek óta azt állítják, hogy sokkal hatékonyabb lenne a régi elektronikai eszközökből kinyerni az alapanyagot, mint fenntartani a nemesfémbányák üzemeltetését. Ugyanis egy tonna régi mobiltelefonban az arany koncentrációja százszor nagyobb, mint a természetes aranybányákban. Ennek ellenére napjainkban az újrahasznosítási arány rendkívül alacsony: évente mintegy 50 millió tonna e-hulladék keletkezik, amelynek csak körülbelül a 20%-át használják fel újra. A fennmaradó 80% hulladéklerakókba kerül – a leghíresebb a ghánai Agbogbloshie -, ahol a régi eszközöket egyszerűen elégetik. A füstben található mérgező gázok a légkörbe kerülnek, ahelyett, hogy a cégek biztonságos körülmények között ismét felhasználnák őket. ‚‚Az elektronikai eszközök újrahasznosítása számos kiaknázatlan lehetőséget rejt, és ezt az ékszeripar is kihasználhatja. Ez a helyes irány és a Pandora ezt követi’’ – mondta Twomey-Madsen. Kíváncsian várjuk, milyen innovatív újításokat vezetnek be a jövőben az ékszeriparban, illetve azt is, vajon hány cég követi majd a Pandora példáját?

Nyitókép: Pandora

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: