Létezik posztmenstruációs szindróma?

Hivatalosan nem, de a nők másként gondolják

A premenstruációs szindrómát jól ismerjük: a görcsök, a hangulatingadozás és a puffadás hónapról hónapra „boldogít” minket. De vannak olyan nők is, akik kifejezetten a menstruációjuk végéhez érve küzdenek meg a kellemetlen tünetekkel.

A posztmenstruációs szindróma kifejezésre csak kevés magyar nyelvű találatot ad ki a kereső, ezzel szemben az angol nyelvű oldalak az elmúlt években egyre gyakrabban írnak erről a jelenségről, sőt tudományos kutatások is foglalkoznak a témával. Míg a nők nagyjából 75 százaléka küzd a premenstruációs szindrómával (PMS), csupán 10 százalék tapasztal posztmenstruációs tüneteket.

Fizikai vs. mentális tünetek

A premenstruációs szindróma közel 150 tesi és érzelmi tünetet foglal magába, ilyen a hasi görcs, a hányinger, az ingerlékenység, a puffadás, a szorongás, a bőrproblémák, az emlőfájdalom, a hasmenés, a depresszió, a hangulatváltozás és még sorolhatnánk. A posztmenstruációs szindróma tünetei is hasonlóak lehetnek, viszont azok a kellemetlenségek a gyakoribbak, amik az érzelmi és a mentális állapotra hatnak. A szorongás, az alvászavarok és a koordinációs problémák sem ritkák. A tünetek gyakran a depresszió állapotát idézik, fáradtságérzettel, figyelemzavarral, önértékelési problémákkal és negatív gondolatokkal társulhatnak.

Mit mondanak az orvosok?

Az orvosi szaknyelvben nem létezik a posztmenstruációs szindróma kifejezés, mégis sok szakember használja. Létező jelenség, fontos beszélni róla, a páciens és az orvos közötti kommunikációt pedig segíti a probléma nevesítése.

„Tapasztalataim szerint ezek a tünetek általában az anovulációs ciklushoz köthetőek” – mondja Lara Briden természetgyógyász. „Ez egy olyan menstruációs ciklus, amely során elmarad az ovuláció, például a policisztás petefészek szindróma (PCOS) vagy a fogamzásgátló implantátumok alkalmazása esetén. „Míg a premenstruációs szindrómát a progeszteronszint csökkenése, a posztmenstruációs szindrómát valószínűleg az ösztrogén és az androgénszint (férfi nemi hormonok) emelkedése okozza.” Dr. Murkherjee nőgyógyász is megerősíti, hogy a posztmenstruációs szindrómával küzdő nők érzékenyebbek a hormonszint változásaira. Szerinte a szindróma a szerotoninszint kiegyensúlyozatlanságával függ össze.

Mit tehetünk ellene?

Ha ezeket a tüneteket tapasztalod, célszerű kivizsgáltatni, hogy pontosan mi a kiváltó ok, ugyanis olyan betegségek is okozhatnak efféle kellemetlenségeket, mint a policisztás petefészek szindróma (PCOS), a cukorbetegség előszobája, az inzulinrezisztencia vagy a különféle mentális zavarok, mint például a depresszió. Dr Briden a magnézium tartalmú étrend-kiegészítők szedését javasolja, amik a pre- és a posztmenstruációs szindróma tüneteit is enyhítik.

Kövesd nyomon a tünetek jelentkezését, a legjobb, ha feljegyzed, mikor és milyen intenzitással tapasztalod őket. A depresszió esetén javasolt naturális kezelések a posztmenstruációs problémákon is segítenek, ilyen a testmozgás, a kognitív viselkedésterápia, az akupunktúra, a természetjárás, az erdőfürdőzés, a fényterápia, az esszenciális olajok használata és az adaptogének fogyasztása. 

Nyitókép: PredragImages/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: