A liofilizált gyümölcsök behozhatatlan előnye, hogy nem csak szezonálisan elérhetők, ráadásul egy tucat jótékony hatásuk van!
Azzal mindenki tisztában van, hogy a rendszeres gyümölcs- és zöldségfogyasztás elengedhetetlen része az egészséges táplálkozásnak. Ma már a legkisebb sarki élelmiszerboltban is elérhető szinte minden itthon termő gyümölcs, de még az egzotikus gyümölcsöktől is roskadoznak a polcok, mégsem állunk jól a gyümölcsfogyasztást illetően. A kínálatra tehát nem lehet fogni, az ízükkel sincsen baj, hiszen többnyire édesek. A magyarok pedig messzi földön ismertek édesszájúságukról, ettől függetlenül az ezzel a témával kapcsolatos kutatások mindig alacsony gyümölcsfogyasztást mutatnak. Erre lehet megoldás a liofilizált gyümölcs bevezetése az étrendünkbe, de előbb nézzük csak, miért olyan lényeges a mindennapi gyümölcsfogyasztás!
Egyél mindennap gyümölcsöt!
Gyerekkorban, amikor a szilárd táplálás többnyire az almával és a körtével kezdődik, minden csöppség lelkesen fogadja a változást. Az óvodákban, iskolákban is rendszerint gyümölcsöt adnak az étkezésekhez, mégis, a felnőttkorba lépve sokan leszoknak róla. Hosszasan lehetne kutatni, hogy mi ennek az oka, főleg azért, mert egyébként a gyümölcsevés jár a legkevesebb kényelmetlenséggel. A legtöbb esetben ugyanis nem kell hozzá sem evőeszköz, sem tányér és helyhez sincs kötve. Ha az átlagfogyasztást nézzük, akkor nem annyira rossz az arány, csak az elosztása nem ideális. Akik odafigyelnek a táplálkozásukra, azok rendszeresen és változatosan fogyasztanak a gyümölcsökből, de bizony van egy réteg, aki szinte semmilyen gyümölcsöt nem eszik. Sok családban hetek is eltelnek úgy, hogy az otthoni gyümölcsfogyasztás kimerül a heti egy, de maximum két banánban.
A gyümölcsökkel hadilábon állók számára kifejezetten jó megoldás a liofilizált változat. A liofilizált gyümölcsök létezéséről jó pár éve egy egyiptomi út során szereztem tudomást. Akkori kolléganőm gyomra semmilyen más ország csapvizét, ételét és fűszerét nem tolerálta, ezért az egyik poggyásza csak zacskós gyümölcsökből állt. Döbbent tekintetemet látva, nevetve mesélte, hogy nem ezek „gyártásával” szórakozott az utazás előtti napokban, hanem felkészülve minden eshetőségre tudatosan választotta a szárított, kész gyümölcsöket. Mert ezeket szállítani is egyszerűbb.
Ha nem erősséged a gyümölcsfogyasztás, próbáld ki a liofilzált gyümölcsöket!
A bonyolultnak hangzó név leegyszerűsítve fagyasztva szárítást jelent. A liofilizlással régóta foglalkozó vállalkozás úgy fogalmaz, hogy ez egy olyan „speciális tartósító eljárás, melynek során a gyümölcsből nagyon alacsony hőmérsékleten kivonják szinte az összes vizet. Ami pedig ezután megmarad: a teljes szárazanyag tartalom, a rostok, a vitaminok, az ásványi anyagok”, tehát minden, amiért a gyümölcsre szüksége van a szervezetünknek. Főleg a nyári hőségben, amikor a friss gyümölcsök kevésbé bírják a kiképzést, jöhet jól a liofilizált gyümölcs, ugyanis jóval tovább eláll. A tartósító eljárás megnevezés azonban némileg félrevezető lehet, hiszen itt semmilyen tartósítószer nem része a folyamatnak. Sőt! Cukrot, aromát és adalékanyagot sem tartalmaznak, emiatt is érdemes őket rendszeresen fogyasztani.
Gyümölcs is, nasi is

Nagy előnyük még, hogy zacskós vagy dobozos kiszerelésüknek köszönhetően arra sincs lehetőség, hogy összetapogassák őket, ahogy az áruházakban a friss gyümölcsöknél ez rendezeresen előforduló jelenség. Ideális nassolnivalónak is a tömény, cukros vackok helyett, de a reggeli zabkásához vagy turmixhoz is kiválóak. Praktikus megoldás lehet, ha mindig van egy adag a táskádban, arra az esetre, ha váratlanul rád tör az éhség, mert így biztos, hogy nem fogsz elcsábulni el az első pékségnél. Főzéshez, sütéshez is bevethetők, de ha csak ehető dekorációval dobnál fel egy desszertet, akkor is jól jön, ha van otthon. S mivel nem ereszt levet, nem tudod összekenni sem magadat, vele. Ha eddig nem volt a mindennapjaid hangsúlyos része a gyümölcsfogyasztás, akkor érdemes rászoknod a liofilizált gyümölcsökre. A fagyasztva szárítástól ugyanannyi vitamin, rost, ásványianyag és antioxidáns viszel be a szervezetedbe, mint a „sima” gyümölccsel. A liofilzálás szinte bármelyik gyümölcsnél alkalmazható eljárás, de leggyakrabban a banánból, málnából, eperből, mangóból, ananászból vagy áfonyából készítik.
Nyitókép: Halfpoint Images/Getty Images