„Inkább aludjunk!”: avagy hogyan kezeljük a libidókülönbséget a párkapcsolatban?

A párod legszívesebben napokig ki sem bújna mellőled az ágyból, amíg te kevesebb szexel is beérnéd? A helyzet nem reménytelen, ha a következő néhány dolgot megfogadjátok, mielőtt legközelebb magatokra zárnátok a hálószoba ajtaját!

A libidókülönbség a párkapcsolatok egyik mumusa, hiszen a szexuális vágy mindannyiunk esetében más és más mértékű. Valaki heti többször, míg más havonta bújik ágyba a szerelmével. De mi történik akkor, ha egy pár tagjai között a szex rendszerességének az igénye teljesen eltér egymástól? Valóban a kapcsolat végét jelenti, vagy javíthatunk a helyzeten? Utánajártunk!

Kevés szex, rossz házasság?

A libidóeltérés sok kapcsolatban problémaforrása lehet, abban az esetben, ha a felek nem beszélnek erről nyíltan. Előfordulhat, hogy a kisebb szexuális igénnyel rendelkező fél nyomás alatt érzi magát, míg partnere a folyamatos elutasítások miatt veszít az önbizalmából. A nemrég az Egyesült Államokban készített 2019-es tanulmányban a férfiak és nők közötti libidókülönbséget vizsgálták, a kutatás során kitértek arra is, hogy ez az eltérés milyen hatással van a házasságuk korai szakaszára. A résztvevők hat-nyolc hónaponként kérdőíveket kaptak, amelyekből kiderült, hogy a házasság kezdetén a férfiak valamivel magasabb vágyszintről számoltak be, mint a nők. Az ezt követő időszakban a nők szexuális igénye egyre csökkent, a férfiak pedig nem mutattak visszaesést. A meglepő eredmény mégis az volt, hogy a nők alacsonyabb libidóval is ágyba bújtak a férjükkel, de a szexet egyik fél sem találta kielégítőnek, ami a házas életükre is kihatott. 

Mint egy nagy tál spagetti

Mike Lousada, szexuális tanácsadó és pszichoterapeuta szerint a nőknél azért csökkenhet a libidó a kapcsolat előrehaladtával, mert a nemi életet egy teljesítendő feladatként élik meg, ezáltal nem tudják átadni magukat a szex nyújtotta örömöknek. Végül a fejükben kialakul egy negatív kép, és legbelül elkezdenek attól félni, hogy a párjuk elhagyja őket. Lousada azt is hozzá tette, hogy a magasabb libidóval rendelkező felek az elutasítások következtében nemhogy nem kezdeményeznek, hanem még inkább szeretnék elcsábítani a párjukat. Ez kívülről úgy tűnhet, hogy csak a szexen jár az eszük, de valójában önmaguknak és a társuknak szeretnének bizonyítani. Ilyenkor a pároknak nem arra kell törekedniük, hogy megváltoztassák a másik hozzáállását, hanem hogy megteremtsék az egyensúlyt. Hiszen a végcél elsősorban az, hogy a pár minkét tagja képes legyen megélni a saját nemiségét. A harmonikus helyzet megteremtéséhez a következő kérdést kell, hogy a felek feltegyék egymásnak: mennyi szexre vágysz? Az őszinte kitárulkozásban az is sokat segít, ha megosztják egymással a szexszel kapcsolatos kérdéseket és gondolatokat. „Attól félek, ha nem szexelek veled, el fogsz hagyni.” „Szeretném, ha közben a szemembe néznél.” Ezek a mondatok motiválóan hatnak, és segítségükkel őszintébb alapokra tudják helyezni a szexuális életüket. Olyan ez, mint egy nagy tál spagetti, amiből egyenként húzzuk ki a szálakat, hogy megnézzük, hány darab található a tányérunkon. Minden aggodalmat, elfojtott érzelmet és gondolatot sorra kell venni, hiszen ezek meghatározzák az együttlétek dinamikáját. 

Nyitókép: fizkes/iStock / Getty Images Plus

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: