Rozskenyérre halmozott krumpli és friss fűszerek. Klasszikus uborkás szendvics a délutáni tea mellé. Bundában sült francia kenyér sajttal és sonkával töltve. Nincs a világon olyan hely, ahol ne rajonganának Sandwich grófjának zseniális találmányáért.
Sosem szabad alábecsülni egy jó szendvics erejét! Van valami különös abban, ahogy ízletes alapanyagokat két szelet friss kenyér közé teszünk, és megszületik belőle egy ízletes csoda, aminek története sok évszázadot felölel. A szendvics megszületését John Montagu, Sandwich 4. grófjának tulajdonítják. Sandwich egy dél-angliai település. A város neve a rendeltetése alapján alakult ki, mivel egy piaci város volt. A település nevének pontos jelentése: piaci város homokos talajon. Montagu nem vetette meg a kártyajáték örömeit, ezért úgy rendelte magához az ételt, hogy ne legyen szükség villára, és ne kenje össze zsíros ujjaival a kártyalapokat. Így a sült húst két szelet kenyér között szolgálták fel a grófnak. A praktikumból végül egy kulináris legenda született.
Bár egyes történészek szerint a szendvics egyidős az emberiséggel, ma világszerte a grófot és zseniális ételformáját ünnepljük. Most a leghíresebb szendvicsek közül válogattunk.
A híres dán Smørrebrød
Az izgalmas textúrák és ízkombinációk teszik igazán figyelemre méltóvá ezt a skandináv szendvicset. A rozskenyeret vajjal vagy tormakrémmel kenik meg, és különböző feltéteket halmoznak rá. A hagyományos feltétek közé tartozik a lazac, a főtt tojás, de burgonyasalátával, friss fűszernövényekkel és ropogósra sült mogyoróhagymával is élvezhetjük a dán életérzést.
Tramezzini, az ikonikus olasz nassolnivaló
Az ízletes, háromszög alakú szendvics puha, fehér kenyérből (a kenyérhéj nélkül) készül, házi majonézzel. Velencében számos étterem kínálatában szerepel, amit jellemzően reggeli és ebéd között szolgálnak fel. A tökéletes, itáliai harapnivalóhoz elengedhetetlen a friss kenyér és az ízletes majonéz. A feltétek variációinak pedig csak a képzeletünk szabhat határt.
Croque Monsieur, a franciák dekadens szendvicse
Nem túlzás azt állítani, hogy a világ egyik leggazdagabb szendvicsét a franciák tudhatják magukénak. A Croque Monsieur nem más, mint két szelet vajas kenyér közé helyezett sonka, sajt és dijoni mustár, amit aztán grillsütőben ropogósra sütnek, majd extra sajttal vagy besamel mártással tálalnak. A tojással készült verzió pedig a Croque Madame névre hallgat.
Klasszikus brit uborkás teaszendvics
Az angol teázás elmaradhatatlan harapnivalója az uborkás szendvics, ami fehér kenyérből, krémsajttal és uborkával készül. A kalandvágyóbbak kipróbálhatják a klasszikus szendvics merészebb változatát is, amikor a kenyérre barna szósz vagy ketchup, valamint sült krumpli kerül. A Ploughman’s Lunch néven ismert nassolnivalót vajjal, sonkával és savanyúsággal kínálják.
Izgalmas és puha párolt zsemle Kínából
David Chang séfnek hála ma már az amerikai étlapokon is egyre gyakrabban bukkan fel a párolt zsemle, amit sertéshússal, savanyúsággal, tofuval, mogyoróval és csípős szósszal töltenek meg. A töltelék egyszerre izgalmas és kísérleti jellegű, amit minden szendvicsrajongónak meg kell kóstolnia az életben legalább egyszer.
Forrás: thespruceeats.com, daysoftheyear.com
Nyitókép: Gardie Design Social Media Marketing/Unsplash
Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:
- 7 trükkös recept, 7 pofonegyszerű és ízletes étel, amit a világon (szinte) mindenki elkészített már
- 10 étkezési szabály, ami szent az olaszok számára
- Egy komplett 3 fogásos menü, ami instant olasz tájakra repít