Évről évre egyre magányosabbak a tinédzserek az okostelefonok és a közösségi média miatt

Bár már régóta sejtettük, hogy az okostelefonok károsan befolyásolhatják a mentális egészségünket, azonban a konkrét hatásokról eddig csak találgattunk. Nemrég kiderült, hogy a tinik a mobilozás hatására világszerte egyedül érzik magukat.

Én még ahhoz a generációhoz tartozom, akinek csak gimnázium után lett okostelefonja. Így tinédzserként legfeljebb SMS-eket küldtünk egymásnak és a közösségi médiával is csak később ismerkedtünk meg. Az iWiW-re szinte már végzősként regisztráltunk (és kiírtuk, hogy kit melyik egyetemre vettek fel, hogy megtaláljuk a leendő csoporttársainkat), a Facebook pedig még ennél is később lépett be az életünkbe. Éppen ezért nem tudom, milyen az okostelefonok mellett felnőni, de azzal természetesen tisztában vagyok, hogy a nálam fiatalabbak számára már olyan természetesek ezek a kütyük, mint számomra a walkman vagy a discman volt…

A magánytól üvöltenek az elcsendesült iskolai folyosók

Ám azt kell mondjam, egyáltalán nem is bánom, hogy az én tinédzserkoromban nem kaptak szerepet smart phone-ok, mert a legfrissebb kutatások azt bizonyítják, hogy a tinik jóval magányosabbak, mint akár egy évtizeddel ezelőtt. A Journal of Adolescence-ben publikált tanulmány szerint 37 országból 36-ban meredeken emelkedett az egyedüllét érzete a tinik esetében 2012 és 2018 között, különösen a lányok körében. A szakemberek összesen 1 millió 15-16 éves tanulóra alapozták a megállapításaikat. A drámai fordulatot pedig az iskolaigazgatók és a tanárok is észrevették: a folyosók és az ebédlők elcsendesedtek, a gyerekek már nem egymással fecsegnek, hanem a telefonjukat csekkolgatják.

Az okostelefon egyenes út a depresszióig?

Míg 2012 előtt viszonylag változatlan volt ez a trend, utána robbanásszerű változás következett be a diákok életében – méghozzá rossz irányban. Körülbelül kétszer annyi tinédzseren mutatkoztak „az iskolai-magány” jelei, ez az állapot pedig depresszióhoz és mentális problémákhoz vezethet. Még a kutatást vezető professzor, Jean Twenge is meglepődött azon, hogy ennyire hasonló képet mutatnak ebben a kérdésben az országok világszerte. „Másrészről, ha a tendencia okának az okostelefonok és az elektromos kommunikációt nevezzük meg, akkor ez a globális növekedés pontosan az az eredmény, amire számíthattunk.” A szakember egyébként azt is hangsúlyozta egy korábbi munkájában, hogy éppen 2012 volt az az év, amikor az okostelefon-tulajdonosok száma 50 százalék fölé ugrott az Egyesült Államokban, illetve a Facebook is ekkor debütált.

A pénz nem számít

Jean Twenge úgy látja, hogy az „iskolai-magányt” egyáltalán nem lehet párhuzamba hozni az olyan tényezőkkel, mint a jövedelmi egyenlőtlenségek vagy a család mérete, ám annál inkább összefügg az okostelefonok és az internet használatával. A tanulmányban résztvevő országok jelentős részében a tinik közel fele már hozzáférhetett egy smart phone-hoz, és éppen ekkor kezdett emelkedni a körükben a magányosság érzésének jelenléte. „Amikor pedig elértük azt a pontot, hogy a közösségi média gyakorlatilag kötelezővé vált a korosztályukban, minden megváltozott” – emelte ki.

A média, ami mégsem annyira közösségi

A serdülők ezután egyre kevesebb időt fordítottak a személyes interakciókra, és beszippantotta őket a digitális tér. Ám itt nem tudnak olyan érzelmi közelséget kialakítani a társaikkal, ennek az eredménye lehet az az egyedüllét, amit megtapasztalnak. A social media a nevével ellentétben kirekesztheti a fiatalokat és a cyberbullyingra is lehetőséget teremt. De még akkor is káros hatással lehet a tinikre ez a jelenség, ha nincs saját okostelefonjuk vagy közösségi média-oldaluk, csak közvetve használják azokat. Például, ha egy tinédzser baráti köre többnyire az online világban él, akkor kevésbé éri el őket el személyes találkozókra, tehát úgy érezheti, kimarad valamiből. Sőt, sokszor még ha össze is futnak, többen végig a kijelzőjüket nézik, azaz a találkák minősége meg sem közelíti azt a színvonalat, amire szükség lenne az igazi kapcsolódáshoz.

Forrás: The Washington Post
Nyitókép: Daria Nepriakhina/Unsplash

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: