Alig néhány nappal a ZAX bonbonjának világsikere után egy újabb magyar gasztrosikerről számolhatunk be: magyar méz tarolt egy rangos amerikai mézversenyen - a Dr Honey hársméze a fajtamézek kategóriájában a top 3-ba került.
Mindig örömmel számolunk be a magyar sikerekről, és a ZAX világelső töltött csokoládéjának sikere után most a magyar méz van soron. Méghozzá azért, mert egy hársméz, méghozzá a Dr Honey hársfaméze komoly sikert ért el az Egyesült Államokban megrendezett Black Jar Honey Contest nemzetközi mézversenyen: a döntőben, fajtamézek kategóriában a világ három legjobb méze között végzett. De ugyanez a márka idén 3 termékkel is arany csillagot nyert a Great Taste Award versenyen Londonban.
A méz, mint családi hagyomány
Viszlai Andrea életében családi hagyománya van a méhészkedésnek. A Dr Honey márka alapítója az észak-borsodi faluból, Rakacáról származik, az ottani családi méhészet mindig is életének meghatározó része lesz.
„Egész életemben méhészkedtem, néha már annyi mézet fogyasztottunk, hogy kicsit elegem is lett belőle” – meséli mosolyogva Viszlai Andrea, a Dr Honey szíve és lelke, a díjnyertes hársméz termelője. „Apukámmal együtt méhészkedünk, de ennek ellenére a szüleim terelgettek más irányba, így az egyetemen magyar-francia szakos tanárként végeztem. Később multiknál dolgoztam, de 2014-ben jött egy mérföldkő az életemben. Ekkor hoztuk létre az elsősorban exportra szállító, mézes vállalkozást” – elevenítette fel a múltat Andrea.
Magyar hársméz a top 30-ban és a top 3-ban
A Dr Honey mézei a lelkiismeretes munkának, a méhek gondos tartásának, az érintetlen méhlegelők tisztaságának és a szakszerű állatorvosi felügyeletnek köszönhetően hosszú idő óta rendkívüli helyet foglalnak el a minőségi élelmiszerek piacán.
„Termékeink 2016. óta sok nemzetközi díjat nyertek. Idén úgy döntöttünk, hogy benevezünk egy kifejezetten mézversenyre az USA-ban. Erre a versenyre olyanok neveznek, akik hisznek abban, hogy a mézük tényleg a legfinomabb a világon, érkeztek nevezések pl. Új-Zélandról, Brazíliából, Olaszországból vagy éppen Madagaszkárról. Hatalmas meglepetésünkre jött az értesítés, hogy a világ minden szegletéből érkezett mézek között bejutottunk a top 30-ba, és a fajtamézek kategóriájában a legjobb három közé bekerült a hársmézünk.”
Három díj a „gasztronómiai Oscaron”
Ráadásul idén nyáron nem ez volt az egyetlen örömhír a Dr Honey háza táján. „Augusztus elején, a Londonban kihirdetett Great Taste Awardon idén is elnyertünk három díjat. A szakértő zsűri által bírált hárs- és édesharmatmézünk, valamint a liofilizált málnával ízesített Honeycocktail termékünk is a 2022-es Great Taste díjazottjai között szerepel. Így összesen van 16 díjunk csak Londonból” – mesélte büszkén a tulajdonos.

A világ egyik legnagyobbnak és legszigorúbbnak tartott ételkóstoló megmérettetésének, a Great Taste Awards-nak a szakmai zsűrije a gasztronómia területén jeleskedő 400 független szakértőből áll össze. Vannak köztük neves gasztrokritikusok, Michelin-csillaggal kitüntetett szakácsok, de patinás áruházak beszerzési igazgatói is. A londoni versenyt immár 20 éve a gasztronómiai Oscar-díjaként tartják számon, ahol különféle termékkategóriában nevezhetnek a pályázók.
A hársméz sikere egyben komoly kihívás is
A magyar márka évek óta kivételes minőséget képvisel, és nemzetközi szintre emelte a magyar mézet. A Black Jar International Honey Tasting Contest verseny erőssége éppen az, amit a Dr Honey is képvisel: a mézek fajtatisztasága.
„A világ 3 legfinomabb fajtaméze közé bekerülni komoly kihívás. De ez a díj nem volt előzmény nélkül, hanem egy komoly folyamat és nagyon sok munka része volt, nemcsak a méhészkedés, de a piacra lépés tekintetében is” – tette hozzá a díjnyertes hársméz termelője, akit nagyon jó érzéssel tölt el, hogy most már nemcsak ők érzik rendkívülinek a saját mézüket, hanem független szakértők is ugyanezen a véleményen vannak.
A méz az egészség záloga
A méz bár élelmiszernek minősül, jól tudjuk, hogy számtalan egészségügyi hatása is van. A hársméz például a legkézenfekvőbb természetes megoldás a légúti megbetegedésekre: sokak szerint hatékony természetes antibiotikumként is tekinthetünk rá. Emellett kiváló immunerősítő hatásával is igyekszik támogatni szervezetünket. Ez pedig mikor jöhetne jobbkor, mint a ránk váró őszi-téli időszakban?!
Fotó és forrás: Dr Honey (sajtóanyag)