Vasárnap ünnepeljük a magyar kultúra napját: 5 program az ünnep kapcsán a hétvégére

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én: 200 éve ezen a napon fejezte be Kölcsey Ferenc a Himnuszt.

A magyar kultúra napja az iskolában még biztosan megemlítésre került az irodalom órákon, felnőttként viszont már elhalványulhat. Ami nagy hiba, hiszen rengeteg értékes és érdekes programot szerveznek ebből az alkalomból! Mivel idén január 22 hétvégére esik, a kultúra iránti szomjad oltását akár egy kis belföldi kiruccanással is összekötheted, mivel országszerte rengeteg helyen tartanak ünnepi megemlékezéseket. Ezekből ajánlunk öt programot a hétvégére.

1. Veszprém

Idén Veszprémre figyel a világ, a város viseli ugyanis a kitüntető címet: Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa. A magyar kultúra napjához csatlakozva látványos ünnepséggel és kulturális kísérő programokkal várják a kultúra kedvelőit a város több pontján. Zene, tánc, művészet, régiós gasztronómiai finomságok várnak két napon át és természetesen még azon túl is. Szombaton fényfestés, zene, tánc, különleges koreográfiák és látványelemek szövik át Veszprém belvárosának utcáit, miközben megelevenedik a város történelme, a régió sokszínűsége és értékei. Vasárnap színházi előadások és 17 órától a Pannon Egyetem aulájában Bősze Ádám és Nyáry Krisztián előadása lesz a Mendelssohn zenekar közreműködésével. Fókuszban természetesen a Himnusz 200. évfordulója.

2. Virág Benedek Ház

A Virág Benedek Ház programajánlója

A Virág Benedek Ház szombaton, a Magyar Kultúra Napja alkalmából több művészeti ágba is bepillantást enged. Az érdeklődő látogatók kipróbálhatják a festészetet, táncolhatnak közösen saját testük ritmusára Grecsó Zoltánnal, improvizálva kipróbálhatják a színházat Tárnoki Márk vezetésével, Kis Kata Linda segítségével egy napra fotóművésszé válhatnak, trükköket, tippeket kaphatnak a fényképkészítésről, vagy éppen a másik oldalról nézve modellt is állhatnak a fotósnak korabeli ruhákban. Ezen kívül többféle hangszer is kipróbálható lesz a nap folyamán. A kis művészeti „workshopokhoz” előképzettség nem szükséges, kicsiket és nagyokat egyaránt várnak az ingyenesen látogatható programokra.

3. Székesfehérvár


Különleges, elgondolkodtató darabra várja a nézőket a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ január 21-én, szombaton: Markó-Valentyik Anna színész, bábművész Polcz Alaine szövegeire és Karády Katalin dalaira szerkesztett szóló előadása 17 órakor kezdődik a Fürdő sori épületben. A KL Színház Alaine – Ideje a meghalásnak című előadását a Déryné Program támogatásának köszönhetően ingyenesen lehet megnézni, de a belépéshez regisztrálni kell.

4. Magyar Zene Háza


A Zene Háza vasárnap nyíló időszaki kiállítása igazi időutazást ígér egy olyan korba, ami minden bizonnyal sokaknak ismerős, talán nosztalgikus, de mindenképpen megkerülhetetlen. A „Nekünk írták a dalt! A magyar populáris zene hőskora és társadalmi hatásai, 1957-től a rendszerváltozásig” című kiállítás a Zene Házához híven izgalmas technikai megoldásokkal kalauzolja a közönséget a magyar popzene első bő három évtizedén át társadalmi, politikai és szociológiai kitekintéssel. A hagyományos kiállítási eszközök mellett az időszaki kiállítótérben fellelhetőek olyan kreatív, interaktív megoldások, melyek játékosan vonják be a látogatókat a felfedezésbe.

5. Szentendre

Szentendrei programajánló

Színvonalas kulturális programokkal várja az érdeklődőket a népszerű város. Szombaton 11 órától A Ferenczy Múzeumi Centrum által szervezett sétán az intézmény szakembereinek segítségével művészeti, helytörténeti és régészeti szemmel ismerhetjük meg a város zegzugos utcáit, izgalmas tereit, amelyek régóta kedvelt témái a festőknek. Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is lehet csatlakozni a Himnusz közös énekléséhez, amely vasárnap déli 12 órakor kezdődik a város Fő terén. A flashmob zenei aláfestését a Magyar Honvédség Szentendrei Helyőrség támogató Parancsnokság (MH SZHTP) zenekara szolgáltatja. Több városi intézmény és vendéglátóhely is csatlakozott a kezdeményezéshez, így minden korosztály találhat számára érdekes programot. Magyar filmek vetítése, hangszersimogató és számtalan kiállítás teszi emlékezetessé a hétvégét.

Nyitókép: Veszprém, fotó: Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: