Magyar siker a világ egyik legrangosabb fotópályázatán

A Pictures of The Year pályázat Local News Picture Story kategóriájában Hajdú D. András fotósorozata második helyezést ért el.

A fotós a Kongói Demokratikus Köztársaságba utazott Dr. Hardi Richárd szemorvos-szerzetessel, aki évtizedek óta segít azoknak a betegeknek, akik több száz kilométerre laknak a legközelebbi szemészeti centrumtól. Egy speciális mentőautóval Mbuji-Mayiból indultak és bejárták a legeldugottabb környékeket is. Az orvos és csapata 10 nap alatt összesen 3500 embert vizsgált meg, Hajdu D. András pedig lencsevégre kapta a szakembert munka közben. A Pictures of The Year pályázat Local News Picture Story kategóriájában a megható fotósorozat második helyezést ért el. Nem ez az első alkalom, hogy Hajdú D. András előkelő helyen szerepelt egy rangos fotópályázaton: korábban, 2015-ben neki ítélték a International Feature Picture Story kategória első helyét.

Hajdú D. András jelenleg szabadúszó fotósként dolgozik, és a Budapesti Metropolitan Egyetem fotóriporteri tagozatán óraadó. „Főképp a dokumentarista fotográfia érdekel, elsősorban a magyar és a kelet-európai valóság megörökítése. Sorozataim fókuszában törékeny élethelyzetek állnak. Munkáimban minél intimebb, bensőségesebb viszony kialakítására törekszem az alanyaimmal, hogy mély és emberközpontú sorozatok születhessenek” – írta magáról bemutatkozásában.

Idén Hajdú D. András mellett egy másik magyar is bekerült a Pictures of The Year jelöltjei közé: Radisics Milán az Environmental Vision kategóriában volt esélyes Human Nature – Our Fingerprints on the Earth című munkájával. Radisics lett a tavalyi Magyar Sajtófotó Pályázat nagydíjasa. Rendszeresen bekerülnek a képei a National Geographicba is. Ezen kívül reklámfotózásokat is vállal, készített már képeket a Toyotának, a Lexusnak, és a K&H Banknak is.

Nyitókép: poy.org

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: