5 varázslatos kirándulóhely Magyarországon, ahova télen is érdemes ellátogatni

Itt az ideje, hogy a leghidegebb hónapokban is elővedd a túrabakancsodat, hiszen számos olyan úti cél található hazánkban, amiért megéri kimozdulni a repkedő mínuszok ellenére is - sőt, ezek a tájak talán ilyenkor a legszebbek!

Hortobágy: a Kilenclyukú híd és a szürkemarha otthona

Tudtad, hogy a Hortobágyon található Magyarország első nemzeti parkja, ami nemcsak a Hungarikumok listájára került fel, hanem az UNESCO kulturális és természeti világörökségei közé is? Sőt, a CNN szerint 2019-ben Európa TOP 20 legszebb úti célja között is helyet kapott. A Debrecentől alig 40 kilométerre fekvő Hortobágyon található nemzeti park az ország legnagyobb összefüggő védett területe, 82 ezer hektáron terül el. De nem ez az egyetlen, amiben rekordernek számít. A Hortobágy ugyanis több mint 300 madárfajnak ad otthont és egy különleges Madárparkot is nyitottak itt.

Ezen a helyen amellett, hogy a sérült, beteg állatok orvosi ellátását, ápolását és rehabilitációját biztosítják, a látogatókat is örömmel fogadják, akik többek között a madarakat fenyegető veszélyekről tájékozódhatnak. A hortobágyi táj nemcsak nyáron, hanem télen, a hóesésben is lélegzetelállítóan szép, a háborítatlan pusztán számos őshonossal állattal találkozhatsz. A terület puszta jellege miatt kiemelkedően alacsony ezen a vidéken a fényszennyezettség, ezért nemcsak a madarak, hanem a csillagok miatt is érdemes az eget kémlelned.

Dobogókő: Magyarország legszebb panorámája tárul eléd

Magyarország egyik legkedveltebb és leglátogatottabb kirándulóhelye nem véletlenül kapta ezt a két jelzőt. A kilátóhelyeiről olyan lenyűgöző panoráma tárul elénk, amit (legalább) egyszer az életben kötelező látni. Ha télen keresed fel a Pilisszentkereszt közelében található magaslatot, garantáltan olyan képeket készíthetsz majd, amiket képeslapként is elküldhetsz a szeretteidnek. A fotózás szerelmesei mellett a túrázók számára is közkedvelt a hely, hiszen a Mária út vagy az Országos Kéktúra útvonala is keresztülhalad rajta.

De innen indul a rövid, de látványos Thirring-körút és Dobogókőről meg lehet közelíteni a Rám-szakadékot is – ami azonban már gyakorlottabb természetjáróknak való kaland. A tengerszint feletti 700 méteres magasságából a Dunakanyar, de a Magas-Tátra csúcsait is kiszúrhatod. Itt található Magyarország első sípályája is, a Dobogókői Sícentrum, ahol két pálya közül választhatsz: az egyik inkább a tanulók számára ideális, a második, meredekebb és hosszabb szakasz a tapasztaltabb síelőknek alkalmas.

Badacsony: ahol a Balaton és finom borok várnak


Dobogókőhöz hasonlóan a Tapolcai-medence legmagasabb tanúhegyén is számos túraútvonal halad keresztül, például az Országos Kéktúra Balaton-felvidéki szakasza. Ráadásul a Kőkapu, a Hertelendy lépcső és a Bujdosók lépcsője turistaútvonalakon keresztül gyalogosan is elérheted a 437 méter magasan elhelyezkedő Kisfaludy-kilátót, ami egyben a Badacsony-hegy legmagasabb pontja.

A 18 méter magas toronynál valódi körpanoráma vár, ha szerencséd van az időjárással, akár Tihanyt vagy Fonyódot is kiszúrhatod a távolban. Badacsony környéke azonban nemcsak a kirándulási lehetőségek miatt népszerű turisztikai célpont, hanem a borvidéke is csábító: a legjellemzőbb szőlőfajtái közé az Olaszrizling és a Szürkebarát tartozik.

Őrség: a Pityeszeri skanzen és az eurázsiai vadlovak látványa feledhetetlen kaland

Szalafő nemcsak az Őrség legautentikusabb települése, hanem innen indul a Körtike tanösvény is, ahol akár őzekkel, szarvasokkal vagy vaddisznókkal is találkozhatsz – és hallgathatod a süvöltők énekét is, miközben a téli tájon sétálsz. Külön érdekesség, hogy Szalafő őserdejében egyetlen fát sem vágtak ki és ültettek el 1950 óta, mert a kutatók szeretnék megfigyelni, hogy milyen változások történhetnek természetes úton a növényvilágban.

De ellátogathatsz a közelben található Kercaszomorra is, ami éppen a mai magyar–szlovén határon helyezkedik el és 2008 óta a Legbátrabb község – Communitas Fortissima címet viseli. Emlékművet is állítottak azoknak a szomoróci és kercai lakosoknak, akik Rankay József hadnagy vezetésével elzavarták a szerb megszállókat a trianoni békeszerződés után.

Szigetköz: romantikus és semmihez sem hasonlítható úti cél

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Huszár Máté (@matenaturephotos) által megosztott bejegyzés


Magyarország legnagyobb szigete a gyalogos és a kerékpáros turisták számára is tökéletes kirándulóhely lehet. A falvai annyira közel helyezkednek el egymáshoz, hogy rövid idő alatt könnyedén bejárhatsz többet is közülük. A Szigetköz növény- és állatvilága olyannyira egyedülálló, hogy számos ritka fajt is megfigyelhetsz, amivel sehol máshol nem találkozhatsz Magyarországon.

A legkiemelkedőbbnek talán a vízi élővilága számít, a hazánkban élő halfajták közel 80 százaléka megtalálható itt. A Dunaszegi Morotva-tavi tanösvény ideális választás télre, ugyanis egy igazán könnyed sétával bejárható, közben mégis gyönyörűen tükrözi a hely természeti csodáit anélkül, hogy teljesen átfagynál a hidegben.

Nyitókép: Csaba Tökölyi/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: