Mai cuki: már Debrecenben is megtekinthetőek Honduras nemzeti madarai

A sárgaszárnyú ara vörös-sárga-kék tollazatával és 120 centiméteres szárnyfesztávolságával az egyik legimpozánsabb megjelenésű papagájfaj.

Két sárgaszárnyú arával gazdagodott a debreceni állatkert, a papagájok a csehországi Ostrava állatkertjéből érkeztek a Nagyerdőbe.

Már a nagyközönség számára is megtekinthetőek

A fiatal hímek a papagáj röpdesoron figyelhetőek meg, amely immár 4 arafaj 14 egyedének ad otthont. Nagy Gergely Sándor, a Zoo Debrecen igazgatója elmondta, hogy reményeik szerint az arák tenyésztése terén rendszeres sikereket elérő park a későbbiekben tojót is fogadhat, és a majdani szaporulattal a faj megőrzéséhez is hozzájárulhat.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Zoo Debrecen (@zoodebrecen) által megosztott bejegyzés

A Közép- és Dél-Amerika síkvidéki esőerdőiben és szavannáin őshonos sárgaszárnyú ara (más néven arakanga) vörös-sárga-kék tollazatával és 120 centiméteres szárnyfesztávolságával az egyik legimpozánsabb megjelenésű papagájfaj. Immár Debrecenben is megtekinthető déli alfaja (Ara macao macao), amely részben zöld szárnyfedőtollai alapján különböztethető meg ritkább északi rokonától.

A madarak életmódja

Az arákra jellemzően monogám párokat alkot, amelyek gyakran tömörülnek nagy csapatokba. Magvakból, gyümölcsökből, bogyókból és nektárból álló táplálékát nappal keresi, míg éjszaka csapatosan pihen. A párok fészküket pálmafák üregeibe rakják; a tojások kiköltése főként a tojó feladata, a fiókák 3-4 hónapon át tartó gondozásában azonban mindkét szülő részt vesz.

A természetben a kihalás fenyegeti

Nagy Gergely Sándor hozzátette: élőhelyének pusztulása és az orvvadászat miatt a faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján. A mai Honduras területén élő őslakosok nagy értéket tulajdonítottak neki, ennek nyomán a sárgaszárnyú ara az ország nemzeti madara. „A magyarországi állatkertekben viszonylag ritkának számít, Debrecen mellett csak két intézményben találkozhat vele a nagyközönség” – jelezte Nagy Gergely Sándor.

Forrás: MTI
Nyitókép: Zoo Debrecen Facebook

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: