Május 12-én indul a magyar irodalom Netflixe, a Nuuvella

A platform vezetőjével, Alcser Norberttel beszélgettünk

Az oldal a streaming-szolgáltatók elvén működik majd, ám ezúttal értelemszerűen nem dalokat, filmeket vagy sorozatokat kölcsönözhetünk ki, hanem novellákat és könyveket. Az olvasás után pedig támogathatjuk a kedvenc szerzőink munkásságát.

2020 novemberében új, online otthont kaptak a magyar filmek, hiszen debütált a magyar Netflixként emlegetett FILMIO. Idén tavasszal pedig újabb hiánypótló felülettel gazdagodik a hazai kínálat: a Nuuvella egyfajta irodalmi streaming-szolgáltatóként új lehetőséget biztosít a magyar szerzőknek a megjelenésre. Alcser Norbert, a platform vezetője elárulta nekünk, azért szerettek volna létrehozni egy ilyen oldalt, mert a szerzők csak egészen rövid ideig számíthatnak bevételre a műveik kiadása után. „De semmilyen üzleti modell nem épült ki a könyviparban a kezdeti időszak utáni támogatottságra. A filmek és a sorozatok esetében például a Netflix, a zeneiparban pedig a Spotify tudja optimalizálni a megjelenések közötti bevételeket” – mondta.

Az írók számára eddig nem létezett olyan felület, ahol olvasói támogatásban részesülhetnének a munkásságuk után. A Nuuvella előfizetői a befizetett havi díjuk jelentős százalékát szétoszthatják az oldalon szereplő szerzők között. A platform legkisebb csomagja havi 1490 forintba kerül, ám ebből az összegből mindössze 90 forint a tényleges előfizetési díj. A fennmaradó részt szabadon odaítélhetik az általuk választott íróknak. Ebben az árkategóriában naponta 3 mű olvasására jogosultak. De lesznek magasabb értékű csomagok is, ha például a mecénás opciót kéred, akkor bármekkora összeggel támogathatod az általad preferált alkotókat. De arra is van mód, hogy egy havi fix értékkel segítsd a kedvenceidet.

Az irodalmat is lehet streamelni!

A május 12-én elinduló Nuuvella valóban hasonlítani fog a Spotify lejátszási listánkra: egy mű olvasása után az algoritmus a felhasználó érdeklődésének megfelelően feldob egy ahhoz hasonló írást következőnek. Sőt, a Netflix rendszerét is figyelembe vették az oldal fejlesztésekor: a Nuuvella is megjegyzi majd, melyik oldalnál hagyta abba az olvasó az aktuálisan megnyitott történetet. „Az a célunk, hogy kialakítsunk egy olyan bázist, akik hajlandóak előfizetni azért, hogy korlátlanul hozzáférhessenek a kedvenc szerzőik műveihez.”

Nyomtatott művek vs. online könyvtár

A Nuuvella virtuális könyvtárában nemcsak első novellás alkotók, hanem már befutott írók (mint például a Déry- és Füst Milán-díjas költő, drámaíró, Peer Krisztián) munkáit is megtalálhatod majd. (Eddig közel 600 művet töltöttek fel.) Ráadásul az előfizetés előtt egy 3-4 napos próbaidőszakra is kapsz lehetőséget, hogy kitapasztald, megnézd, pontosan hogyan is működik ez a platform. A főoldal tartalma egyébként naponta változik, mindig más novellákat húznak ki ide a szerkesztők. Az alkotásokat olvasás után értékelni is lehet majd. Norbert azt is hangsúlyozta, hogy minden egyes írást leellenőriznek, csak jóváhagyás után élesedhetnek. A szerzők kapnak egy saját profilt is, amit ők maguk építhetnek fel. „Azt szeretnénk elérni, hogy amit eddig ingyenesen osztottak meg a közösségi oldalaikon a követőikkel, az most támogatható tartalommá váljon” – hangsúlyozta a Nuuvella vezetője.

Norbert azt mondja, nem fél attól, hogy ez a felület kiváltaná a nyomtatott könyvek szerepét. „Lehet, hogy magával hozza majd a kiadók éves címszámainak csökkenését, de úgy gondolom, ez nem feltétlenül baj. Az elmúlt időszakban ez a szám már 12-13.000 között mozgott. Ez azért elég sok, ahhoz képest, hogy a 90-es évek elején még csak évi 8-9.000 címről beszélhettünk, a példányszám pedig sokkal magasabb volt. Ebben lehet, hogy lesz egy kis módosulás, a platform sikere esetén.”

Nyitókép: A Nuuvella hivatalos Facebook oldala

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: