Mama Bali: a gyógyító édesanya karjaiban

Bali semelyik másik országhoz nem hasonlítható. Itt a káosz valami magasztos rendezőelvet teremt, a természetet harapni lehet és a bőröd alá beivódik a mindent átitató ősbizalom.

Bali híres gazdag kulturális örökségéről és a balinéz hindu vallásról, amely teljesen átitatja az országot. A hittel való erős kapcsolódás mindenütt jelen van az életben az építészetben is egyaránt. A látnivalók és aktivitások tárháza pedig végtelen. Nem véletlenül érkeznek ide elképesztő mennyiségben az önmagukat keresők, a gyógyulni vágyók és azok, akik megunták a mókuskereket. Itt igazán elszakadhatsz mindentől, amit eddig fontosnak találtál, és megtapasztalhatod az élet szertelen gyönyörűségét. Nekem nemrégiben volt szerencsém meglátogatni ezt a csodás helyet.

All in

Ha nem vagy ijedős, barangolhatsz a lábadhoz hajló, gigantikus méretű levelek és indák között az őserdőben, miközben majmok, mókusok és a legkülönfélébb madarak suhannak el a fejed fölött. Ez már önmagában is életre szóló élmény, de aki valaha sétált már a rizsföldek messze ringó kalászai között, azt hiszem, soha nem felejti. Nekem a több száz méter magasban lévő termést simogatva a Gladiátor hazatérésének híres jelenete ugrott be, az Elysium zenéjével. Az, hogy szinte harapni lehet ezeken a helyeken a természet erejét, hogy amerre nézel, csak a zöld szemet gyönyörködtető árnyalatait látod, már átértékelteti a nyugatról érkezett emberben a fontossági sorrendet. Balin a természet tisztelete – annak ellenére, hogy azért a szemeteléssel még hadilábon állnak – valami profán módon van jelen. A majmok az utcákon és a templomokban is sétálnak, és ha nem figyelsz oda, simán lerabolják rólad a napszemüveget. Ubudban, az egyik perui étteremben konkrétan az asztalunkra ült egy szemtelen szénhidráttolvaj és ellopta a kenyeret az asztalról.

Fotó: Nyiri Bernadett

Kultúrsokk

Mivel a templomok száma végtelen, a kulturális programokból és látnivalókból sincs hiány, szinte minden utazót ér némi spirituális behatás. Még a legszőrösebb szívű anti-hívők is azt mondják, hogy ellenállhatatlan vonzereje van a felajánlásoknak, amiket különböző isteneknek minden áldott nap kihelyeznek az utcákon. Ezek a kis kosárkák zömében pár szem rizsből, gyümölcsből és különböző színes gyönyörű virágokból állnak. Amerre csak nézel, találsz egy fenségesen karban tartott oltárt, templomot, kegyhelyet, úgyhogy lehetetlen elkerülni, hogy be ne térj egybe. De nemcsak ezek a kis oázisok adják az átlényegülést. A füstölő illatával keveredő motorfüst, az indokolatlan dudaszó mindenhol, az utcák meghökkentő rendezetlensége és a leszakadt csatornafedelek mind arra késztetnek, hogy a jelenben legyél. Itt aztán nem lehet elkalandozni, nem odafigyelni arra, amit éppen csinálsz, mert pillanatok alatt kitöröd a bokád. Balin az élet szertelenségét a természet szentséges káosza zárja egységes keretbe, és nem kell a keleti vallások rajongójának lenned ahhoz, hogy valami rád ne ragadjon mindebből.

Fotók: Nyíri Bernadett

Vonzó vizek és tengerpartok

Van, akik számára az őserdő gazdag faunája, a vulkánok ötvözte oázisok, van, akiknek a város lüktető káosza és van, akiknek a türkizkék vizű, gyönyörű strandok vonzóak. Én kifejezetten vízimádó vagyok, így a vízesések és a tengerpartok sem maradhattak ki a látogatásból. Az Ízek, imák, szerelmek című film csodálatos helyszínein barangolva naplementézni, majd feltekinteni a teljesen szokatlan csillagképekre, miközben a kószáló kóborkutyák szimatolták a partot, azt hiszem, örökre beleíródott a tudatomba. Tengerpartokból, attól függően, hogy a sziget melyik részét választod úti célul, nincs hiány. Találsz bulizásra alkalmasat, elvonulósat, luxus felszereltségűt és szörfözésre alkalmasat is.

Fotó: Nyíri Bernadett

Vizi Templom

Amit viszont senkinek sem szabad kihagyni, az a vízesések és a különböző megtisztító ceremóniák. Az édes és kristálytiszta vizű tavacskákban és a lezúduló zuhatagokban megmártózni eltér minden megszokottól. A vizekben található ásványi anyagok, az erős energiák olyan mértékben töltik fel a szervezetedet, hogy az újjászületés enyhe kifejezés rá. Ha négy méterrel a föld felett szeretnél lebegni, akkor erősen ajánlott egy merülés valamelyik vízesésben.

Fotó: Nyiri Bernadett

Wooohoooo!

Egy újságíró, Balin is újságíró. Mivel Bali bizonyos részei a jógik fellegvára, a tudatos étkezésre vannak berendezkedve. Én reggelente egy csodás gomba(!) latté társaságában készítettem a woohoo.hu anyagait. De ha Balin jársz, érdemes kipróbálni a helyi finomságokat, a Nasi Gorenget, a különböző Tempéket és persze a Satay-okat, ha husira vágysz.

Fotó: Nyíri Bernadett

 

Nyitókép: Ted Levine/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

    Legnépszerűbb cikkek: