Mancsok a gyógyításban: ezért szuper hatékonyak az állatasszisztált terápiák

Az állatok terápiás céllal való alkalmazása nemrég vált népszerűvé, de hamar kiderült: négylábú barátaink a gyógyításban is kiemelkedőek.

Az emberek hajlamosak mindent túlbonyolítani, túlmagyarázni és a nehéz helyzeteket még nehezebbé tenni. Ezzel szemben az állatok csupán a létezésükkel képesek gyógyítani. Mindenki átélt már olyan helyzetet, amikor a hátunk közepére kívántuk éppen az embereket, de a kiskutyánk igéző szemei azonnal megmelengették a szívünket. Instant boldogság még a legelkeseredettebb pillanatokban is. Az állatok olyan kiaknázatlan lehetőséget rejtenek a terápiás munkában, amire szüksége van a modern orvoslásnak.  Már csak azzal, hogy egy légtérben vagyunk velük, megsimogathatjuk őket, oldódik a feszültségünk. Képzeljük hát el, hogy ez mekkora áttörést hoz a lelki problémák megoldásában, ha kiképzett állatokról van szó. Szerencsére ma már egyre többen felismerték az állatasszisztált terápiák hatékonyságát, hiszen négylábú társaink számos dologban sokkal jobbak, mint mi emberek.

Az első csaucsau

Egy véletlennek köszönhetően kerültek a kutyák a pszichológiai rendelőbe. A híres pszichoanalitikus, Sigmund Freud csaucsau kutyája többször bent maradt a terápiás üléseken. Freud egy idő után azt vette észre, hogy a kutyája reagál a kliensek lelki állapotára és fordítva is: a kliensek is oldottabbak lettek az állat jelenlétében. Egy idő után tudatosan elkezdte figyelni az állat jelzéseit, melyekből pontosan lehetett következtetni az emberek aktuális állapotára. Az állatasszisztált terápia úttörője azonban Boris M. Levinson volt, aki Freudhoz hasonlóan saját kutyáját vonta be a terápia folyamatába.

Freud a kutyájával
Sigmund Freud és kutyája, Yofi. Fotó: Sigmund Freud- The uncomplicated company of dogs  – Your Dog

Állatasszisztált terápia

A terápiás állatok többlépcsős kiképzésben vesznek részt, mire eljutnak a segítő szakmáig. A leggyakrabban a kutyás és lovas terápiákkal találkozhatunk, azonban ezeken kívül is szinte bármilyen állatból válhat terápiás társ: macska, madár, hüllő stb. Az állatok segítenek a kapcsolatteremtésben, az érzelmek szabályozásában, segítenek a fiziológiai tünetek enyhítésében és az általános jóllétre is kihatnak. A terápia gyerekek és felnőttek esetén is rendkívül hatékony. Gyerekeknél a legkülönfélébb kórképek: adhd, autizmus, idegrendszeri sérülések és viselkedészavarok esetén nyújt támogatást. Felnőtteknél a depresszió, szorongás vagy gyász enyhítésére is alkalmas. Sőt, friss kutatások szerint a kómában levő betegek légzéstámogatásához és felépüléséhez is hozzájárulhatnak az állatok.

Hogyan segítenek az állatok?

Fizikai hatások

  • Az állatok simogatásának hatására csökken a vérnyomás, a feszültség és a stressz mértéke.
  • Az állatok jelenlétében normalizálódik a légzés.
  • Csökken a fájdalomérzet.
  • Javítják a memóriát.

Lelki hatások

  • Feltétel nélküli szeretetet és elfogadást nyújtanak, elmondható nekik bármi.
  • Az állatok képesek az érzelmek felismerésére és ennek megfelelő viselkedésre. Képesek együttérezni és vigasztalást nyújtani.
  • Csökkentik a depressziót, a szorongást és a magányosság érzetét.
  • Könnyebb velük kapcsolatba lépni, mint az embereknek megnyílni.
  • Fejlesztik az empátiát.

Hogyan válasszunk terápiás állatot?

A megfelelő állatasszisztált terápia kiválasztásakor fontos figyelembe venni, hogy a különböző állatoknak különböző szerepe és hatása van az emberre. A lovak remek hatással vannak az iskolai teljesítményre, a memória, tanulás és viselkedésszabályozás területén. Illetve a helyes testtartás, testtudatosságban is. A macskák az érzelmek terén tesznek jó szolgálatot, autista gyerekeknél van, hogy jobban is működnek, mint a kutyák. A kutyák pedig a legkülönfélébb lelki gondokra is szenzitíven reagálnak, továbbá a mozgássérült embereknél remek motivációt nyújtanak. Éppen ezért fontos, hogy körültekintően, szakember bevonásával válasszunk, hogy a legoptimálisabb ember-állat kapcsolat alakulhasson ki.

Nyitókép: Maryna Terletska/ Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: