Már egy óra séta az erdőben jelentősen csökkentheti a stressz-szintet – a szakértők elmondják, miért

A tudósok már egy ideje tudják, hogy egy séta a szabadban csodákat tehet a mentális egészségeddel. Azt azonban nem tudták, hogy pontosan miért – egészen mostanáig.

Évmilliókon át a kiterjedt szavannák és az erdős folyóvölgyek adtak otthont az őseinknek, ehhez képest a mai modern ember számára a városok egy radikálisan újfajta élőhelyet jelentenek, amely számos előnye ellenére, gyakran megterheli a mentális egészségünket. Kutatások azt is bizonyítják, hogy a városi környezet összefüggésbe hozható a szorongás, a depresszió és más mentális problémák, köztük a skizofrénia fokozott kockázatával is, míg a természet közelében élés nagymértékben jótékony hatással van a mentális egészségre és az agyra.

depresszió fiatal nő
Fotó: Radu Bighian/EyeEm/Getty Images

Költözz vidékre, és felejtsd el a stresszt

Egy új tanulmány kimutatta, hogy a stressz feldolgozásában résztvevő központi agyi régió, az amigdala kevésbé aktiválódik stressz során azoknál, akik vidéken élnek. Ám eddig nem sikerült pontosan meghatározni, hogy a természet milyen módon befolyásolja a különböző agyi folyamatokat.

Az összefüggés jobb megértése érdekében a tanulmány kutatói 63 önkéntest kértek meg arra, hogy a természetben (messze a város zajától), vagy városi környezetben tegyenek sétát. A séták előtt és után MRI-vizsgálatokkal naplózták az agyi aktivitást, és az amigdala aktivitásán keresztül a stressz-szintet is mérték. A természetjárás után a vizsgálatok során az önkéntesek, alacsonyabb amigdala-aktivitást mutattak, ami arra utal, hogy a séta csökkentette a stressz-szintjüket, és ellensúlyozni tudta a városhoz kapcsolódó negatív hatásokat.

Az eredmények alátámasztják a természet és az agy egészsége között korábban feltételezett pozitív kapcsolatotokat, de ez az első tanulmány, amely bizonyítja az okozati összefüggést.

A kutatás világosan ráerősít arra a tényre, hogy érdemes minél több időt a természetben tölteni. Már csak azért is, hogy kezeljük a napi szinten ránk zúduló stresszt. Már egy rövid természetes környezetben eltöltött idő is segít, hogy magunk mögött hagyjuk a város pörgését. Szóval, lehet, hogy itt az ideje leporolni a régi túracipőt, és kimenni a szabadba! Sőt, még jobb ötlet vidékre költözni, ahol nap mint nap élvezhetjük a természet nyugtató hatásait.

Séta
Fotó: Katie Doane/Pexels

Forrás: Science Alert
Nyitókép: Julia Davila-Lampe/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: