Már nem a bikinialak a célom, sokkal fontosabb az egészségem

Ez a tavasz más lesz: soha többé önsanyargató diéta!

Úgy gondolom, nem én vagyok (voltam) az egyetlen, akinek a tavaszról nem a virágzó természet, hanem a súlycsökkentés, a diéta jut az eszébe. Rájöttem arra, hogy az örökös karcsúság-hajszolásommal sokkal többet ártok az egészségemnek hosszú távon.

Korábban minden év februárjában elhatároztam, hogy májusra formába hozom magam. De a kánikula beköszönte, és a vágyott bikinialak elérése után már be-becsúszott néha egy hamburger, fagyi vagy lángos, ősszel pedig már egyáltalán nem érdekelt, hogy nézek ki a fürdőruhámban: mit számít, a szezonnak vége, senki sem látja fedetlenül a testemet” – legyintettem.

Egy idő után aztán rájöttem, hogy a hidegebb évszakok alatt felszaladt kilókat évről évre egyre nehezebb letornáznom. Így döntöttem: véget vetek az önsanyargatásnak, a szigorú diéták helyett azon leszek, hogy egész évben megőrizzem az egészségemet.

A  „bikini body”-mítosz

A bikinialak-mítosz valószínűleg az egészséges életmód mozgalomból indult ki. Az egész arról szól, hogy diétázz és eddz, hogy a strandon jól mutass a fürdőruhádban. Ám, ha csak a nyári hónapokra koncentrálva formálod a tested, és nem az egészséged, hanem a tökéletes alak elérése áll a fókuszban, az nem a legjobb hozzáállás.

Motivációnak persze nem rossz az, hogy nyáron szeretnél a legcsinosabb formádban végigvonulni a tengerparton, és bátran viselni a legújabb fürdőruhádat. Viszont, ha a lelkesedésed az ősz beköszöntével alábbhagy, az egész felesleges volt.

Egész évben figyelj a formádra!

Ingadozó súly

Az egészségedre nincs jó hatással a bikinialak-életmód. Ha minden évben tavasszal vágsz bele az alakformálásba és a diétázásba, majd mindezt már a nyári lángosozásokkal megtöröd, szeptemberben pedig végleg elengeded magad, akkor kialakulhat a jojó-effektus. Ennek pedig számos egészségkárosító hatása van.

Mi az a jojó effektus?
Ha bizonyos hónapokban diétázol, edzel, fogyózol, majd gyorsan feladod, és visszaszaladnak rád a pluszkilók, amelyektől a következő évben ismét görcsösen próbálsz megszabadulni, akkor te is belekerültél az ördögi körbe. A folyamatos fogyás-hízás egyáltalán nem tesz jót az egészségednek.

A jojó-effektus negatív következményei:

Legnagyobb hátránya pedig, hogy a ledolgozott kilók hamarabb visszaszöknek, mint amennyi idő alatt sikerült megszabadulnod tőlük.

Az egészséges étrend része a megfelelő táplálkozás és a rendszeres testmozgás

A megoldás: a következetesség

Csak úgy profitálhatsz a bikinialak-elméletből, ha minden napot úgy kezelsz, mintha épp strandolni indulnál. Ne szigorú diétákban és időszakos testmozgásban gondolkodj, hanem egy teljes életmódváltásban, amely mellett képes vagy hosszú távon is elköteleződni. Hogy elkerüld a fent említett súlyingadozást, lassan és fokozatosan szabadulj meg a feleslegtől, valamint mozogj rendszeresen!

Ne csak arra törekedj, hogy nyáron szuper formában legyél, amikor bárki megszemlélhet bikiniben, akkor is élj egészségesen, amikor a télikabát eltakarja az alakod. Változtasd meg a hozzáállásod, hogy támogasd az egészséged!

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: