Marie Antoinette-től a nagyi lila hajig, avagy a frizuraváltás lelki okai

Elég besétálnunk a kedvenc hajszalonunkba, hogy pár óra múlva új emberként távozzunk. De valóban másvalakivé válunk a fodrász keze alatt, vagy az egészet a lelkünk nyugtatására találtuk ki?

Egyenesítjük, göndörítjük, lófarokban hordjuk, megnövesztjük, levágatjuk, sőt befestetjük, ha úgy tartja a kedvünk. Nőként a hajkoronánk központi szerepet tölt be az életünkben, mivel általa jobban kifejezhetjük az egyéniségünket. Sőt, egy-egy frizuraváltás mögött komoly lelki munkálatok is lezajlanak. Gondolj csak bele, hány nő változtatja meg a tincsei színét egy szakítás után vagy vágat másik fazont, amikor új életszakaszba lép? Ha jobban a hajkupac mélyére ásunk, rájövünk, hogy a frizuránk nemcsak esztétikailag ad hozzá a megjelenésünkhöz, általa jobban megismerhetjük önmagunkat.

Egy helyes csónakot szeretnék némi szőke melírrel

Fotó: lit_review/Instagram

A frizura az indentitásunk részévé vált, és hatással van a személyes és a társadalmi életünkre. A haj szinte az első dolog, amit a környezetünk észrevesz. Egy ápolt hajkorona jó benyomást kelt, és azt sugallja, hogy adunk magunkra.

A hajviseletnek már az ókori történelemben is számtalan jelentése volt. A görög és római korban a különböző parókák a társadalmi státusz és a gazdagság szimbólumai voltak, vagy gondoljunk Marie Antoinette-re, akinek virágok és tollak is ékesítették a nem mindennapi frizuráit. A francia királynénak saját hajszobrásza volt, aki drótból készített vázakra varázsolt merészebbnél merészebb hajkölteményeket. Egyszer egy egész hajó díszítette a királyné fejét a La Belle Poule fregatt, a francia hadihajó győzelme előtt tisztelegve. A társadalmi rang mellett, a hajnak a vonzalom kialakulásában is nagy szerepe van, mivel a dús fürtökkel rendelkező nőkhöz az emberek többsége az érzékiséget kapcsolja. Ugyanis a szőrzet megjelenése serdülőkorban – akár női vagy férfi testen – a termékenység egyik jele. Ezért nem meglepő, hogy a hajtömeg elvesztéséhez, ritkulásához az öregedést társítjuk, mivel az idősebb korba lépve a szervezet egyre kevesebb szőrtüszőt termel. Tehát a frizuránk jobban meghatározza személyiségünket, és mások véleményét rólunk, mint azt elsőre gondolnánk.

Az egyik szőke hajú barátnőm gyakran szembesül szőke nős viccekkel, néha még rá is tesz egy lapáttal az alaptalan sztereotípiára. Az egyik alkalommal parkolni próbált, de nehezen fért el a kocsival. Szőke vagyok, nem tudok parkolni. véleményezte a helyzetet, miközben ügyes sofőr.

A fodrászok az új pszichológusok?

Nemrég megszabadultam húsz centi hajtól, ami kész lelki felüdülés volt számomra. A fodrászatban elgondolkoztam azon, vajon miért vagyok ettől felszabadultabb? A válasz a hely miliőjében, és a kedvenc hajmesterünk személyében keresendő. Amikor elhatározzuk, hogy megváltoztatjuk frizuránkat, nem csak egy szimpla döntést hozunk. A legtöbben jelentést társítunk az elhatározásnak, miszerint végre a mi kezünkben van az irányítás. A szerelmünk elhagyott, a munkahelyi sikerek elkerülnek, de legalább a külsőnkről mi magunk dönthetünk. Az irányítás és kontroll érzése önbizalommal tölt fel minket, úgy érezhetjük más emberek lettünk, akik képesek a kezükben tartani a gyeplőt. Coco Chanel erre azt mondta: A nő, aki levágatja a haját, az életét készül megváltoztatni.” Ilyenkor óhatatlanul eszembe jutnak a lila hajú idős nénik, akik sokszor vagányabb frizurát  választanak, mint a fiatalabbak. Az élénk hajkorona mögött talán a társadalmi norma elleni lázadás állhat, hogy az őszülés nem egyenlő a szépség elmúlásával. Ezt a vonalat lovagolta meg a granny hair őrület, manapság fiatal lányok festettik hamvas szürkére a hajukat fittyet hányva arra a bizonyos normára.

A fodrász, aki nem csak a hajadat ápolja

Ugye, már te is legalább egyszer kiöntötted a szíved egy hajszalonban? Ezzel nem vagy egyedül, hiszen az emberek többsége hajlamos jobban megnyílni a fodrászának, mint a pszichológusának. Ennek az lehet az oka, hogy a terápia során a szakemberrel szemtől szembe ültök egymással, és egyenesen a másik szemébe néztek. Ám a fodrászatban háttal vagy a szakembernek, így a tükörbe nézve kommunikáltok egymással. A tükör kulcsfontosságú szerepet tölt be, mert a távolság illúzióját kelti, ami még komfortosabbá teszi számodra az őszinte kibontakozást. Ha a fodrász nem közvetlenül a szemedbe néz, kevésbé érzed magad kényelmetlenül a fürkésző tekintetétől. Ráadásul az emberek szeretik valakivel megosztani az érzéseinket, de nem mindig akarnak mélyen elmerülni a témában. Egy szalonban nem szembesítenek önmagaddal, de egy terápia folyamán elkerülhetetlen a viselkedésed pontos elemzése. Azt mondanom sem kell, hogy komolyabb gondokkal mindenképpen forduljunk pszichológushoz, mert a fodrásznál tett látogatás – akármennyire lesz látványos a változás – nem jelent minden bajra gyógyírt.

Nyitókép: Drazen_/E+/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: