Marie Kondonál továbbra is minden rendben

Marie Kondo tavaly több millió követőjét sokkolta kijelentésével, miszerint lemondott a rendrakásról. A rendszerezés királynője most tiszta vizet öntött a pohárba és elárulta, hogy a helyzet ettől jóval árnyaltabb.

Amikor Marie Kondo 2023 januárjában elárulta a világnak, hogy három gyermek édesanyjaként „valahol lemondott” a rendrakásról, mondatai egyik percről a másikra váltak virálissá és nem kissé osztotta meg népes követőtáborát. A hivatásos rendszerező ugyanis könyvek sokaságát adta ki arról, hogyan tartsunk nagyobb rendet és miként rendszerezzük otthonunkat, Rakjunk rendet! és Tiszta öröm című Netflix-sorozatai pedig méginkább elültették bennünk a gondolatot, miszerint rend a lelke mindennek. Így nem is csoda, hogy voltak, akik kifejezetten felháborodtak a kijelentésen, de azért bőven akadtak olyanok is, akik megkönnyebbültek. Hiszen, ha még Marie Kondo se tud mindig rendet tartani, nálunk is bocsánatos bűn lehet, ha olykor-olykor nem csillog-villog az egész ház. 

Ami még Marie Kondonak is kihívást okozott

Kondo most a Vogue-nak adott interjújában fejtette ki, hogy pontosan mire is gondolt tavalyi, sokakat sokkoló mondataiban.

„Sok ember, akinek már volt családja, azt mondta nekem: amikor gyerekeid lesznek, minden megváltozik… sokkal nehezebb lesz. De ezt hallani és átélni egészen más volt számomra. Egy részem persze érezte, hogy milyen jelentős változás lesz az életemben, ha gyermekeim születnek, azt is tudtam, hogy változtatni kell majd az életstílusomon, de sok olyan fordulat várt rám, amire nem volt ráhatásom”

– kezdte a divatlapnak a már háromgyerekes édesanya, akinél az elmúlt években családja élvezte a prioritást és egészen új módszereket talált arra, hogy ne uralkodjon el a káosz otthonában és persze az életében. Tehát a dolgok mégsem annyira fekete-fehérek, mint azt tavalyi nyilatkozata sejtette.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Marie Kondo (@mariekondo) által megosztott bejegyzés

Minden változott, de a lényeg nem

Mint azt látjuk, Marie Kondo is átértékelte a dolgokat és szerinte erre éppen szüksége is volt, azonban saját bevallása szerint a rendrakás iránt érzett szenvedélye továbbra is lángol, csak már nem olyan radikálisak a nézetei. Mi ennek például kifejezetten örülünk, leginkább annak, hogy ezek szerint már nem akar minket arra ösztönözni, hogy a könyvespolcunk nagy részének is mondjuk búcsút. Kondo forradalmi rendrakási módszere, a KonMari is megújult. Ügyfeleinek már nem azt tanácsolja, hogy egyszerre ürítsék ki a szekrényeiket és úgy kezdjenek szelektálni, hanem azt, hogy minden nap, héten vagy akár havonta más ruházati „alkategóriára” összpontosítsanak. Kondo felismerte hogy ez egy sokkal emberközelibb módja annak, hogy az eltérő életmódot folytató követői mind megtapasztalhassák a KonMari varázsát.

Egy új terület meghódítása

Marie Kondo idővel azt is belátta, hogy nemcsak a fizikai rendetlenség, hanem a zavaró digitális tényezők is nagyban csökkentik az esélyét a boldogságunknak és a pillanat megélésének. Ezért most úgy döntött, felveszi a harcot a digitális zajjal. Kondo ezért most a digitális jóléttel foglalkozó Stolp céggel működik együtt egy telefontok megalkotásán. Na jó, a KonMari® x Stolp® inkább egy doboz, mintsem telefontok. A letisztult dizájnnal megálmodott „szelence” abban hivatott minket megakadályozni, hogy tudatosan próbáljuk meg csökkenteni a közösségi médián való céltalan böngészéssel töltött perceket. A készülék Kondo szerint ebben pedig nagy segítségünkre lesz, hiszen mind a WiFi-vel, mind a 4G-vel megszakítja a kapcsolatot, így még az üzenetek hangja sem fog minket arra késztetni, hogy kezünkbe vegyük a mobilt. Tehát azok, akik nem tudják, hol lehet lenémítani a telefonjukat és nincs egy üres dobozuk, május 20-tól 85 dollárért cserében beújíthatják ezt a forradalmi találmányt.

Fotó: stolp.com

Fotó: Richard Bord/Getty Images
Forrás: Vogue

Ha tetszett a cikkünk, ezek is érdekelhetnek:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: