Marilyn Monroe különleges élete: a világ első Playboy címlaplánya, aki ráadásul imádott olvasni

Az 1950-es évek legnépszerűbb szexszimbóluma óriási könyvgyűjteményt tartott otthon, produkciós céget alapított, és lenyűgöző imázst épített fel magának. Az ikonikus színésznő június elsején lenne 96 éves.

Bocsánat, betűzné a nevem?

A születési anyakönyvi kivonatán a Norma Jeane Mortenson név szerepel, de Norma Jeane Bakerként keresztelték meg. A modellkarrierje Jean Normanként és Mona Monroe-ként indult, a filmvilágba pedig eredetileg Jean Adairként akart befutni. 1956. február 26-án változtatta meg hivatalosan a nevét Marilyn Monroe-ra, amit a 20th Century Fox stúdiónál dolgozó Ben Lyonnal közösen találtak ki. Azonban kezdetben annyira szokatlan volt neki, hogy amikor először akart autogramot osztani, meg kellett kérdeznie, hogyan írják. Híres színésznőként viszont már Zelda Zonk álnéven csekkolt be a szállodákba – és közismert volt arról is, hogy egyes szám harmadik személyben beszélt magáról.

Fotó: Alfred Eisenstaedt/Getty Images

Magánéleti traumák hálójában

Marilyn egészen kicsi volt, amikor édesanyját, Glady-t paranoid skizofréniával diagnosztizálták, és kórházba került. A kislánynak később 11 nevelőszülője is volt és az árvaházat is megjárta. Ha ez nem lett volna elég traumatikus, nyolcéves korában szexuálisan bántalmazták, emiatt leromlottak a jegyei és dadogott.

Marilyn Monroe az édesanyjával (Fotó: Photo by Silver Screen Collection/Hulton Archive/Getty Images)

Amikor Marilyn tizenhat éves lett, az aktuális gyámjainak költözése miatt vissza akarták küldeni az árvaházba, hogy ezt elkerülje, hozzáment Jim Dougherty-hez. Mindössze négy évig voltak házasok. Külön érdekesség, hogy (ex)férje második felesége később megtiltotta Jimnek, hogy megnézzen akár egyetlen Marilyn Monroe filmet is. Másodjára Joe DiMaggiónak mondta ki az igent, azonban 8 hónap után elváltak. Harmadjára Arthur Millerrel kötötte össze az életét, akitől többször is teherbe esett, de sajnos minden alkalommal elvetélt.

Marilyn Monroe Arthur Millerrel (Fotó: Ken Heyman/Getty Images)

Marilyn kedvencei

A hírek szerint rengeteg kutyusa volt élete során, utolsó négylábú társa egy máltai selyemkutya volt, akit Frank Sinatrától kapott: ő a Mafia Honey, röviden a Maf nevet kapta. Marilyn a könyveket is imádta, több mint 400 kötetet hagyott hátra maga után. Sőt, egy saját produkciós cége is volt: 1954-ben megalapította a Marilyn Monroe Productionst, amivel mindössze egyetlen filmet adott ki: az 1957-es „A herceg és a táncosnő” című romantikus vígjátékot.

Fotó: Michael Ochs Archives/Getty Images

Senki sem tökéletes!

Talán nem gondolnád, de a sikerei ellenére ő is sokszor küzdött lámpalázzal: egykori munkatársai szerint gyakran elfelejtette a belépő sorait, mert a kamera miatt ideges lett. Ráadásul notórius késő volt: számtalanszor órákig kellett rá várni, ha egyáltalán felbukkant.

A híresség, aki számos híres rajongóval büszkélkedhet

Fotó: Gabe Ginsberg/Getty Images

Hugh Hefner is rajongott érte, ami persze nem meglepő: Marilyn volt ugyanis a Playboy magazin első címlapsztárja 1953-ban. A híres novellaíró, Truman Capote pedig nagyon szerette volna, ha ő alakítja Holly Golightly-t az „Álom luxuskivitelben” című filmben, azonban Marilyn nemet mondott a felkérésére, így lett végül Audrey Hepburné a szerep. Elton John 1973-ban az ő tiszteletére adta ki a „Candle in the Wind” című kislemezét, amit később újra rögzített Diana walesi hercegné emlékére.

Így lehet olyan ragyogó arcbőröd, mint Marilynnek!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

MAKEUP MUSEUM (@makeupmuseumofficial) által megosztott bejegyzés,

A New York-i Makeup Museum „Pink Jungle: 1950s Makeup in America” (vagyis, „Pink dzsungel: Sminkek az 1950-es évek Amerikájából”) tárlatának hála fény derült a színésznő szépségápolási rutinjaira, amelyeket a magyar származású Erno Laszlo bőrgyógyász állított neki össze 1959-ben. Az igencsak részletes dokumentum reggeli, éjszakai és különleges alkalmakra szóló instrukciókat is tartalmaz: pontosan fel van benne sorolva, milyen technikákat és termékeket kell használnia – az utóbbiakból több is kapható a mai napig. Dr. Erno Laszlo még az étrendjére is tett javaslatokat: azt tanácsolta, hogy kerülje például a diófélék, a csokoládé, az olajbogyó, vagy a kagyló fogyasztását.

Forrás: CR Fashion Book/Factinate/Evening Standard
Nyitókép: Baron/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: