Marokkótól Vietnámig – 5 vegán recept, amit ki kell próbálnod januárban

A napokban összegyűjtöttünk 4 fontos tanácsot azoknak, akik szeretnének belekóstolni a vegán életmódba és belevágnak a Veganuár kihívásba. Most 5 olyan növényi alapú receptet hoztunk, aminek senki sem tud majd ellenállni.

Quinoás nyári tekercs kesudiós mártogatóssal

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Practice Better (@practicebetter) által megosztott bejegyzés

Hozzávalók:

  • 185 g vörös vagy fehér quinoa
  • 45 ml szójaszósz (gluténérzékenyeknek tamari)
  • 1 lime leve
  • 10 rizslap tészta (salátaféle levelére is cserélhető)
  • 1-1 nagy marék uborka, répa és kaliforniai paprika vékony csíkokra vágva
  • 15 g friss fűszer (petrezselyem + menta)
  • 125 g kesudióvaj (kesudió krémesre aprítva) vagy mogyoróvaj
  • 30 ml édesítőszer (például juhar- vagy agavé szirup)
  • meleg víz

Elkészítés:

  1. A quinoát öntsd egy kisebb lábasba, keverd össze 1 evőkanál olívaolajjal, majd 2-3 perc alatt közepes lángon pirítsd meg. Ezután vedd alacsonyra a lángot, és öntsd fel 2 bögre forró vízzel. Tetővel fedd le, és 15-20 perc alatt főzd puhára. Ha elkészült ízesítsd 10 ml szójaszósszal és a kifacsart limelé felével.
  2. Amíg a quinoa fő, hámozd meg a répát és vágd vékony csíkokra a többi zöldséggel együtt.
  3. Készítsd elő a kesudiós szószt: a kesudióvajat, 30 ml szójaszószt, 30 ml édesítőt és a maradék limelevet öntsd egy tálba és jól keverd össze. Ha ezzel elkészültél meleg vízzel hígítsd fel, amíg egy sűrű, kissé folyékony állagú szószt nem kapsz.
  4. A „rizspapírokat” 5-10 másodpercig áztasd forró vízben, és máris olyan könnyen formálhatóvá válnak, hogy könnyen feltekerheted majd őket.
  5. Ezután kezdődhet a lapok megtöltése: az alsó egyharmad részre kanalazz a quionából és tegyél rá néhány szálat minden zöldségből, majd a friss fűszerekből. Tekerj rajta egyet, mindkét oldalát nyomkodd be és utána tekerd fel teljesen amíg a rizstészta lap el nem fogy. Ezt ismételd meg a többi tekercsnél is.
  6. Ha nem azonnal tálalod, akkor mindenképp lefedve tárold.
  7. Tálaláshoz a kesudiós szószt se felejtsd el. A csípős ízek kedvelői chili vagy sriracha szósszal is kipróbálhatják.

Marokkói édesburgonyás-csicseriborsós leves

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Hi! I’m Jenn! (@peasandcrayons) által megosztott bejegyzés

Hozzávalók:

  • 1 kg édesburgonya
  • 1 vöröshagyma, aprítva
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 400-450 g csicseriborsó
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 4 csésze alaplé
  • 2 evőkanál harissza (pirospaprikával helyettesíthető)
  • 2 teáskanál őrölt római kömény
  • 1 teáskanál s
  • 1/2 teáskanál őrölt bors
  • friss petrezselyem a tálaláshoz
  • opcionális: spenótlevelek, csilipehely, lime szeletek

Elkészítés:

  1. Hámozd meg az édesburgonyát, vágd kisméretű kockákra. majd aprítsd fel a hagymát és a fokhagymát is.
  2. Egy nagyobb lábasba önts olívaolajat és pirítsd üvegesre a hagymát, majd a végén a fokhagymát is add hozzá. Ha ezzel elkészültél, zárd el alatta a lángot és add hozzá az alaplevet.
  3. Ezután jöhet a kockára vágott édesburgonya, a lecsepegtetett csicseriborsó és a fűszerek.
  4. Fedő alatt főzd addig, amíg az édesburgonya-kockák puhává nem válnak. Ha spenótot vagy csilit is használsz, ne felejtsd el hozzáadni a leveshez!
  5. Ha elkészült kóstold meg és ízlés szerint ízesítsd tovább.
  6. Tálaláskor díszítsd friss petrezselyemmel vagy lime szeletekkel, de egy kanál vegán joghurt és egy csipet fahéj sem fog neki ártani.

Villámgyors szárított paradicsomos tészta

Hozzávalók:

  • 275 g tojásmentes tészta
  • 85 g szárított paradicsom
  • 60 ml olívaolaj
  • 25 g friss bazsalikom (+ tálaláshoz)
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 10 g vegán parmezán sajt, reszelve (+ tálaláshoz)

Elkészítés:

  1. Egy lábasban forralj vizet és készítsd el a tésztát a csomagoláson található instrukciók szerint.
  2. A szárított paradicsomot, az olívaolajat, a friss bazsalikomot, a fokhagymát és a vegán parmezánt egy robotgép segítségével aprítsd össze. Egy pesto állagú krémet kell kapnod – ha túl darabosnak találod, adj minimális mennyiségű vizet hozzá, de vigyázz, nehogy túl híg legyen. 
  3. A főtt, lecsepegtetett tésztát öntsd vissza a lábosba, add hozzá a paradicsomos pestot és forgasd át benne a tésztát.
  4. Tálaláskor szórd meg egy kis parmezánnal és friss bazsalikommal.

Vöröslencsés-céklás burger

Hozzávalók:

  • 13 dkg vöröslencse
  • 1 nagyobb cékla
  • 1/2 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1/2 evőkanál szójaszósz
  • 1 marék friss petrezselyem, apróra vágva
  • 1/2 teáskanál pirospaprika
  • 3 evőkanál kókusztej
  • 8 dkg liszt 
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • só, bors
  • A tálaláshoz:
  • 4 db teljes kiőrlésű zsemle
  • salátalevél, paradicsom…

Elkészítés:

  1. Egy nagyobb lábasban forralj fel egy liter vizet, öntsd bele a vöröslencsét és nagyjából 10-12 perc alatt főzd meg. Csepegtesd le és tedd félre.
  2. Közben egy robotgép segítségével aprítsd össze a hagymát és a felszeletelt céklát.
  3. A lencsét öntsd egy keverőtálba és add hozzá a hagymás-céklás masszát. Egy kisebb tálban az összezúzott foghagymára öntsd rá a szójaszószt, a petrezselymet, a pirospaprikát, a sót és a borsot. Alaposan dolgozd össze és ezután add hozzá a kókusztejet, a liszt felét, majd egy újabb keverés után a maradék liszt is mehet a masszába. Ha tudod, egy órát pihentesd a hűtőben.
  4. A masszát oszd négy egyenlő részre és formálj belőlük ‚‚húspogácsákat’’. 5-6 perc alatt süsd őket készre az olajban, amíg mindkét oldaluk aranybarna nem lesz. 
  5. Felezd el a zsemléket és ízlés szerint pakold meg a burgeredet!

Vegán Twix szeletek

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Tieghan Gerard (@halfbakedharvest) által megosztott bejegyzés

Hozzávalók:

  • 90-100 g kókuszreszelék
  • 70 g mandulaliszt
  • 75 g olvasztott kókuszzsír (+ 1 evőkanál)
  • 1,5 teáskanál vaníliaaroma
  • 1/2 teáskanál tengeri só (+ szóráshoz)
  • 240 g juharszirup (+ 2 evőkanál)
  • 120 g kókusztejszín (konzerves)
  • 3 evőkanál mandulavaj
  • 350 g étcsokoládé

Elkészítés:

  1. Melegítsd elő a sütőt (180°C) és egy négyzet alakú tepsit (20×20 cm) bélelj ki sütőpapírral.
  2. A kókuszos réteg elkészítéséhez egy közepes méretű tálban keverd össze a kókuszreszeléket, a 75 gramm olvasztott kókuszzsírt, a lisztet, két evőkanál juharszirupot, fél teáskanál vaníliaaromát és a sót. Ezt egyengesd el a sütőforma aljában és nagyjából 8-10 perc alatt süsd aranybarnára. Tedd félre és hagyd, hogy kihűljön.
  3. Egy közepes méretű lábasban keverd össze a 240 gramm juharszirupot a kókusztejszínnel és magas lángod főzd, amíg karamell állagúvá nem válik. Vedd le a tűzről és keverd bele a mandulavajat és a maradék vanília aromát. Ha kicsit kihűlt, öntsd rá a kókuszos alapra és fél órára tedd a mélyhűtőbe.
  4. Az étcsokit és az egy evőkanál kókuszzsírt gőz felett olvaszd meg.
  5. Amíg a csokimáz egy kicsit hűl, vedd ki a fagyasztóból a Twix alapot és vágd egyenlő szeletekre. Nagyjából 16 darabot kell kapnod.
  6. Forgasd meg őket a csokiban és ha minddel elkészültél, 5-10 percre tedd vissza a mélyhűtőbe, hogy a csokimáz megszilárduljon. Hűtőben tárolva nagyjából 2 hétig eláll.

Nyitókép: Elena_Danileiko / Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked: