A napokban összegyűjtöttünk 4 fontos tanácsot azoknak, akik szeretnének belekóstolni a vegán életmódba és belevágnak a Veganuár kihívásba. Most 5 olyan növényi alapú receptet hoztunk, aminek senki sem tud majd ellenállni.
Quinoás nyári tekercs kesudiós mártogatóssal
Hozzávalók:
- 185 g vörös vagy fehér quinoa
- 45 ml szójaszósz (gluténérzékenyeknek tamari)
- 1 lime leve
- 10 rizslap tészta (salátaféle levelére is cserélhető)
- 1-1 nagy marék uborka, répa és kaliforniai paprika vékony csíkokra vágva
- 15 g friss fűszer (petrezselyem + menta)
- 125 g kesudióvaj (kesudió krémesre aprítva) vagy mogyoróvaj
- 30 ml édesítőszer (például juhar- vagy agavé szirup)
- meleg víz
Elkészítés:
- A quinoát öntsd egy kisebb lábasba, keverd össze 1 evőkanál olívaolajjal, majd 2-3 perc alatt közepes lángon pirítsd meg. Ezután vedd alacsonyra a lángot, és öntsd fel 2 bögre forró vízzel. Tetővel fedd le, és 15-20 perc alatt főzd puhára. Ha elkészült ízesítsd 10 ml szójaszósszal és a kifacsart limelé felével.
- Amíg a quinoa fő, hámozd meg a répát és vágd vékony csíkokra a többi zöldséggel együtt.
- Készítsd elő a kesudiós szószt: a kesudióvajat, 30 ml szójaszószt, 30 ml édesítőt és a maradék limelevet öntsd egy tálba és jól keverd össze. Ha ezzel elkészültél meleg vízzel hígítsd fel, amíg egy sűrű, kissé folyékony állagú szószt nem kapsz.
- A „rizspapírokat” 5-10 másodpercig áztasd forró vízben, és máris olyan könnyen formálhatóvá válnak, hogy könnyen feltekerheted majd őket.
- Ezután kezdődhet a lapok megtöltése: az alsó egyharmad részre kanalazz a quionából és tegyél rá néhány szálat minden zöldségből, majd a friss fűszerekből. Tekerj rajta egyet, mindkét oldalát nyomkodd be és utána tekerd fel teljesen amíg a rizstészta lap el nem fogy. Ezt ismételd meg a többi tekercsnél is.
- Ha nem azonnal tálalod, akkor mindenképp lefedve tárold.
- Tálaláshoz a kesudiós szószt se felejtsd el. A csípős ízek kedvelői chili vagy sriracha szósszal is kipróbálhatják.
Marokkói édesburgonyás-csicseriborsós leves
Hozzávalók:
- 1 kg édesburgonya
- 1 vöröshagyma, aprítva
- 2 gerezd fokhagyma
- 400-450 g csicseriborsó
- 1 evőkanál olívaolaj
- 4 csésze alaplé
- 2 evőkanál harissza (pirospaprikával helyettesíthető)
- 2 teáskanál őrölt római kömény
- 1 teáskanál s
- 1/2 teáskanál őrölt bors
- friss petrezselyem a tálaláshoz
- opcionális: spenótlevelek, csilipehely, lime szeletek
Elkészítés:
- Hámozd meg az édesburgonyát, vágd kisméretű kockákra. majd aprítsd fel a hagymát és a fokhagymát is.
- Egy nagyobb lábasba önts olívaolajat és pirítsd üvegesre a hagymát, majd a végén a fokhagymát is add hozzá. Ha ezzel elkészültél, zárd el alatta a lángot és add hozzá az alaplevet.
- Ezután jöhet a kockára vágott édesburgonya, a lecsepegtetett csicseriborsó és a fűszerek.
- Fedő alatt főzd addig, amíg az édesburgonya-kockák puhává nem válnak. Ha spenótot vagy csilit is használsz, ne felejtsd el hozzáadni a leveshez!
- Ha elkészült kóstold meg és ízlés szerint ízesítsd tovább.
- Tálaláskor díszítsd friss petrezselyemmel vagy lime szeletekkel, de egy kanál vegán joghurt és egy csipet fahéj sem fog neki ártani.
Villámgyors szárított paradicsomos tészta
Hozzávalók:
- 275 g tojásmentes tészta
- 85 g szárított paradicsom
- 60 ml olívaolaj
- 25 g friss bazsalikom (+ tálaláshoz)
- 4 gerezd fokhagyma
- 10 g vegán parmezán sajt, reszelve (+ tálaláshoz)
Elkészítés:
- Egy lábasban forralj vizet és készítsd el a tésztát a csomagoláson található instrukciók szerint.
- A szárított paradicsomot, az olívaolajat, a friss bazsalikomot, a fokhagymát és a vegán parmezánt egy robotgép segítségével aprítsd össze. Egy pesto állagú krémet kell kapnod – ha túl darabosnak találod, adj minimális mennyiségű vizet hozzá, de vigyázz, nehogy túl híg legyen.
- A főtt, lecsepegtetett tésztát öntsd vissza a lábosba, add hozzá a paradicsomos pestot és forgasd át benne a tésztát.
- Tálaláskor szórd meg egy kis parmezánnal és friss bazsalikommal.
Vöröslencsés-céklás burger
Hozzávalók:
- 13 dkg vöröslencse
- 1 nagyobb cékla
- 1/2 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1/2 evőkanál szójaszósz
- 1 marék friss petrezselyem, apróra vágva
- 1/2 teáskanál pirospaprika
- 3 evőkanál kókusztej
- 8 dkg liszt
- 1 evőkanál olívaolaj
- só, bors
- A tálaláshoz:
- 4 db teljes kiőrlésű zsemle
- salátalevél, paradicsom…
Elkészítés:
- Egy nagyobb lábasban forralj fel egy liter vizet, öntsd bele a vöröslencsét és nagyjából 10-12 perc alatt főzd meg. Csepegtesd le és tedd félre.
- Közben egy robotgép segítségével aprítsd össze a hagymát és a felszeletelt céklát.
- A lencsét öntsd egy keverőtálba és add hozzá a hagymás-céklás masszát. Egy kisebb tálban az összezúzott foghagymára öntsd rá a szójaszószt, a petrezselymet, a pirospaprikát, a sót és a borsot. Alaposan dolgozd össze és ezután add hozzá a kókusztejet, a liszt felét, majd egy újabb keverés után a maradék liszt is mehet a masszába. Ha tudod, egy órát pihentesd a hűtőben.
- A masszát oszd négy egyenlő részre és formálj belőlük ‚‚húspogácsákat’’. 5-6 perc alatt süsd őket készre az olajban, amíg mindkét oldaluk aranybarna nem lesz.
- Felezd el a zsemléket és ízlés szerint pakold meg a burgeredet!
Vegán Twix szeletek
Hozzávalók:
- 90-100 g kókuszreszelék
- 70 g mandulaliszt
- 75 g olvasztott kókuszzsír (+ 1 evőkanál)
- 1,5 teáskanál vaníliaaroma
- 1/2 teáskanál tengeri só (+ szóráshoz)
- 240 g juharszirup (+ 2 evőkanál)
- 120 g kókusztejszín (konzerves)
- 3 evőkanál mandulavaj
- 350 g étcsokoládé
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt (180°C) és egy négyzet alakú tepsit (20×20 cm) bélelj ki sütőpapírral.
- A kókuszos réteg elkészítéséhez egy közepes méretű tálban keverd össze a kókuszreszeléket, a 75 gramm olvasztott kókuszzsírt, a lisztet, két evőkanál juharszirupot, fél teáskanál vaníliaaromát és a sót. Ezt egyengesd el a sütőforma aljában és nagyjából 8-10 perc alatt süsd aranybarnára. Tedd félre és hagyd, hogy kihűljön.
- Egy közepes méretű lábasban keverd össze a 240 gramm juharszirupot a kókusztejszínnel és magas lángod főzd, amíg karamell állagúvá nem válik. Vedd le a tűzről és keverd bele a mandulavajat és a maradék vanília aromát. Ha kicsit kihűlt, öntsd rá a kókuszos alapra és fél órára tedd a mélyhűtőbe.
- Az étcsokit és az egy evőkanál kókuszzsírt gőz felett olvaszd meg.
- Amíg a csokimáz egy kicsit hűl, vedd ki a fagyasztóból a Twix alapot és vágd egyenlő szeletekre. Nagyjából 16 darabot kell kapnod.
- Forgasd meg őket a csokiban és ha minddel elkészültél, 5-10 percre tedd vissza a mélyhűtőbe, hogy a csokimáz megszilárduljon. Hűtőben tárolva nagyjából 2 hétig eláll.
Nyitókép: Elena_Danileiko / Getty Images