Marvel-maratonra készülsz? Segítünk, milyen sorrendben nézd a filmeket

A Marvel univerzumának filmjeit nem feltétlen megjelenésük szerint kell megnéznünk, hiszen az MCU egy külön univerzummal rendelkezik.

Egy igazán nagyszabású projekt veszi kezdetét, amikor a Marvel filmeket akarjuk megtekinteni. Viszont az biztos, hogy már az első négy-öt mozi után magával ragad annak univerzuma és a szuperhősök történetei a képernyő elé fognak szögezni. 2008-ban, azaz már tizenhat éve mutatkozott be Vasember, akivel útjára indult az egyébként is igen népszerű képregényekből készült filmek hódítása. A Marvel színvonala az elmúlt években ugyan kissé visszaesett, de a Bosszúállókkal töltött nosztalgia biztosan felidézi bennünk azt, hogy miért is rajongunk ennyire ezekért a szuperhősökért. A filmeket fázisokban és kronológia sorrendben egyaránt nézhetjük, mi most utóbbit alapul véve segítünk, hogy az élmény meghatározóvá váljon. Fontos, hogy a vége főcímnél ne kezdjünk bele a következő történetbe, hiszen a stáblista minden esetben tartogat meglepetést számunkra. Listánk nem tér ki azokra a minisorozatokra és szériákra, melyek nem tartoznak szorosan a Marvel fő univerzumához. A filmeket a Disney+ kínálatában találjátok meg.

Amerika Kapitány: Az első bosszúálló

A második világháború idején ismerkedhetünk meg Steve Rodgers-szel, Bucky Barnes-szal, Peggy Carterrel is, akik mind fontos szerepet játszanak a Marvel univerzumában. A filmben Rodgers-ből válik Amerika Kapitány, aki megküzd a náci Németország kutatószervezetével, a HYDRA-val, ezzel megnyerve a háborút. Viszont el is köszönünk tőle, hiszen akciója öngyilkos merényletté válik, legalábbis ekkor még annak tűnik.

Megjelenés éve: 2011
Ekkor játszódik: 1942-1945

Marvel kapitány

Marvel kapitány is igazán fontos alakja lesz a jó harminc évvel későbbi Végjátéknak, ahogy Nick Fury nélkül sem menekülne meg a Föld Thanos-tól. Így ahhoz, hogy teljes képet kapjunk a Skrullok szerepéről és a S.H.I.E.L.D működéséről, mindenképp látnunk kell.

Megjelenés éve: 2019
Ekkor játszódik: 1995

A Vasember

Eljutottunk az első Marvel filmhez, amely viszont kronológiailag a harmadik helyen kell, hogy listánkon álljon. A történet 2010-ben játszódik. A fegyvergyártás szupersztárja, Tony Stark hadifogságba esik és ennek a szerencsétlenségnek köszönhetjük, hogy szuperhőssé válik. Börtönében egy kezdetleges páncélt készít, ami segíti szökését, ezt később továbbfejleszti, legyőzi elrablóit és a Stark Industries élére áll. A mozi végén feltűnik Nick Fury, akiről azonban itt még nem tudjuk, mi célja van Tony Stark Vasemberével.

Megjelenés éve: 2008
Ekkor játszódik: 2010

Vasember 2

Tony Stark sokáig nem élvezheti a gondtalan hősök életét, hiszen a baj nem kerüli el. Ezúttal egy korábbi Stark Industries alkalmazott fia, Ivan Vanko próbálja megölni egy saját maga által készített Vasember páncélban. De ezen kívül még az őt életben tartó reaktorban található palládium is veszélyt jelent rá. Végül Nick Fury és Natasha Romanoff, a Fekete Özvegy sietnek a segítségére.

Megjelenés éve: 2010
Ekkor játszódik: 2011

A hihetetlen Hulk

Egy sokat vitatott filmmel folytatjuk, hiszen A hihetelen Hulk sokak szerint nem az MCU része, de ez egyáltalán nincs így, hiszen még Stark is feltűnik benne. Edward Norton ebben az egyetlen moziban alakította az egy balul elsült kísérlet után zöld óriássá változó Bruce Banner-t, később szerepét Mark Ruffalo vette át, de egyelőre ő még nem kapott saját mozifilmet. Banner ellen egy hajsza folyik, viszont ő próbál felülkerekedni azon a szörnyön, ami benne lakozik.

Megjelenés éve: 2008
Ekkor játszódik: 2011

Thor

Az MCU egyik legsűrűbb éve volt 2011, hiszen Thort is ekkor ismerhettük meg. Az északi mitológia főistene, Odin száműzi őt a Földre és még kalapácsát, a Mjölnirt is elveszi tőle. Thor tehát kénytelen lesz az emberek között élni, beleszeret Jane-be, viszont boldogságból nem sok jut neki, hiszen hamar szükség lesz rá az istenek világában. Távollétében ugyanis Loki nem éppen egy jó ügyön munkálkodik. Thor visszatér, Loki pedig (látszólag) életével fizet cselszövéséért.

Megjelenés éve: 2011
Ekkor játszódik: 2011

Bosszúállók

Meglepetés! Loki nem halt meg a Thor-ban, így a Bosszúállók első közös ügye a Cselszövés istenének világuralamra való törekvéseinek megakadályozása lesz. Vasember és Fekete özvegy segítségére siet Thor, hozzájuk csapódik még a nemrég hosszú kómájából felébredt Amerika Kapitány, a még mindig dühös Hulk és az íjászat mestere, Sólyomszem is. Ők vívják meg hát a nagy harcot New York utcáin Loki és földöntúli serege ellen.

Megjelenés éve: 2012
Ekkor játszódik: 2012

Thor: A sötét világ

Thor újdonsült szerelme, Jane keveredik bajba A sötét világban. A fiatal tudós élete a sötétséget uraló Aether miatt kerül veszélybe, amivel a lányból egy világokat veszélyeztető fegyver válik. Ezért a mennydörgés istenének öccse segítségére lesz szüksége. Loki közreműködésével pedig talán megakadályozhatják a pusztulást és még Jane életét is sikerülhet megmenteni.

Megjelenés éve: 2013
Ekkor játszódik: 2012. november

Vasember 3

A New York-i csata arra ösztönzi Tony Starkot, hogy további Vasember-páncélokat hozzon létre, mellyel megvédheti a Földet, viszont sajátját egy időre talonba tette. Tervén hosszú hónapokon át dolgozik, ám a veszély most nem a világot, hanem legfőképp őt fenyegeti.

Megjelenés éve: 2013
Ekkor játszódik: 2012. december

Amerika Kapitány: A Tél Katonája

Amerika Kapitány mindennapjaihoz 2014-ben térünk vissza. A világ első szuperhősének modern korhoz való alkalmazkodását a S.H.I.E.L.D.-et fenyegető, rejtélyes Tél Katonája zavarja meg. Kiderül, hogy a bérgyilkos valójában a Kapitány régi barátja, Bucky Barnes, akit szörnyű tetteire a már rég megszűntnek hitt HYDRA késztetett, és ha ez nem volna elég, időközben még a S.H.I.E.L.D. irányítását is átvették. Nagy gonddal néz tehát szembe a Fekete Özvegy, Amerika Kapitány és Nick Fury triója.

Megjelenés éve: 2014
Ekkor játszódik: 2014

A galaxis őrzői

Amerika Kapitány után egy kis galaxisok közötti utazásra invitálunk titeket, a Galaxis őrzőivel, akik az Űrlond egy balul elsült lopása után alakulnak meg. A tolvaj ugyanis egy Végtelen követ birtokol, amire sokaknak fáj a foga, leginkább a messze földön hírhedt Thanosnak. A szupergonosz tehát nagyszabású hajtóvadászatot indít annak megszerzésére, amit lánya, Gamora vezet. Mindeközben hőseink próbálnak megszabadulni a számukra már igazán terhes kincstől.

Megjelenés éve: 2014
Ekkor játszódik: 2014

A galaxis őrzői vol. 2.

Rögtön az első rész eseményei után folytatódik a lista a Galaxis őrzőinek kalandjaival. A bonyodalmakat ezúttal Űrlond rég elveszett apja, Ego okozza, akinek szabadidejét különböző világok elpusztítása tölti ki. Kedvenc szedett-vedett társaságunk tagjai azonban ezt nem hagyhatják neki.

Megjelenés éve: 2017
Ekkor játszódik: 2014

Bosszúállók: Ultron kora

A Bosszúállok visszatérnek, hogy megközdjenek a Tony Stark által alkotott, de öntudatra ébredt mesterséges intelligenciával. Dolguk nehezebb, mint bármikor, hiszen Ultron a Végtelen kövek egyikéből nyeri erejét. Csapatuk Wanda Maximoff és Higanyszál által egészül ki, hogy legyőzhessék az embereket rabigába kényszerítő Ultront. Tervük sikerrel jár, viszont nagy árat fizetnek érte, harcuk színhelye, Szokóvia a földdel válik egyenlővé.

Megjelenés éve: 2015
Ekkor játszódik: 2015

A Hangya

A tudós Hank Pym megszervez egy betörést, hogy kiderüljön, Scott Lang méltó-e arra, hogy ő legyen a következő Hangya. Lang lebukik, azonban egy jó és egy rossz hír is vár rá. A jó, hogy átment a teszten, a rossz viszont az, hogy Hank és lánya, Hope Scott segítségére szorulnak. Megkezdődik hát kiképzése, melynek köszönhetően megtanulja a zsugorodásra és növekedésre való Hangya páncél használatát, hogy megállíthassa a gonoszt.

Megjelenés éve: 2017
Ekkor játszódik: 2015 július

Amerika kapitány: Polgárháború

A Szokóviában történtek után a Bosszúállók csapata két részre bomlik, hiszen az ENSZ arra kéri őket, hogy írják alá a Szokóviai Egyezményt, amely szerint csak akkor avatkoznak a világ dolgaiba, ha azt kérik tőlük. A csapat fele pedig ezt egyáltalán nem tartja jó ötletnek. A köztük álló ellentétet az sem segíti, hogy Wakanda királyát megölik, és fia, az új Fekete Párduc mindezért a Tél Katonáját teszi felelőssé. Az ellentétek csak fokozódnak, a Párduc mellett új szereplőként megismerjük a fiatal Peter Parkert, a testet öltött mesterséges intelligenciát, Víziót, a légi harc királyát, Sólymot és a S.H.I.E.L.D. egy korábbi ügynökét is.

Megjelenés éve: 2015
Ekkor játszódik: 2015. július

Fekete Özvegy

A Szokóviai Egyezmény megszegése miatt Fekete Özvegynek új életet kell kezdenie. Amikor a világtól elszigetelve megtudja, hogy az őt kínzásokkal kiképző Vörös Szoba elnevezésű szervezet még mindig működik, búcsút int az új hétköznapoknak. Natasha elindul, hogy felkutassa a Vörös Szoba vezetőjét, Dreykovot és egy a harcos lányok elméjét felszabadító ellenszerrel megmentse egykori társait.

Megjelenés éve: 2021
Ekkor játszódik: 2016

Fekete Párduc

A Polgárháború után T’Challa király visszatér Wakandába, hogy egykori édesapja mesés birodalma felett uralkodhasson. Országának lakóit azonban veszély fenyegeti, hiszen van, aki annak legnagyobb kincsére, a vibrániumra vadászik. Persze nem a jó célokra akarják azt felhasználni. Ha pedig ez nem lenne elég, még trónját is veszély fenyegeti.

Megjelenés éve: 2018
Ekkor játszódik: 2016

Pókember: Hazatérés

Miután csatkozott Tony Starkhoz az Amerika Kapitány elleni harcban, a Pókemberré vált Peter Parker visszatér unalmas hétköznapjaihoz. Azonban szuperhősként már őt is vonzza a baj, vagy éppen ő vonzza azt. Peter úgy dönt, egyedül veszi fel a harcot első igazi ellenségével, Vulture-rel, akinek legyőzéséhez lehet nem lesz elég a pókszerkó.

Megjelenés éve: 2017
Ekkor játszódik: 2016

Doctor Strange

A brilliáns, de igencsak arrogáns sztársebész egy baleset miatt kell, hogy búcsút intsen szárnyaló karrierjének. Strange ebbe nem nyugszik bele és elindul megkeresni a gyógymódot, melynek köszönhetően visszatérhet a műtőbe. A misztikus utazásán találkozik az ősi Mesterrel, aki megtanítja neki a mágikus művészeteket, erejére pedig hamarabb szüksége lesz, mint azt gondolná, hiszen hamarosan az ő dolga lesz megvédeni a világot. A Doctor Strange a Marvel első olyan mozija, melyben megnyílik a multiverzum. 

Megjelenés éve: 2016
Ekkor játszódik: 2016

Thor: Ragnarök

2017-ben visszatértünk Asgardba, Thor-hoz és Lokihoz, akikre nem éppen életük legjobb hetei vártak. Hiszen eljött a Ragnarök napja, ami nemcsak Asgardnak hanem mind a kilenc birodalomnak véget vethet. Segítségükre már apjuk, Odin sem siethet, hiszen ő meghal, aminek következtében nincs, aki erejével fogva tartsa húgukat, Helát. Hela hosszú száműzetése tehát véget ér, azonban csak egy célja van, ez pedig nem más, minthogy pusztulást hozzon a világra. A két testvér Hulk és Valkűr közreműködésével menti meg Asgard lakóit a pusztulástól.

Megjelenés éve: 2017
Ekkor játszódik: 2017

A Hangya és a Darázs

A Hangya, azaz Scott Lang éppen háziőrizetben van, de ez természetesen egy kicsit sem akadályozza abban, hogy bekapcsolódjon Hope és Hank Pym küldetésébe. Céljuk nem más, mint megmenteni Hope édesanyját, Janetet a kvantumvilág fogságából. Mindezt úgy, hogy Hank laborjára és a kvantumvilágbéli kalandozásokra másnak is igencsak fáj a foga. 

Megjelenés éve: 2018
Ekkor játszódik: 2017

Bosszúállók: Végetelen háború

A Végtelen háborúval el is érkeztünk a moziverzum katarzisához. A Bosszúállók minden erejüket egyesítve sem tudják megakadályozni Thanos-t abban, hogy megszerezze a Végtelen köveket. Miután a Marvel főgonosza mindegyiket megkaparintjam a mára már ikonikussá vált Végtelen kesztyű segítségével egy csettintéssel kiírtja a fél univerzumot.

Megjelenés éve: 2018
Ekkor játszódik: 2018

Bosszúállók: Végjáték

Öt évvel Thanos csettintése után, Hangya ötlete alapján Tony Stark és az okos Hulk kidolgoznak egy módszert, mellyel képessé válnak az időutazásra. A megmaradt szuperhősök lyukat ütve a tér-idő kontinuumon, erejüket összeadva elindulnak, hogy még Thanos előtt megszerezhessék a Végtelen köveket és visszahozzák a csettintés hatására eltűnt embereket. Azonban ehhez Thanos-nak is lesz egy-két szava, kedvenceink mindent egy lapra feltéve szállnak szembe vele. A harc nagy áldozatot követel, Tony Stark Vasembere hősi halált hal, de az ő csettintésével áll helyre a világ rendje.

Megjelenés éve: 2019
Ekkor játszódik: 2023

A Végjátékkal tehát lezárult a Marvel eddigi legnagyobb fejezete, viszont végleg csak Fekete Özvegytől, Vasembertől és Amerika Kapitánytól kellett elköszönnünk. A Végtelen Saga után pedig még jó pár sorozatban és filmben követhettük nyomon a többiek életét, illetve persze el kellett kezdenünk felkészülnünk egy újabb, mindent eldöntő összecsapásra, hiszen a gonosz sosem szűnik meg létezni.

WandaVision

A Marvel egyik legjobban sikerült sorozata a WandaVision, mely látszólag egy tökéletes múltbéli szitkom világába helyezve mutatja be Wanda Maximoff és Vízió családjának kisvárosi mindennapjait. Azonban egy idő után furcsa dolgok történnek. A történet fokozatosan tárja fel Wanda súlyos veszteségeit és azt, hogy miként teremtette meg a saját képzeletében létező alternatív valóságát, amelyben Vízió még mindig él. Ahogy a sorozat cselekménye előrehalad, kiderül, hogy Wanda tudatában van a varázslatának, de a valóság és a képzelet határa számára végleg elmosódik. A sorozat végén Wandának súlyos döntést kell meghoznia és így válik ő a Skarlát Boszorkánnyá.

Megjelenés éve: 2021
Ekkor játszódik: 2023 ősz

Shang-Chi és a tíz gyűrű legendája

A film egy új karaktert mutat be, Shang-Chi-t, akinek az apja által vezetett Tíz Gyűrű (ami emberfeletti erővel és halhatatlansággal ruházza fel viselőjét) elnevezésű, titokozatos szervezettel kell szembenéznie. Gondtalan évei tehát véget érnek és végre hasznosnak bizonyulnak az apjától kapott harcleckéi is. Shang-Chi semmitől sem félve száll szembe a Tíz Gyűrűvel, hogy végül a rosszat legyőzve őt illesse a tárgyak ereje.

Megjelenés éve: 2021
Ekkor játszódik: 2024. tavasza

A Sólyom és a Tél Katonája

A Végjáték végén Amerika Kapitány Sólyomnak adja át pajzsát, aki Bucky Barnes-szal, az az a Tél Katonájával együtt száll harcba, hiszen az új Amerika Kapitány szerepére más is pályázik.

Megjelenés éve: 2021
Ekkor játszódik: 2024.

Pókember Idegenben

Tony Stark halála után Peter Parker sem találja a helyét, így talán legjobbkor jön a lehetőség, hogy iskolatársaival Európába utazzon. A kirándulás azonban nem várt fordulatot vesz. Feltűnik Nick Fury, aki átadja neki Tony szemüvegét, illetve hozzáférést bitosít számára a Stark Indrusties rendszeréhez. Pókember ugyanis nem nyaralni érkezett, sokkal fontosabb küldetése van, meg kell mentenie a világot egy magát jónak kiadó, rejtélyes Mysterio szuperhős nevet viselő, volt Stark Indrusties alkalmazottól.

Megjelenés éve: 2019
Ekkor játszódik: 2024. nyár

Örökkévalók

El se tudjuk képzelni, hogy a Földön milyen erejű, idegen entitánsok élnek köztünk. Ők az Örökkévalók, akik a bolygó hajnala óta járják annak világát. Tetteik nemesek, de titkos küldetésük mégis az, hogy a bolygó pusztulásából megszülethessen Tiamut, az Égi. A tíz Örökkévaló többsége viszont megszerette az embereket és elképelhetetlen erejükkel most azon dolgoznak, hogy megakadályozzák Tiamut megszületését és a faj kiírtását.

Megjelenés éve: 2021
Ekkor játszódik: 2024. ősz

Sólyomszem

A Sólyomszem egy Marvel-féle karácsonyi sorozat, hiszen részei az ünnephez közeledő napokban játszódnak. New Yorkban a békésen éldegélő Sólyomszemet utoléri múltja, hiszen Roninként korábban sok-sok ellenséget szerzett, És ha ez nem lenne elég, még egy Kate Bishop nevű lány is veszélybe kerül, aki a New York-i csata óta példaképeként néz fel Clint Barton-ra. Sólyomszem és Kate együtt néznek szembe üldözőikkel, köztük a Melegítősökhöz tartozó Echo-val.

Megjelenés éve: 2021
Ekkor játszódik: 2024. tél

Pókember: Nincs hazaút

Mysterio felfedte Peter Parker személyazonosságát és a Londonban történtekért is a fiút vonják felelősségre. Pókember a folyamatos zaklatásokat megelégelve Strange segítségét kéri. A fiú azt szeretné, hogy az emberek felejtsék el szuperhős alteregóját. Valami azonban félrecsúszik, a párhuzamos univerzumok Pókemberei (Andrew Garfield, Tobey Maguire) és azok ellenségei is a fő idősíkra kerülnek.

Megjelenés éve: 2021
Ekkor játszódik: 2024

Doctor Strange az őrület multiverzumában

Doctor Strange-nek ezúttal Wanda Maximoff-fal, azaz a Skarlát Boszorkánnyal gyűlik meg a baja. Az egykori Bosszúálló ugyanis most hihetetlen erejének köszönhetően képessé vált arra, hogy a multiverzumban keressen egy világot, ahol fiai nem csak a képzeletében léteznek.

Megjelenés éve: 2022.
Ekkor játszódik: 2024.

Thor: Szerelem és mennydörgés

Thor a Galaxis őrzőihez csatlakozva segíti megmenteni a világokat, de a Földön hamarabb szükség lesz rá, mint azt gondolta, hiszen az Új-Asgard lakosait veszély fenyegeti. A birodalomra most a rákkal küzdő, de a Mjölnir-nek köszönhetően felgyógyult és szupererőssé vált Jane vigyáz, így az egykori szerelmesek együtt szállnak szembe az őket fenyegető gonosszal.

Megjelenés éve: 2022
Ekkor játszódik:  2024

Fekete Párduc: Wakanda

T’Challa király halála után Wakanda lakosai és a királyi család tagjai is próbálják feldolgozni az őket ért veszteséget. Azonban gyászukban sem lehetnek nyugodtak, hiszen titkos birodalmukat újabb veszély fenyegeti, így a király húgának igyekeznie kell, hogy előállítsa a Wakanda királyait Fekete Párduccá tévő szív alakú növényt és belőle válhasson az ország új hőse.

Megjelenés éve: 2022
Ekkor játszódik: 2025. tavasz

A Hangya és a Darázs: Kvantumánia

A Hangya nem éppen úgy tervezte kikapcsolódását, ahogy az a Kvantumániában alakult, hiszen egy mesés tengerpart helyett újra a kvantumvilágban találja magát lányával és Hope családjával. Itt találkozik Kanggal, aki arra kéri a Hangyát, hogy juttassa ki őt a kvantumvilágból, hogy még több univerzumot hódíthasson meg.

Megjelenés éve: 2023
Ekkor játszódik: 2025 eleje

Ms. Marvel

Kamala Khan él-hal a Bosszúállókért és mindent megtenne azért, hogy olyan lehessen, mint Marvel Kapitány. Azonban vigyázz, mit kívánsz, hiszen az álmok valóra is válhatnak, Kamala egyik napról a másikra szuperhőssé válik, de új szerepköre nem is olyan álombéli, mint ő azt korábban gondolta.

Megjelenés éve: 2022
Ekkor játszódik: 2025

A galaxis őrzői: 3. rész

A galaxis őrzői utolsó nagy közös kalandjukra indulnak, hogy megmentsék barátjuk, Mordály életét és bosszút álljanak azon, aki miatt minden szörnyűséget ki kellett állnia csapatuk szeretett tagjának.

Megjelenés éve: 2023
Ekkor játszódik: 2025

Titkos invázió

Most Nick Fury-n a sor, hogy megmentse a világot. A S.H.I.E.L.D. egykori vezetője a lázadó Skrullokkal kell, hogy szembeszálljon a Titkos invázóban.

Megjelenés éve: 2023
Ekkor játszódik: 2025

Marvelek

Marvel Kapitány, Ms. Marvel és Monica Rambeau most először veszik fel a harcot együtt a gonosz ellen.

Megjelenés éve: 2023
Ekkor játszódik: 2026

Bármikor nézhető

Loki

Mivel a Loki nem a szent idősíkon játszódik a Végjátékot követően szinte bármikor beilleszthető a sorrendbe. Mi tanácsoljuk, hogy rögtön a Végtelen Saga után daráljátok le mind a két évadot.

Megjelenés: 1. évad: 2021., 2. évad: 2023

Mi lenne ha…

A Mi lenne ha…? egy antológiasorozat, mely a Szemlélő elbeszélésében mutatja be a multiverzum párhuzamos univerzumainak történéseit. A történetek azt szemléltetik, hogy egyetlen apró döntésért is óriási árat fizethet a világ.

Megjelenés: 1. évad: 2021., 2. évad: 2023

Nyitókép:  David Pokress/Newsday RM via Getty Image

Ha tetszett a cikkünk, ezek is érdekelhetnek:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: