Más útravalót kapnak a szegény családban felnővő gyerekek és mást a jómódúak

Az anyagi körülmények, amik mellett felnövünk, meghatározott tulajdonságokkal ruháznak fel. Az már csak rajtunk áll, hogy mennyire élünk a kapott lehetőségeinkkel.

A gazdag és szegény rétegek között mindig is hatalmas szakadék tátongott. Az ujjal mutogatásban általában mindkét tábor remekel és mindenkinek megvan a határozott véleménye arról, hogy melyik kaszthoz jobb tartozni. Én magam úgy gondolom, hogy a szegénységnek és a jómódnak is megvannak az áldásai és árnyoldalai is. Egyik sem könnyebb vagy jobb, mint a másik: egyszerűen csak különböznek a kihívások. Ugyanúgy, ahogy különbözik a hozomány is, amit a gyerekkorunkból tovább viszünk a felnőtt életünkbe, a tulajdonságok, a megküzdés és a teherbírás terén egyaránt. A negatív oldalról talán többet hallunk, de vessünk most egy pillantást arra, melyek a pozitív hozadékai – mondhatnánk ajándékai – annak, hogy bizonyos anyagi helyzetbe születtünk.

5 dolog, amit a szegény családban felnövők tanulhatnak az életről:

1. Az összehasonlítás egyenes út a boldogtalansághoz

A fű mindig zöldebb a szomszédnál. Tulajdonképpen nem számít, milyen jól megy neked, mindig van valaki, akinek jobban megy. Ha állandóan másokéhoz hasonlítod a helyzetedet, azzal örök elégedetlenségre ítéled magad. Akik nehezebb körülmények között nőttek fel, azoknak egy életre szóló lecke, hogy csak úgy lehet a mikrokörnyezetünkben boldogságot teremteni, ha nem leskelődünk át másokhoz, hanem értékeljük azt (a keveset), amink van.

2. A kreativitás a legnagyobb teremtőerő

A szükség mindig nagy úr. Jól tudják ezt azok, akiknek nem hullott mindig minden az ölükbe. Amikor nem kapjuk készen a dolgokat, akkor kénytelenek vagyunk megteremteni magunknak őket. Igaz lehet ez a főzésre, amikor kevésből kell megetetnünk éhes szájakat, vagy amikor valamire nagyon vágyunk, de nem engedhetjük meg magunknak, ezért inkább elkészítjük magunknak otthon. De a legkreatívabb pénzszerzési módokat is a kevésbé tehetős emberek találják ki: véradás, kutyasétáltatás és ehhez hasonlók.

3. A bőséget nem csak pénzben mérjük

Talán ez a legszebb gondolat, amivel gazdagodnak a szűkösebb pénztárca mellett felcseperedő emberek. A lelki gazdagság mérföldekkel fontosabb, mint a bankszámlánkon a nullák sora. Voltaképpen azok vagyunk, aminek gondoljuk magunkat, hisz a perspektívánk határozza meg, hogy valamit milyennek címkézünk. Gondolhatjuk azt is a gyertyafényes fürdésről, hogy villanyspórolás céljából egy kötelező teher, de azt is, hogy különleges spa-élmény.

4. Kockázatot kell vállalni a fejlődéshez

A Bostoni Egyetem kutatásából kiderült, hogy a szegényebb sorból érkezők sokkal kockázatvállalóbbak voltak, mint tehetősebb társaik. Erre a magyarázat az lehet, hogy olykor nagyot kell álmodni ahhoz, hogy más jövőt teremtsünk magunknak. Ha a vesztenivalónk nem nagy, de a vágyaink és kitartásunk igen, akkor semmi nem állhat az utunkba.

5. A szegénységtudatot le lehet küzdeni

Az otthoni körülményeink és a szüleinktől hallott negatív mondatok szilárd hiedelmekké állhatnak össze a fejünkben, ezzel mintegy megteremtve a szegénységtudatot. Egy láthatatlan mércét állítunk fel így arról, hogy mire vagyunk képesek. Ugyanakkor rengeteg ellenpéldát is látunk, akik képesek voltak kitörni ebből a korlátozó hiedelemrendszerből és sokkal többet megvalósítottak, mint arról valaha is álmodni mertek volna. Mindezt csak azért, mert hittek a belső hangjuknak, ami a bőség felé taszította őket.

fotó: KDP/GettyImages

5 dolog, amit a jómódú családban felnővők tanulhatnak az életről:

1. Ha kérsz, kapsz

A tehetősebb családban felnővő gyerekeknek soha nem kellett azt hallgatni, hogy „ezt nem engedhetjük meg magunknak” vagy „csődbe viszel”. Ez egy olyan szabadságot nyújt, hogy ennek köszönhetően ki merik fejezni a szükségleteiket, amik valamilyen formában meghallgatásra kerülnek. Néha csak ki kell tátani a szánkat és képviselni az érdekeinket ahhoz, hogy jobb helyzetbe kerülhessünk. A segítségkérés és az igényeink kifejezése fontos képességek, amiket gyakorolni kell.

2. A kapcsolatépítés a legfontosabb feladat

A gazdagság a jó kapcsolati tőkéből építkezik. A jól szituált szülők már nagyon korán megtanítják a gyerekeiknek a kapcsolatok értékét. A gyerekeik látják, hogyan kapcsolódnak másokhoz, amikor elmennek szórakozni, és figyelik, hogyan barátkoznak a szüleik fontos emberekkel. Jó kommunikációs érzéket szereznek, amikkel a társas kapcsolatokban is sikeresek lesznek.

3. A magas elvárások megedzenek

Tévhit, hogy a jómódú szülőknek nincsenek elvárásaik a gyerekeikkel szemben. Sőt, gyakran nagyon is magas a mérce a családban, aminek meg kell felelni. A „teher alatt nő” nemcsak a szegény ember ismérve, hanem az anyagi jólétben élőké is. Ez pedig remekül fejleszti a lelki ellenállóképességet.

4. A határ a csillagos ég

A gazdag gyerekek megtanulják, hogy a pénz nem egy korlátozott erőforrás. Rengeteg pénz van odakint a nagyvilágban – csak ki kell találni, hogyan lehet többet keresni belőle. Így nem tapasztalják meg maguk előtt azt a „plafont” sem, mint a szűkölködők, hanem számukra a határ a csillagos ég.

5. A pénz az önfejlesztés és a „társadalmi jó” eszköze is lehet

A gazdag emberek számára a pénz több mint egy eszköz, amivel ruhákat és élelmet vesznek maguknak. Van benne temérdek lehetőség, amit egy szegényebb személy nem biztos, hogy észrevesz. Többek között az önfejlesztés remek módját is jelentheti. Önmagunkba fektetni pedigm akár tudásban, akár szellemi-testi egészség szintjén, még több bőséghez vezet. Ha pedig személyes szinten gondoskodunk magunkról, a következő lépcsőfok a „társadalmi jó” megvalósítása.

Nyitókép:  Guido Mieth/ Getty Images

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: