Az ózonszennyezés csökkentésével másfél millió madár életét sikerült megóvni

Az emberek védelmét célzó légszennyezés-csökkentési programok a természetet is óvják. Egy nemrég megjelent tanulmány szerint az ózonszennyezés csökkentésére irányuló szabályozások mintegy másfél milliárd madár életét mentették meg a pusztulástól.

Habár az ózongáz természetesen is előfordul, az erőművek, az autók és a gyárak olyan egészségtelen mennyiségben állítják azt elő, hogy az már káros szinte valamennyi élő szervezetre. A tiszta levegőért hozott intézkedésekkel a természetért is fontos lépéseket tesznek a világ törvényalkotói.

„Az ózon nemcsak közvetlen fizikai kárt okoz a madarakban, hanem veszélyezteti a növények egészségét, és csökkenti a madarak által fogyasztott rovarok számát is” – magyarázza a tanulmány szerzője, Amanda Rodewald, a Cornell Természeti Erőforrások és Környezet Tanszékének professzora. A cornell-i ornitológiai laboratórium kutatói több mint 3000 amerikai megyében követték nyomon a madárpopuláció és a levegő minőségének kapcsolatát, 15 éven keresztül. „Kutatásaink azt is bizonyítják, hogy a környezeti szabályozásokból fakadó előnyöket alábecsülték. A szennyezés csökkentése a legváratlanabb területeken járt pozitív hatással, és támogatja a természetvédelmi törekvéseket.”

A tanulmány rámutat arra is, hogy az ózonszennyezés közvetlenül befolyásolja a vándormadarak populációját, ártalmas a légzőszervrendszerükre és a természetes táplálékforrásukra. És talán kijelenthető, hogy ha a kistestű madarakra veszélyes a légszennyezés, akkor az emberi szervezetre is hatással van a levegő minősége. A tiszta levegő és a tiszta víz mindannyiunk érdeke a bolygón. Fontos megtalálni az egyensúlyt, hogy részesei lehessünk a sokszínű természet csodájának.

Forrás: Martha Stewart
Nyitókép: Deepak H Nath/Unsplash

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: