Matcha Tsuki, a japán zöldtea budapesti édenkertje

Hazánk első matcha cukrászdájának sajtótájékoztatóján jártunk, ahol minden az egzotikus, porrá őrölt zöldteáról szól.

Az Allee-ban rendezett megnyitón Almásy Gyula, a cukrászda ötletgazdája és tulajdonosa a japánok zöld aranyának titkairól mesélt. Talán csak kevesen tudják, hogy a matcha nem más, mint a tencha tea finommá őrölt változata. Jótékony hatásait szinte felsorolni is nehéz, talán nem is csoda, hogy Japánban valódi tisztelet övezi, az egyébként eredetileg Kínából származó növényt. A matcha fellegvára Fuji, ahol tematikus bárok és teázók várják a helybelieket és a turistákat egyaránt. 

Fotó: Kovács Kata

A tulajdonos azt is elárulta, hogy a matcha esetében is nagy minőségbeli különbségekkel találkozhatunk, ő maga azonban kizárólag prémium minőségű teával dolgozik. Gyula több hetet töltött Japánban, hogy mindent megtudjon erről az értékes teafajtáról, amit Japánban évszázadok óta komoly kultusz vesz körül.

A teafogyasztás művészete  

Fotó: Kovács Kata

A japán teakülönlegesség egyre népszerűbb Európa-szerte, és egyszerre jelenik meg benne a tradicionális érték és a modern világ változatossága. A hagyományos értékeket Rajzó-Kontor Kornélia, teamester képviselte a zártkörű rendezvényen, és tette felejthetetlenné egy teaceremóniával. „A teaművészet – japánul Chadō – a tea készítésének, felszolgálásának, és elfogyasztásának egy olyan szisztematikus módszere, melyben számos művészet és filozófia ötvöződik. A tea művészete nem más, mint alkotás. Az alkotáshoz pedig tér kell. Hagyományosan az ilyen ceremónia a teakertben, és azon belül az erre a célra szolgáló teaszobában zajlik” – mesélte a teamester, aki a teaszertartás művészetét Japánban sajátította el. „A cél az ilyen szertartások során az, hogy megteremtsük a harmóniát, a tiszteletet, a szellemi és szívbéli tisztaságot, valamint a nyugalmat.

 Mindenünk a matcha!

Fotó: Kovács Kata

A Matcha Tsuki kínálatában minden megtalálható, ami csak matcha porból elkészíthető. Izgalmasabbnál izgalmasabb hideg és meleg italokból, hagyományos és újhullámos süteményekből válogathatunk és természetesen a matcha fagylalt is elengedhetetlen részét képezi a kínálatnak. De az üzletben ezeken kívül megvásárolhatók a teakészítéshez szükséges minőségi alapanyagok és tradicionális eszközök is. A Matcha Tsuki szinte kötelező minden matcha rajongó számára!

Nyitókép: Kovács Kata  

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: